Välkommen gröna granna sköna sanna... GRAN!

 
 
 
Ikväll har det fått flytta in en gran i hallen, en mellanstor sådan, åh jag är så nöjd! Hallen blir liksom skräprummet för oss i och med att vi bor på sån liten yta och har en tendens att shoppa  mycket på nätet och dessutom inte har så nära till en sopsorteringsplats, så det blir att alla lådor och papper samlas där ute ända tills jag får ett psykbryt och skriker att nu ska skiten ut! Sen är det fint i ungefär tre dagar sen börjas det igen haha ;) Nu har vi svurit på att kasta lådorna direkt (eller packa in julklappar i dem?) för såhär fint ska det fortsätta vara! :)
 
Kommer självklart ta in en stor gran också och tror faktiskt jag ska göra det till helgen, jag vill ju helst ha granen hela december. Brukar alltid ha en fejkgran men den är ju inte ens hälften så fin som en äkta kungsgran (som jag såg på blomsterlandet igår, åh... kärlek!) så jag vet inte hur jag ska göra... Håller en äkta gran tills efter nyår om jag tar in den nu? Nån som har granerfarenhet mån tro? :)
 
Har i alla fall blivit lite granbesatt så nu har jag en mellanstor på ca 1 och en halv meter (den i hallen), en liten mindre gran på ca en meter (soffdelen), en ännnu lite mindre på ca 70 cm (köket) och en pytteliten på 30 cm (badrummet) ^^ Ja men det är ju så mysigt, klart det ska finnas en gran i alla rum! ;) Och nu luktar det dessutom jul här inne av alla granar, apelsinerna med nejlikor, hyacinterna och mina yankee candle-ljus, mumma! :)
 
När tar ni in granen?

Vinnaren är...

Herre jösse så många ni var som ville vara med, superglad! :) Och rimma kunde ni ju med, otroligt bra också, grymt imponerad! :) Rimmet var ju inte avgörande för vem som skulle vinna, jag valde alltså inte ut det bästa rimmet utan det funkade endast som bonuslott, så det var helt och hållet lottdragning :) 
 
Tyvärr kan ju bara en ynka jäkel vinna... Man önskar ju att man kunde ge ett ljus till alla, kanske ska nästla mig in hos Yankee Candle nästa år så dom kan sponsra alla, det vore allt nåt det ;)
 
Men nu, till den lycklige vinnaren:
"Trumvirvel"
 
Ullis!
STORT GRATTIS TILL DIG!
 
Mejla mig din adress så jag vet vart paketet skall skickas :)
 
Ullis skickade även med ett rim och det kan ju vara bra att ha tillgängligt, det lyder såhär:
 
Ett litet rim......ifall det finns nån manlig som följer din blogg :)

Till älsklingen min
Denna presenten är din.
Tipp tapp
en riktigt lyxig julklapp.
Glitter och glamour till tusen
till den lilla svarta gör susen.
 
Gissar på ett halsband, you know that diamonds are a girls best friend right? ;)
 
 

Just what I was looking for!

 
Titta, bara titta! Ni ser va? Ser ni hur otroligt fina dom är? :D En vanlig silverkula för den ena och något onödigt krimskrams för någon annan kanske vissa av er tänker, icke för mig, jag är kär. Har länge letat efter snygga men inte allt för dyra kulor som står, alltså att de används som placering på middagar eller vad man nu vill, och idag fann jag dem på en av mina favoritaffärer här i Karlstad, och de var billiga! Dom är ganska stora faktiskt :) Synd och skam så hade de bara fem kvar och inte sex... men men, vad gör det? Jag kunde bara inte motstå dem!
 
De blir fina att ha på middagarna men man kan ju även ha dom lite varstans i inredningen med fina budskap som man gillar. Ja, det var ett fruktansvärt onödigt köp JAG VET men varför ska man aldrig få göra dom köpen tänker jag? HA! Det får man visst säger jag, onödiga köp är oftast de som skänker mest glädje, känn på den ni! ^^

Adventsljusstake numero uno

 
 
Här har vi då en av årets adventsljusstakar, är riktigt nöjd! Har gjort den andra också och den gillar jag också skarpt :) Den ska ni också självklart få se men det får bli en annan dag det ;) Nu ska jag göra en surdeg och sen får det bli sängen, god natt fina läsare! :)
 
 

DIY - Krans med ljus att hänga

 
 
 
 
Ikväll har det pysslats fram en krans att hänga i taket, brukar bli så att jag gör en varje år och de lyckas då alltid se olika ut, thank god! :) Förra året gjorde jag en i mossa, den var fin men den kändes tung. Den var inte tung på något sätt när man höll i den men intrycket gjorde att det kändes tungt liksom, därför ville jag ha en lättare känsla nu :)
 
Tog därför grov ståltråd, sen snurrade jag till små varv med jämna mellanrum, detta för att kunna klamra fast julgransklämmorna. Om man sätter dom direkt på "den runda tråden/stommen till kransen" så kommer de inte sitta fast utan snurra runt..
 
Sedan var det bara att klä in den med granris, jag hade köpt en slinga fuskris på ca 1 meter, kanon! Då slipper jag ha någonting som barrar, jag har väl berättat att jag fortfarande kan hitta barr i lägnheten från förra julens kransar? Och då ska ni veta att jag är pedantisk ut i fingerspetsarna = Städar konstant! ;)
 
Är otroligt nöjd i alla fall :) Har ju gjort mycket pyssel de senaste veckorna men ingenting har liksom känts WOW på länge, förrän idag, den här kändes wow i sin enkelhet och gjorde sig supersnygg i köket, enligt mig såklart :) Nu känner jag julstämning i köket om något, tjoho!!! ^^ Kan hända att jag kanske slänger i någonting som blänker upp, kanske några fina små prismor eller nåt.
 
