Vilka nötter!

 
 
Oldie but goodie!
I brist på tid (främst tiden!) och det faktum att jag inte har en aning om var mina julsaker är efter flytten, så bjuder jag på en gammal favorit. Just nu längtar jag efter nötter, juläpplen och långa kanelstänger, jag bara måste ta mig en sväng förbi Blomsterlandet i morgon, de har säkert plockat upp julsakerna och jag behöver en rejäl dos av jul känner jag.
 
Det är inte det att jag har brist på julinspiration, nej nej, min kropp andas jul och min hjärna tänker faktiskt på jul, julpyssel, julgodis, julmat, juldekorationer, julinredning, julmarknader, jul, jul, jul, det pågår bara jul i mitt huvud, men av någon konstig anlending så glömmer jag bort att jag har en julblogg haha, what's up with that? Är det det där berömda mamma-minnet som tittar fram, många andra mammor säger att deras minne blir sämst, typ amningshjärna, kan det kallas det mån tro?
 
Äsch, det måste helt enkelt vara så att jag har en hel del annat att prioritera. Innan jag fick barn tänkte jag att alla som var mammalediga hade ALL TID I VÄRLDEN och kunde göra massa roliga saker! Öh, va? NÄ! Riktigt så är det inte, tiden liksom försvinner, poff! Som ett trolleritrick, jättemysko!
 
Så därför kanske det ekar lite tomt här inne, fast jag vill ju blogga!!!! Jag måste lära mig att kliva upp på morgonen, i morgon är det jag som ställer klockan på 08:00! :D 
 
Öh... yeah right... good luck with that...
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett år äldre och snäppet klokare


Idag fyller jag år och jag känner mig faktiskt lite klokare än igår ;) haha nä, inte ett skvatt faktiskt men jag fullkomligt älskar att fylla år, har haft en helt fantastisk dag :) 

Och kolla bara vilken julbil! Sååååå cool! En sån skulle ju en jultok som jag glida runt i, coolaste tjejen i stan liksom! :) 

Vet tyvärr inte bildkällan eller vart jag hittade den.

Lussebullar!

 
 
 
 
Alltså, häromdagen fick jag ett akut sug efter saffransbullar, vilket inte händer särskilt ofta. Jag är inte direkt sådär överförtjust i saffran så det passar bara vissa dagar, väldigt få dagar faktiskt, så när det där suget väl faller på andan så är det nästan som att man måste ta tillvara på tillfället!
 
Sagt och gjort, slängde ihop en deg. Hade som tur var två paket saffran kvar från förra året, hade dock inga russin men det gör mig inte ett skvatt, gillar inte dom heller. (Surprise surprise!) Jag gjorde lite olika varianter av bullarna, här är en i form, och varför kan man undra? Jo dels för att det är så snyggt med en maffig bulle i en form men också dels för att de blir så otroligt saftiga jämfört med om man bakar dom i vanliga bullformar eller utan, pröva får ni se! :)
 
Sen gjordes det även klassiska lussebullar och en krans, kransen kommer i ett senare inlägg med recept på fyllning :)
 
Behöver jag ens säga att det var galet gott med en nygräddad saffransbulle och iskall julmust? Mumma! :)
 
 
 
 

DIY - Mönstrade tallrikar

 
 
 
För någon vecka sedan kom jag på att jag hade dessa vita tallrikar ståendes i skåpet, längst bak, längst ner under massa annat. Först var jag tänkt att slänga dom för jag använder dom ALDRIG och jag tyckte bara att de tog upp en massa onödig plats, men sen väcktes en idé. Jag skulle ju kunna göra dom lite roligare med lite porslinsfärg! Då kom inspirationen till dukningen här nedan. 
 
Nu är ju inte dessa särskilt juliga, de funkar liksom året om (de glittrar och skimrar superfint i verkligheten!). Meningen med det här inläget är väl mer att plantera en tanke hos er att man kan göra om något gammalt till något roligare. Man skule ju kunna ta röd färg, då blir det genast mycket juligare, eller varför inte köpa massa juliga färger och måla med pensel, kanske nåt landskap eller en tomte, ja om man nu är bra på att måla vill säga, det är inte jag, därför valde jag att använda mig av vanligt tårtpapper.
 
How to do it:
Ta en tallrik av något slag, mina är från ikea och jag köpte dom för fem kronor styck, rengör den ordentligt så att det inte finns några dammkorn eller liknande kvar. Lägg tårtpappret på, dutta med en svamp och här är det väldigt noga att det är lagom med färg, för mycket gör att det blir grynigt. När du är klar med målandet skall tallriken torka i rumstemeperatur i 24 timmar. Därefter skall den härdas i ugnen i 35 minuter i 150 grader, sen är det klart!
 
De som säljer färgen lovar att den skall hålla i diskmaskin och liknande men man kan aldrig vara nog försiktig. Jag kan väl tipsa om att om man skall äta på tallrikarna så ska man nog inte måla i mitten där maten kommer ligga och besticken kommer användas.
 
Sådär jag, dagens tips på att förvandla en ful tallrik till något lite roligare! :)
 
 

Juldukning: Natur och guld

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag fullkomligt älskar att bjuda över vänner på middag, inte bara för sällskapets skull utan för att man får en anledning till att duka fint, det är faktiskt bland det roligaste jag vet! I år tänkte jag därför bjuda på lite olika dukningar med olika teman, vi får se hur många jag hinner men målet är i alla fall att hinna med så många som möjligt. Det kan ju vara bra att börja i tid då tänker jag.
 