Måste också passa på att säga förlåt förlåt förlåt för att jag varken svarat på kommentarer eller skrivit om julbloggsträffen i Stockholm. Har fullt upp och otroligt mycket att ta i tu med! Inte minst längenheten, den ser ut som ett kaos, for real. Den måste få sin julmakeover innan fredag (ska på företagsfest på fredag, sen på lördag smäller det för då är det december, GALET!) så ni får helt enkelt vänta :)
 
Pssst... Ni glömmer väl inte bort tävlingen om det otroligt goda och väldoftande Yankee Candle-ljuset? :) Tävlingen hittar ni här och den avslutas i morgon klockan 20:00

Julbord på IKEA

 
 
 
I helgen var jag och min mamma på julbordet på IKEA, man måste ju testa hur det är ;) och det här var sista gången vi testade, Det var inte alls gott. Blä. Och det luktade förjäkligt! Och då syftar jag inte på lukten från all fisk. Nej du. IKEA släng dig i väggen, hemlagat julbord ska det va. Punkt. Men mamma gillade dock pepparkaksmuffisen som var till efterrätt så det fanns väl något plus där också ;)
 
Ikväll har jag bakat kardemumma-skorpor och de blev SUPER! Så just nu sitter vi och mumsar i oss dem, dricker lite glögg och kollar på Christmas with the Kranks, gillar verkligen den julfilmen :)
 
Har du nån favorit bland julfillmerna? :)

Bästa juldoften!

 
 
 
 
Mmm... apelsiner med nejlikor, behöver jag säga mer? Nä, jag trodde väl det.
Det doftar ljuvligt i lägenheten! ♥

Cake salé med chevreost och valnötter

 
 
 
 
Cake salé!
Vilket underbart namn :) Detta är en kaka från Sigrid Báránys recept. Orginalet finner du här på arla.se
Orginalet är med fläsk och oliver, jag gjorde den med chevreorst och valnötter, mums mums! :)
 
Cake salé på mitt sätt
 
3 ägg
100 g Svenskt Smörfrån Arla
1 dl vitt vin
2 tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl
1 krm salt
2 krm svartpeppar
150 g chevreost
1 dl valnötter

How to do it

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, smör och vin. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggblandningen. Rör ner ost, salt och peppar och sist grovt hackade valnötter. Häll smeten i en smord avlång form som rymmer 1 ½ liter och grädda i mitten av ugnen 45 min. Låt kakan kallna i formen. Skär den i tunna skivor vid servering.


Köket i juleskrud

 
Idag har jag smygstartat lite i köket, är inte klar än, inte nöjd med tallrikshyllan, men däremot fönstret! :) Får sova på saken, det brukar bli så mycket bättre då, jag är väl lite som Ernst antar jag :) Och appropå Ernst så var han på Mårbackas julmarknad (som även jag besökte) med sitt filmteam och spelade in lite till hans julprogram, mysigt! Då kommer ni få se en del av värmlandsskogarna i jul med andra ord ;)

Kycklingmousse på rostad baguette

 

 
 
Då var det dags för ett recept till från Sigrid Báránys glöggmingel-recept. Denna gång stod kycklinglevermousse ¨på schemat, men det var inte riktigt min melodi, bytta kycklinglever till vanlig kyckling och skippade ansjovisen som finns i orginalreceptet som du finner här arla.se
 
Här kommer mitt förenklade recept, detta för att jag är lite kräsen vad gäller mat ;)
 
300 g kycklingfiléer
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
2 krm salt
1 msk tomatpuré
1 ½ msk konjak
1 krm svartpeppar
1 msk grovhackad rosmarin eller ½ tsk torkad
2 msk Svenskt Smör från Arla, rumsvarmt
1 dl Arla® vispgrädde

1 röd paprika
1 baguette
 
Gör så här

Skär kycklingen i mindre bitar. Hacka lök och vitlök. Krossa lagerblad med salt i en mortel. Stek kyckling, lök och vitlök gyllenbrunt i smör. Blanda ner , tomatpuré, konjak, de krossade kryddorna, peppar och rosmarin. Låt koka 2-3 min. Låt blandningen svalna och mixa den i en matberedare Klicka ner smöret och mixa till en slät smet. Låt svalna. Vispa grädden och vänd ner den i blandningen, smaka av med salt och peppar. Låt stå i kyl 2-3 tim. Skär baguettenn i lagom tjocka skivor och rosta i torr stekpanna. Klicka sedan ut smeten på baguetterna och toppa med paprika och färsk rosmarin.

Tips!

Min "mousse" är mer en röra eftersom lökbitarna inte mixats ordentligt, detta för att jag gillar lite tuggmotstånd :)

 
 

Julkalenderköp

 
Wiiiiii!!! Idag köpte jag förra årets julkalender som är en av de absolut bästa som någonsin har gjorts :) Favoriterna är såklart Sunes Jul och Mysteriet på Greveholm - alla kategorier, MEN... Tjuvarnas jul kommer inte långt efter :)
 
Vilken är din favorit bland julkalendrarna? :)

Chokladpavlova med polkagrisglass

 
 
 
 
Nu har jag gjort det sjätte receptet från Arlas julmagasin, känner att jag är lite på efterslänten, i morgon skall nämligen alla vara lagade och bloggade, men det kommer jag hinna! Har bara haft fruktansvärt mycket att göra de senaste dagarna :)
 
Idga stog i alla fall pavlova på tur, och min är väl så långt ifrån orginalreceptet man kan komma. Sigrid Bárány gjorde en syrlig apelsinpavlova med lemoncurd och jag är inte så förtjust i varken citron eller grädde, sen så älskar ju jag choklad och jag tycker helt enkelt att polkagrisar är obligatoriskt på julen :) Orginalreceptet finner du såklart på Arla.se och här är direktlänken till receptet.
 
Chokladpavlova med polkagrisglass
 
Marängen
 
2 äggvitor
2 dl strösocker
2 tsk majsstärkelse
50 g mörk choklad
 
Sätt ugnen på 150 grader. Smält chokladen över ett vattenbad. Vispa vitorna till hårt skum, Tillsätt socker och vispa tills smeten är tjock och glansig. rör ner majsstärkelse. Häll i den mörka chokladen i marängsmeten men blanda inte. Häll marängsmeten i en spritspåse/plastpåse och spritsa ut en cirkel med ca 4 cm i diameter. Spritsa sedan ett eller två varv uppe på cirkeln. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter, sänk sedan värmen till 100 grader och grädda ytterligare i 30 minuter tills marängerna känns torra och lätta.
 
Toppa med antingen köpt polkagrisglass eller gör egen och som pricken över i tar du lite krossade polkagrisar uppe på toppen :)
 
TIPS!
Du vet att marängen är klar när du kan doppa en sked och dra smeten uppåt, snabbt, och då ska den stå upp och inte sjunka ihop. Och ang. att man inte ska blanda chokladen är ju för att man ska få lite snygga ränder och skiftningar :)

DIY - Servettringar av papper

 
Idag kollade jag tillbaka lite i mitt bloggarkiv, ville se hur det såg ut är jag precis hade starta bloggen och jag var ju inte direkt impornerad över mina inlägg haha ;) Dock så hittade jag ett pyssel som jag hade gjort på servettringar, de var otrolig fula i nåt billigt papper som hade följt med i ett av Drömhem & trädgårds julmagasin, ingen beskrivning fanns det heller. Men så kom jag på att dessa är otroligt lätta och roliga att göra och man kan variera dem i all oändlighet i både form och färg. så här nedan får ni en beskrvning på hur ni gör dessa :)
 
How to do it
 
 
Rita upp halva motivet på ena sidan, gör en remsa emellan som kommer bli själva ringen och rita sedan den andra halvan.
 
 
Klipp ut
 
 
Klipp ett jack längs innerkanten på det här fallet granen, till mitten av remsan, alltså halva. Gör sedan samma sak på andra sidan fast på motsatta sidan. Skall alltså vara ett jack underifrån och det andra överifrån.
 
Tvinna den på detta sättet
 
 
Lägg dem omlott så att springorna glider in i varandra.
 
KLART!
Nu kan du ha en liten roligare middag som inte kostat dig skjortan och som dessutom känns mer personlig eftersom du gjort dem själv :)
 
Ett tips är, om du har svårt att komma på motiv, att ta pepparkaksformar och rita efter dem, gubbar och gummor, hjärtan och stjänor eller varför inte julebocken? :)

Lussebullar tjoho!

 
 
 
Som jag har längtat efter lussebullar! :D MUMS!
Dessa bakades igår och de blev supergoda! Riktigt lyckade faktiskt :) Fick även hem ett paket från Leilas generalstore och i paketet fanns bland annat dessa supersöta sugrör! I LOVE THEM! Ja jag vet, jättetöntig som blir förälskad i ett sugrör, men jag kan inte hjälpa det, dom är så fulländade! Och jag gillar charmen med att de är i nedbrytbart papper :) Köpte dessa klassiska röd/vit-randiga men även i färgen pistage, som är mer som mintgrön i verkligheten.
 
Ja jag tyckte i alla fall att de här sugrören satte lite mer guldkant på min vardag ^^

Pizza Bianca

 
 
 
 
 
Ikväll bjuder jag på Pizza Bianca, ett recept till glöggminglet från alltid lika fantastiska Sigrid Bárány i samarbete med Arla. Orginalreceptet innehåller Castello Marquis och rosmarin, en väldigt ny smak för mig men ack så god. Jag är ett väldigt stort fan av nötter så jag slängde in lite rostade cashewnötter på det också :) Orginalreceptet finner du givetvis på Arla.se via denna länk.
 
Jag gjorde även två andra varianter, hann dock aldrig fota dem för de försvann lika snabbt som dem kom ur ugnen ;) Dessa män alltså, bara vräker i sig! ;)
 
Pizza Bianca à la Larsson
 
Deg:
25 g jäst
2 ½ dl ljummet vatten
½ tsk salt
1 tsk socker
2 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl
 
Fyllning 1:
300 g chevreost
2 päron
1-2 dl valnötter
 
Eller
 
Fyllning 2:
Ett paket fetaost
En kruka basilika
1 rödlök
 
 
Smula ner jästen i en bunke. Lös upp jästen med det ljumma vattnet. Blanda sedan i salt, socker, olivolja och vetemjöl och knåda till en smidig deg. OBS! Var försiktig med mjölet så att degen jäser ordentligt. Låt jäsa 40 minuter under bakduk. Kavla sedan utan degen, antingen till en stor pizza som du sedan bryter i bitar eller till små minipizzor som jag själv gjorde. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda endast degen utan fyllning i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter. Tag sedan ut och låt svalna något. Ta på den fyllning du önskar, (tar du den med päron ska de givetvis skalas först!) ringla över lite olivolja och grädda 7-10 minuter till. Avsluta med lite flingsalt och peppar.
 
Ätes ljumma och härliga! :)

Äppel päppel

 
 
 
Tänkte försöka visa något stilleben som inte innehöll kottar men kom snabbt fram till att det i princip är omöjligt, jag har kottar precis överallt! Jag skojar inte, på fullaste allvar, när jag tror att det är över 500 kottar i lägenheten just nu. GALET! Jaja, jag tycker de är otroligt vackra och de gör sin lilla effekt liksom, så dom får stanna kvar här ett tag till :)
 
Stjärnan ni ser ovanför har ju dykt upp i diverse arrangemang och dessa rekordfyndade jag på förra årets julrea för endast 1 ynka krona styck! Såg att de säljer dem i år också för ordinarepriset på 19 kr, lustigt :) Där kan vi snacka fynd på högsta nivå! ;)
 
På sista bilden ser ni några av dom pepparkaks-grissini som blev kvar från glöggpartyt som jag bara har virat ihop med lite snöre, väldigt fint tycker jag :)
 
 

Krustader à la Sigrid Bárány - fast på mitt sätt!