Det är kanske svårt att få dukningarna att bara andas jul just nu, det mesta julpyntet ligger som bekant nerpackat i sina lådor fortfarande men jag försöker göra så gott jag kan med det som finns! :)
 
Så först ut börjar vi med en ganska neutral dukning, enkel, den är inte särskilt tidskrävande och den kan man ju börja nyttja redan nu om man får lite gäster på middag :)
 
Dukningen skriker ju inte direkt guld, det kan nog vara så att det till och med ser ännu mindre ut på bild, men det är guld i dekoren, lyktorna, de små ljushållarna på tallrikarna och även de är målade med guld, mer om det i ett annat inlägg.
 
Nåväl, en enkel dukning som sagt.
Nästa gång satsar jag på en röd dukning så får vi se vad det resulterar i :)
 
 

Historieätarna blir julkalender 2015

 
 
Dagens nyheter skriver att duon Lotta Lundgren och Erik Haag som gjort succéprogrammet Historieätarna kommer vara huvudpersoner i nästa års julkalender. Upplägget ser ut att likna deras tidigare program, men med barnen i fokus. Olika barn kommer vara med i varje avsnitt och förutom underhålling hoppas man över de 24 avsnitten berätta barnens historia i Sverige från 1015 till idag 2015.
 
Jaha, vad tror vi om det här då?
 
Nog för att jag gillar Historieätarna, det är mysigt, roligt oh intressant att se vår historia, roligast är väl att se hur modet utvecklas tycker jag hihi, men vill jag ha det som julkalender? Hm.... jag vet inte vad jag tycker om det faktiskt. Jag har inte riktigt bestämt mig. Jag gillar ju när det är en historia vi får följa genom alla 24 avsnitt, när det är så spännande så man undrar: VART SKA DET HÄR SLUTA??!! HUR SKA DE LÖSA ALLT PÅ ETT ENDA AVSNITT???!! Ja, den känslan kommer nog inte infinna sig i nästa års julkalender.
 
Jag tycker faktiskt att julkalendern har haft ett riktigt uppsving de senaste åren. Tjuvarnas jul var ju helt underbar och precis den spännande känslan jag vill ha i en julkalender, lika så förra årets, Barnen Hedenhös uppfinner julen. Älskar ju Mysteriet på Greveholm, snacka om spänning! Nu känns det som att trenden vänt igen, årets julkalender ser jag inte fram emot ett dugg då jag gissar att det kommer vara stor brist på både snö och julkänsla, men man vet ju aldrig, det kanske blir bra det med.
 
Jaja, min karl är i alla fall överlycklig, historienörd som han är, så nu längtar han helt plötsligt som tusan till julen, synd bara att han får vänta ett helt år till, moaaahahahahaha!! 

Enkel dessert med polkagrisfluff

 
Alltså, det här med att få tiden att räcka till när man är småbarnsförälder, det har jag kommit fram till att det verkar vara en omöjlig ekvation. Det spelar ingen roll hur bra jag planerar eller tänker att i morgon, då, DÅ jäklar ska det bloggas! Och då jäklar ska det bakas, eller städas, eller tvättas, eller fixas och trixas och donas med massa saker, det går bara inte, det slutar alltid med någonting helt annat än jag tänkt mig. I och för sig slutar det nog oftast med en massa gos och mys med Nelly, och det kan jag ju ändå inte klaga på, världens bästa!
 
Men nu var det inte det jag skulle prata om, utan det var ju denna underbara dessert.
 
Oktober månad. Rosa månad. Rosa dessert, så tänker jag. Det är så otroligt viktigt att cancerfonden får in pengar för att kunna forska vidare. Idag drabbas ca 20 kvinnor dagligen av bröstcancer och det är på tok för många! Min mormor gick bort i cancer, likaså min morfar. För att kunna forska måste det komma bidrag från oss, det behöver inte vara flera hundra eller tusentals kronor, huvudsaken är bara att man på något sätt hjälper till om man har möjlighet. Köp rosa bandet! Ta den rosa kassen i affären istället för den vanliga att packa varorna i, skänk 50 kronor, du kommer inte sakna dom i alla fall. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, klyschigt men SÅ sant.
 
Nåväl, åter till desserten :)
 
Polkagrisar andas jul för mig. Jag är ju inte förtjust i "de klassiska julkryddorna" som ingefära, kanel, saffran, och många fler, så jul för mig kanske i många andras ögon är lite året-runt-känsla, men för mig i alla fall, så är denna dessert julig, enkel och otroligt fräsch :)
 
Denna dessert innehåller då alltså kaka med polkagrisfluff. Här är det inte så noga vilken kaka man väljer att ta, man tar helt enkelt den man gillar bäst. Det kan vara sockerkaka, tårtbottnar (den avskurna toppen på botten), muffins eller kladdkaka som jag föredrar, gillar när det är lite kladd och klet i bakverk. Sen gör man då fluffet och varvar med kaka i glas eller burk.
 
Receptet kommer här:
 
Polkagrisfluff
 
3 dl grädde
140 g polkagrisar (1 påse)
Eventuellt röd karamellfärg/pastafärg
 
Krossa polkagrisarna fint till små smulor, OBS! Väldigt viktigt att det är just finkrossat, annars får man problem senare. Värm grädden tills precis innan kokpunkt, det är otroligt viktigt att grädden inte kokar för då kan det skära sig.
 
När grädden är varm nog häller du den över de krossade polkagrisarna och rör om tills det har smält. låt stå i kylskåpet i minst sex timmar (detta för att "smeten" ska tjockna samt suga åt sig smakerna) och när det är dags att servera vispar du upp den som vanlig vispgrädde till önskad konsistens.
 
Det här är så otroligt gott och det kan användas på alla möjliga sätt. Som fyllning i tårtbottnar, som frosting på cupcakes (det kommer jag göra till dotterns dop!) eller bara ätas som den är :)
 
Receptet har jag lånat härifrån.
 

RSS 2.0