 
 
 
 
Jajemensan! Nu är det dags för ännu ett av Mästerkocken Sigrid Báránys recept som man kan ha på sitt glöggparty eller varför inte som ett tilltugg på julbordet? :) Det här är dock förändrat från orginalet med  ingredienser då orginalreceptet innehöll fisk och löjrom, men som bekant så äter jag ingenting från vattnet, fisk är det värsta jag vet! Har verkligen försökt lära mig att äta det, speciellt skaldjur för det ser så satans gott ut när alla andra äter det, men det går verkligen inte...
 
Orginalreceptet finner du såklart på Arla.se och här är direktlänken.
Och här nedan ser du mitt recept.
 
OBS! Busenkelt att göra! :D
 
Krustader på Larssons vis
 
2 dl Arla Extra fin Crème fraiche fetaost & soltorkade tomater
Skinka (gärna parmaskinka)
Basilika efter smak (jag använde en hel kruka när jag gjorde 24 stycken)
Små krustader (ett paket innehåller 24 st)
Coctailtomater om du gillar det
 
Väldigt enkelt, blanda bara crème fraice, hackad basilika och skuren skinka. Klicka i de små krustaderna, toppa gärna med skinka och basilika och en tomat-klyfta om du vill det och voilá! Så enkelt var det! :)
 
TIPS! Man kan lägga dom i fina muffinsformar så ser det lite lyxigare ut, just dessa komemr från IKEA.
 
Pssst... Måste ju även flika in att jag hade besöksrekord igår med hästlängder och idag blev det ännu ett! Så roligt att ni är så otroligt många som kikar in här! ♥
 
 

Lyxa till det lite!

 
Häromdagen fick jag hem min beställning från Partylight. Var på ett ljusparty hos en vän för några veckor sen. Ljuset doftar underbart juligt - dock var det jättetråkigt att titta på. Pimpade därför till det enkelt med lite wellpapp, en fin bit papper och ett snöre. Nåväl, kanske inte min bästa kreation men det blev bra mycket roligare i alla fall :)

Årets första julpyntade rum

 
 
 
 
Här har ni då det pynt som åkt fram i soff-delen i lägenheten. Som jag sa igår så vet jag inte riktigt vad jag tycker. På ett sätt så gillar jag det men på ett annat sätt inte. Känns det lite för plottrigt kanske? Det blir liksom ingen bra balans i fönstret, ingen symmetri. Usch vad svårt... Får lite ångest bara jag tänker på det faktiskt.
 
Vad tycker ni? :)
 
(bästa responsen är från er - shoot!)

Att dekorera alla rum

 
Det finns en del andra som också börjar i tid var det verkar som ;) Den här bilden är faktiskt tagen 20/10, jag har bara glömt att lägag upp den haha :) Mysigt är det i alla fall, skänker mig lite stämning åtminstone! :)

Nu har vi jul här i vårt hus

 
 
 
 
Nu har julen börjat få flytta in hos mig! :) Det är ju så att allt som jag tidigare visat, alla arrangemang och sådär, dom har jag bara stylat till för bildens skull och sedan har jag städat bort det och återgått till min vanliga inredning, men nu har den alltså fått flytta in på riktigt! :) Stjärnorna har fått hoppa upp i vardagsrums-fönstrena och i år är det lite nytt.
 
Tidigare år har jag alltid haft hängande stjärnor och bara vita gardiner, i år är det stjärnor på fot som gäller och det har satts upp röd- och vitrandiga hissgardiner, på ett sätt blev det fint, men på ett annat så känner jag njaa... jag vet liksom inte om jag gillar det. Jag får inte den där "WOW"-faktorn som jag brukar få när jag har gjort någonting.
 
Jag får nog helt enkelt sova på saken och se om jag kan ändra någonting i morgon kväll :)
Hur det blev i fönstret får ni se i morgon. Sambon var i alla fall förtjust, han jublade av lycka när han kom hem från repet förut, haha :)
 
Pssst... Jätteroligt att ni redan är så många som vill vara med i tävlingen, och vilka fina rim! Ni är så duktiga! ♥

Tävla hos Jul i Tomteverkstan om ett Yankee Candle

 
Ja nu tänkte jag att det är dags för en tävling igen och denna gång är det ett uuuuuundeeeeerbaaart doftljus från Yankee Candle som luktar jul, jul, jul och åter jul! Det här är enligt mig en av de godaste dofterna och det är Sparkling Cinnamon, ja men ni hör väl? Det här kan ju inte bli annat än succé för den som vinner det! :)
 
Kul med nya dofter till jul, en riktig skämma-bort-sig-själv-present eller varför inte ge bort ljuset till någon du vill skämma bort lite extra? :)
 
För att tävla så gör du såhär:
 
1 lott = Kommentera i detta inlägg att du är med och tävlar.
2 lotter = Alternativ 1 + blogga om tävlingen, använd denna bild och länka till min blogg, alternativt skriv om tävlingen och länka till mig på facebook.
3 lotter = Alternativ 1 + 2 samt följ mig på bloglovin (om du redan gör det har du givetvis 3 lotter! ^^)
 
För en extra bonuslott! (För den som känner sig manad) Får ni gärna skriva ett litet rim eller dikt i kommentaren om ljuset och varför ni vill vinna det :) Absolut inget tvång, men sist jag hade tävling var det så många som gjorde det i alla fall och det var så underbart roligt att få läsa! ^^ (Du behöver endast göra alternativ 1 och om du rimmar på den kommentaren så har du 2 lotter)
 
Du kan alltså få totalt 4 lotter, och det är ju inte fy skam, det ökar ju oddsen avsevärt ;)
 
Tävlingen avslutas onsdagen 28 november klockan 20:00 (kanon! Då hinner du som vinner ljuset få hem det innan första advent, tummen upp för det va? ;) )
 
Åh det här ska bli så roligt, jag är riktigt avundsjuk på den som blir den lycklige vinnaren! :)
 
 

Hyacinter i mitt ♥

 
 
 
 
Åh va skönt med helg! För andra... själv ska jag jobba i morgon, usch, jobba på en söndag. Söndagar brukar liksom vara lat- eller pysseldagen, blir oftast en kombination faktiskt, men i morgon blir det alltså en helt annan femma. Men men, det fick bli ett snabbt pyssel härom kvällen istället, köpte ju en herrans massa hyacinter på IKEA nu i veckan och tre av dem placerade jag i en liten julgrupp, lightverisonen av en i alla fall ;)
 
Trevlig kväll fina läsare! ♥

Pepparkaksgrissini med lingonchutney och vitmögelost

 
 
 
 
Äntligen fredag, tjoho!!! Nästan bästa dagen på hela veckan tycker jag :) Det firar vi med något gott som man kan komplettera ost och kex-brickan med :) Nämligen ett av Arlas recept.
 
Det är som vanligt Sigrid Bárány som står för orginalreceptet som är pepparkakor med lingonchutney och vitmögelost och det finner du härArlas hemsida, det enda jag egentligen har ändrat det är att jag gjorde grissini istället, tyckte det var lite roligare helt enkelt :) och så tillsatte jag lite chili i lingonchutney för att få lite sting i den! :)
 
Pepparkaksgrissini
 
För att göra det enkelt så köper du en färdig pepparkaksdeg, kavla den lite tjockare än vanligt, kanske 2 mm tjock. Skär sedan ca 20 cm långa och 1 cm breda strimlor. Snurra dem så att de får snygga veck, grädda ca 5-7 minuter i 200 grader.
 
Lingonchutney med chili
 
½ rödlök
2 msk svenskt smör från Arla
2 dl rårörda lingon
1 msk vitbalsamvinäger
1 krm kanel
½ tsk malen ingefära
1 lagerblad
1 röd chili
 
Hacka löken och stek den mjuk i smöret. Tillsätt övriga ingredienser, koka upp och låt koka 5 minuter, hacka sedan chilin tunt och rör i, låt koka ca 5 minuter till. Låt svalna och häll upp på burk. Förvara i kylen.
 
Till servering
Vitmögelost och grönmögelost

Gottegrisen her self!

 
 
 
 
 
 
 
Lite bilder från glöggpartyt och "godisbordet". Jag bor ju i en liten etta med sambon så det blir ju lätt trångt, så jag försökte dela upp det i tre stationer, glögg-stationen, mat-stationen och den berömda godis-stationen :) Jag tycker att godisstationen blev så fin! Nästan lite stolt faktiskt :)
 
Där bak ser ni också en av de nya stjärnorna som fått flytta hem til mig, det är alltså en vanlig stjärna i stål som jag klätt in med mossa, vilket jag för övrigt inte rekomenderar för det var aptråkigt! Jag kände liksom: Fan... nu försvann den timmen av mitt liv. Men å andra sidan, det blev förbannat snyggt så det väger upp det hela en del faktiskt :) Så har man massa tid över (vilket jag inte har) så kan man ju göra en sån! :)
 
Det är alltså chokladtryffel, mintchokladtryffel, amerikansk fudge med rostade pecannötter, knäck, knäck med mandel och lite mini-marshmallows :) Mumms för själen det! ;)

Kryddiga köttbullar med dipp

 
 
 
 
 
 
Satan i gatan vad jag är trött! Igår hade vi glöggparty här, herre jösses så trevligt vi hade! :) Och jag skrattade så jag hade träningsvärk i mungiporna, för att inte prata om magen! Jag låg dubbelvikt och skrattade nästan ihjäl mig när min fina vän Gustafsson skulle gissa ord i sällskapsspelet Alias :) Det blev mycket mat, det blev myyyyyycket godis (som den godisråtta jag är!) och givetvis glögg i mängder :)
 
Igår var ju ett tillfälle i akt att testa recepten för Arla, idag visar jag därför Sigrids köttbullar, och herre gud vilka goda köttbullar det blev! Med lite ändringar, dock väldigt väldigt små, så blev köttbullen den perfekta i min smak och faktiskt, helt ärligt, de godaste köttbullarna jag har ätit! :)
 
Orginalreceptet till Sigrid Báránys köttbullar finner du givetvis på Arlas hemsida.
 
Emelies köttbullar
 
400 g nötfärs
½ dl ströbröd
1 dl Arla mjölk
3 vitlöksklyftor
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
1 krm svartpeppar
1 msk köttbuljng
1 pkt mozarella
Svenskt smör från Arla
2 dl Arla Köket lätt creme fraiche paprika och chili
 
Blanda ströbröd med mjölk och låt det svälla i 10 minuter. Rör ner köttfärsen, ägg, pressa vitlöken, blanda i salt,
kryddor och köttbuljong och blanda till en jämn smet. Tag en klump med köttfärs och platta till den i din hand, ta en liten "kula" från mozarellan som du lägger mitt på plattan, vik sedan uppkanterna mot mitten och rulla sedan så att den blir jämn och inte får några skarvar. Stek dem runtom i smör i en stekpanna ca 5 minuter. Servera köttbullarna med creme fraichen i en dippskål :)
 
Givetvis kan du skippa mozarellan, de var supergoda utan också, minst lika goda! :)
 
 

De luxe chocolat

 
 
 
 
Ikväll har jag lyxat till det, i morgon är jag nämligen ledig och det känns alltid lite bättre att få vara ledig helt enkelt :) I morgon vankas det ju glöggparty här hos oss, så för oss som mot förmodan inte gillar glögg (jag till exempel, sött och sliskigt... men doften är underbar!) så kan ju lite varm och lyxig choklad passa bra :) För att lyxa till det dubbelt så mycket så har jag gjort små söta pepparkakshus som man hänger på kanten, har velat gjort dem i tre år sedan jag såg det på en bild men liksom aldrig kommit mig för att göra det, men nu när jag ska ha partaj så kände jag att det var det perfekta tillfället! :)
 
Här får du receptet, som är Leilas recept, så du också kan lyxa till din vardag lite :)
 
En kopp
 
1 msk kakao
2 msk farinsocker
3 dl mjölk
½ dl grädde
Lite mini-marshmallows.
 
Värm mjölken. Under tiden så blandar du kakao och socker och rör ihop detta, inga klumpar! När mjölken är varm så tar du en liten skvätt och rör ihop till en liten gegga. Slå sedan över resterande mjölk. Toppa med lätt vispad grädde, lite minimashmallows och pudra över lite kako.
 
 
 
 

Vem blir det?

Idag kommer årets julvärd att presenteras! Jag undrar vem det blir, har faktiskt inte lagt så mycket krut på det, det känns alltid som att alla gissar hit å dit och så slutat det ändå med att det blev nån helt otippad. Därför kommer jag bara vara lite lagom nyfiken idag - klockan 16:00 avslöjas det vem som får det ärade uppdraget :)

Vem tror ni blir årets julvärd? :)


Låt mig presentera!

 
 
 
 
 
 
Så! Nu får jag äntligen avslöja varför mina senaste inlägg varit lite mysko-pysko :) Jag har blivit tillfrågad som 1 av 3 bloggare att laga en massa recept ur Arla Kökets julmagasin, oj oj så spännande! :) Idén är alltså att jag ska laga och baka dessa recepten - men jag ska sätta min egna lilla touche på det.
 
I magasinet finns det tre stycken olika teman:
- Glöggmingel
- Julbaket
- Nyårsfesten
 
Av dessa 3 hoppades jag väl inte helt otippat på julbaket men icke sa nicke, jag blev tilldelad glöggmingel som duktiga och charmiga "Årets Mästerkock 2012" Sigrid Bárány har knåpat ihop :) Förskräckt satte jag mig ner med recepten, vad skulle jag hitta på med dessa? Är de inte redan fulländade? Hmm... Så jag beslöt mig för att börja med det som jag gör bäst - baka.
 
Först ut blev Saffranskaka med hallon och citruskvarg, orginalreceptet finner du på Arlas hemsida - närmare bestämt här. Orginalrecpetet är små bakelser födelade på 30 st, jag beslöt mig för att göra lite ändringar då jag fick en jättefin hjärtformad form av Arla, så jag tänkte att denna vill jag ju använda.
 
Här kommer mitt recept och den lilla ändringen som jag hittade på! :)
 
Saffranskaka med hallongrädde och citruskvarg med flagad mandel
 
OBS! För att göra en kaka med två bottnar dubblar du satsen till smeten.
Grädda gärna bottnarna i omgångar, alltså inte all smet på en gång som du sedan delar i två (det blir aldrig bra!) Dela smeten på två och grädda två gånger, okej? ;)
 
100 g svensk smör från Arla
2 ägg
2 dl strösocker
1 pkt saffran, 0,5 g
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
250 g Arla Köket Kesella Citrus
2 dl hallon
2 dl Arla Vispgrädde
Rostad flagad mandel efter smak
Fikon efter smak
Physalis efter smak
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner saffran, vaniljsocker och vetemjöl i äggsmeten. Tillsätt smöret och rör till en jämn smet. Bred ut smeten i en smord form. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter tills kakan är gyllenbrun. Låt kallna. Vispa grädden fluffig, tillsätt den mängd du vill av hallonen och krossa dem i skålen med grädden, rör om så att den blir jämn. Lägg ena botten på ett fat, smeta på all grädde, lägg på den andra botten och ha sedan på citruskvargen. Toppa med fikon, physalis och resterande hallon och som en sista touche - den rostade flagade mandeln.
 
Voilá!
 
 

En kandidat till årets adventsljusstake

 
 
 
 
 
 
 
Lite nytt som har fått flytta in hos mig :) Var inne på Noll54 i fredags och var precis på väg att lämna affären när jag fick syn på den här skapelsen, denna underbara ljusstake! Hjärtat smällte en aning. Först tyckte jag bara att den var underbar, men efter lite fundering kring den så skulle den kunna vara en möjlig kandidat till årets adventsljusstake.
 
Man kan ju antingen ha den såhär som på bilderna eller fylla den med grön mossa och julröda äpplen, mumma! Kan ni föreställa er hur fint det skulle vara? :) Det roliga är att den här ljusstaken är från samma serie som fatet jag visade för några veckor sen, ni vet det som jag pyntat med kottar och den fina ljusslingan med hjärtan :) Det gjorde det extra roligt, att det går igen lite liksom. Älskar även mina nya julkulor, har påbörjat min samiling av glaskulor i silver-patina, är fullkomligt förälskad i detaljerna som finns på just dessa.
 
Åh i morgon vankas det jobb... inte alls sugen på det faktiskt, nu har jag kommit in i den perioden där jag bara vill vara hemma och bara inreda, pynta, pyssla, baka och bara ha det allmänt mysigt, det blir lätt så ;)

Julmarknad på Mårbacka

 
 
 
 
 
 
Idag har jag varit på julmarknad på Mårbacka, å herre jösses vilken fin dag vi fick! :) Ingen snö dock, bara lite efter kanterna längs vägen men solen sken och det var en mysig stämning :) Köpte lite glögg och god choklad och fudge, mumma! :) Kom i alla fall i en riktig julstämning, känns ju lite som att nu har startskottet gått! :)
 
Känner att nu kommer det gå jättefort fram till julafton, jag ska göra så mycket roligt i november och december, helt galet! Vet inte hur jag ska hinna med allt faktiskt haha :) På onsdag vankas det glöggfest här hemma, ja men det ska väl börjas i tid eller hur? ;) Haha nej då, inte ens jag är så galen, det var faktiskt min sambos förslag, förklarar mer till veckan.
 
Det kommer hinnas med två julmarknader till i november, sen åker vi till Liseberg och deras underbara julmarknad i början av december, det är företagsfest, min årliga julmiddag ska självklart klämmas in, en glöggfest till, ja herre gud, jag orkar inte ens nämna allt. Och när ska jag då hinna julpynta?! Jag har så fullt upp hela november varje helg så jag funderade faktiskt, helt ärligt, på att börja pynta redan idag! Men jag drog slutsatsen att det vore galet, så jag struntade i det ;)
 
 

Have your self a COZY little christmas

 
 
 
 
 
Kuddar var det här! (uttala det som Dynamit-Harry i Jönssonligan när han säger: Tänt var det här! ^^) Jag fullkomligt älskar kuddar, kuddar, porslin och kökshanddukar är min stora last i livet skulle jag tro, jag menar kuddar mjukar upp och gör allt så himla mycket mysigare och fint porslin sätter guldkant på vardagen :) Bara i år har jag köpt sju nya julkuddar, herre jösses... vart ska jag placera alla?! Till saken hör ju faktiskt att det gömmer sig ett x antal julkuddar i förrådet också, redo att packas upp ur lådorna snart :)
 
Men vad gör det, jag föredrar en cozy christmas anyway :)
 
 

Tokmycket kärlek!

 
 
 
 
 
 
Jag har köpt ett mugg-ställ till mina GreenGate-muggar, så nu kan de stå framme och vara så fina så fina i min inredning, tjoho! BÄSTA! :) Gillar det verkligen tokmycket, smidigt är det också eftersom man bara kan ta en mugg direkt från stället. Är väl inget speciellt juligt med det men jag ville bara visa det i alla fall ^^
 
Usch, kollar på det här nya programmet Stalkers, obehagligt, men otroligt intressant och fascinerande! Förstår verkligen inte vissa människor, att det finns sånt här, som sagt riktigt obehagligt...
 
Jaja nog om det, trevlig kväll fina läsare! ♥
 

Mårbacka Julmarknad

 
 
 
 
Till helgen ska jag på årets första julmarknad, på Mårbacka gård, åh det ska bli så härligt! :) Hoppas verkligen att vi får lite snö för stämningens skull, man ska väl inte hoppas på för mycket... men det är riktigt riktigt kallt nu, så det finns ju en liten minimal chans i alla fall ;)
 
Jag var på den här marknaden förra året också och det var supermysigt, trots regn och lera så långt ögat kunde nå, så det ska nog gå bra utan snö ;)
 
Ska ni på någon julmarknad i år? :)
 
 
 

Tjoho en superbra tävling!

 
Jag är med och tävlar om det här superroliga spelet hos fina Madeleine med bloggen Min vita jul.
Älskar verkligen att leka paketleken, det är en tradition jag har fört in på mn årliga julmiddag som uppskattas till tusen! Skulle absolut inte säga nej til att ha det i ett så här fint format :)
 
Jag vill verkligen vinna den här gången! Håller tummar och tår och en annan fot också ;)
 
 

Santa Claus is comin to town!

 
 
Igår var jag på IKEA och vem var inte där om inte Tomten him self i egen hög person! Klart som korvspad att jag var tvungen att ta ett kort med honom, vad gör man inte för lite julstämning? :) Han tyckte i alla fall att det var otroligt roligt och jag berättade lite snällt för honom att jag önskade mig en KitchenAid i julklapp, han sa att om jag är snäll och äter mycket pepparkakor så ska det nog gå bra. Hoppsan hoppsan! You better not break that promise Santa, det kommer förfölja mig hela livet... Eller ja, i alla fall tills jag har råd och skam att skämma bort mig själv med en, hmm... ;)
 
Hittade även hyacinter! Min absoluta favorit-julblomma! De är underbara, de är lökväxter, de är söta, de är ståtliga när de blommar ut, de doftar ljuvligt och de på IKEA kostade endast 9 kr styck, tummen upp för det!
 
Kände dock att det till och med var en aning för tidigt för mig att köpa så jag väntade... Ångrar mig dock, kunde gott ha köpt på mig ett gäng som hade fått skjutit i längd och sen kunde jag klippt av dem och gjort vackra buketter. Jaja, det är lätt att vara efterklok säger dom. Typiskt :)
 
 

Nybakat = Vardagslyx

 
 
 
 
Nu i helgen bakade jag kall-jästa bröd som man då jäser i kylskåpet under natten, tar fram på morgonen och gräddar direkt på hög värme, mums! Dom var sååååå goda! :) Och så smidigt! Att göra allt jobbigt dagen innan så kan man få nygräddat bröd på morgonen på ett kick, bästa vardagslyxen tycker jag :)
 
Här ser ni även mina nya älsklingar till min samling, jag pratar förstås om mina Greengate-muggar (detta eviga tjat om greengate, I know...) De tre understa i stapeln är de nya tillskotten, oj vad jag kommer dricka massa juligt i dessa under världens bästa tid på året, de är sådär perfekta, älskar dom :)
 
Här nedan följer receptet för bröden som är hämtat från tidningen Hembakat, nr 4 2012.
 
12 st
 
15 g jäst
1 ½ dl kallt vatten
½ sl mjölk
1 tsk salt
1 msk solrosolja
1 dl grahamsmjöl
6-6 ½ dl vetemjöl
 
Kvällen:
:
1. Smula jästen i en bunke, häll vatten och mjölken över jästen och lös upp den.
 
2. Tillsätt salt, olja, grahamsmjöl och vetemjöl. Blanda till en deg och arbeta den i ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Degen ska vara fast så ta mer mjöl om det behövs. Låt jäsa i ca 45 min under bakduk.
 
3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 12 bitar och forma till bullar.
 
4. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Täck med plastfolie och låt dem jäsa i kylskåp under natten.
 
Morgon:
Sätt ugnen på 250 grader. Ta ut plåten ur kylskåpet och låt frallorna stå i rumstemperatur medan ugnen värmer. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12-15 min.
 
Klart!
 
Nu kan du njuta en helt underbar frukost med nybakat bröd, det var ju det jag sa - vardagslyx på hög nivå ;)
 

Choklad-Macarons

 
 
 
 
 
Igår bakade jag, förutom det hemliga, choklad-macarons med caramel-fyllning. Det var andra gången i mitt liv som jag gav mig på ett försök i att göra dessa, de blev bra mycket bättre nu, riktigt goda faktsikt! :) Men som man säger - övning ger färdighet så därför ska jag baka dom om och om igen! :)
 
En julig variant man kan göra är ju att fylla dom med pepparkaksfyllning, gör caramellen enligt recept och smula ner pepparkakor eller julkryddor :)
 
Receptet är lånat från fina bloggen Call me Cupcake
 
Chokladmacarons
ca 35 st hela

•100 gram skållade och malda mandlar
•100-110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
•4 matskedar socker
•185 gram florsocker
•15 gram kakao

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kakaon och kör alltihop en extra gång i mixern.

2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 14 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.

6. Klicka ut eller bred fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp.

Salted butter caramel

•100 gram strösocker
•150 ml vispgrädde
•85 gram saltat smör
•En nypa havssalt (valfritt)

1. Värm socker försiktigt i en rymlig kastrull utan att röra. När sockret börjar smälta, bli brunt och bubbla, rör förstiktigt några varv med en sked. Se till att allt socker smält innan du tar bort kastrullen från värmen. Värm grädden i en annan kastrull.

2. Tillsätt smöret till det smälta sockret, skuret i bitar. Var försiktig så att det inte kokar över eller skvätter upp på dig! Till en början skär det sig, så sätt tillbaka kastrullen på låg värme på spisen och rör tills smeten blir jämn.

3. Tillsätt grädden, lite i taget. Var förstiktig här med, eftersom det bubblar riktigt mycket! Låt koka några minuter, ta sedan bort kastrullen från värmen och låt svalna en stund innan du häller upp i en ren burk. Var inte orolig om karamellen är lös, den kommer stelna i kylen. Förvara burken i kylen. Om den känns för hård när du ska använda den så låt den stå framme i rumstemperatur en stund.



 

Fyllda hjärtan

 
 
 
 
Igår hade jag en riktig bak och pysseldag! Vad jag bakade kommer ni få se först vecka 46, varför berättar jag då :)
 
Förutom bakandet så blev det lite pysslande också :) Fyllde hjärtana som jag köpte från Blomsterlandet för några veckor sen, det fick bli grön mossa med rönnbär och en lång kanelstång i det stora, fint tycker jag :) Nu ska jag bara hitta ett ställe där jag kan hänga upp dom också, vilket inte kommer bli lika lätt som det var att fylla hjärtana...

Ja det tål att tänkas på...

 
Julen 2010
 
 
Julen 2010
 
 
Julen 2011
 
Jag har funderat mycket kring det här med adventsljusstakar, det är någonting som är väldigt roligt att göra i ordning inför varje jul och jag gillar att det är en sån stark tradition att ha någon form av adventsljusstake i Sverige :)
 
När jag flyttade till min första lägenhet så hade jag en ful och tråkig men klassisk ljusstake i silver, alltså en avlång med fyra raka ljus. Själva ljusstaken är i själva verket fin, MEN jag pyntade den med nåt gräsligt silverliknande gräs och på toppen av den skammen kastade jag i snöflingor i plast som dessutom var så tunga att de sjönk och inte alls syntes. Vilken flopp. Det var inte ens värt att att bevara, så det finns inte ett enda kort på den gräsliga skapelsen.
 
År två förbättrade jag mig avsevärt och var vid den tidpunkten otroligt nöjd, hade under den sommaren köpt de fyra zinkkrukorna som jag hade haft kryddor i och undrade vad man skulle kunna hitta på för juligt med dom, ja, jag hade ju fyra stycken så det fick bli en ljusstake till av dom, sagt och gjort.
 
År tre fick jag till det, ja de säger ju inte "Tredje gången gilt för ingenting" ;) Jag älskade förra årets ljusstake så mycket att jag nästan grät när jag var tvungen att packa ner den... Haha, nej då så farligt var det inte, men jag gillade det enkla och fransk-inspirerande i den :)
 
I år däremot är min hjärna tom på idéer, jag känner mig vilsen och oinspirerad. Jag har ingen aning om vad jag ska hitta på! Man skulle ju kunna köra en favorit i repris men till saken hör att 1. Tror inte den skulle passa in i den julstilen jag tänkt ha i år. 2. Är det inte ganska tråkigt att köra samma två år i rad?
 
Jag har en idé på en ljusstake, men jag skulle vilja ha två. Den jag har kommit på är precis på pricken jag, men den ska få stå i köket, jag vill även ha en i vardagsrummet och det är den jag inte kan få till!
 
Hur ska er adventsljusstake se ut i år? :) (tips från andra är väl ändå det bästa man kan få!)

Det här kan väl inte bli annat än succé!

 
YES!
Jag har förmodligen hittat en ny favorit...
 
 
 
För hur bra kan inte det här bli?
Polkatryffel från Åre, ja det är så att det vattnas i munnen redan nu! :) Den här ska jag unna mig med i morgon, egentligen känner jag att jag har gjort mig förtjänt av den redan idag men... den som spar han har :)
 
För övrigt så köpte jag Lantlivs jultidning idag, åh den var så bra! Älskar verkligen Lantliv, det är min absoluta favorit året om :) Å så fick man ju med deras pysseltidning också :) Men jag måste nog säga att jag gillade den bättre förra året när den var tjockare och mer välarbetad och den såldes var för sig... Men jaja, några pysseltips fick jag allt, hur som helst så ger bilderna alltid inspiration till tusen! :)
 
Någon som köpt Lantliv och vad tyckte ni? :)

RSS 2.0