Juliga böcker

 
Häromdagen fick jag hem ett paket med lite roliga böcker som jag beställt, ja jag skriver roliga med stor betoning just för att de senaste böckerna som kommit i min brevlåda har varit dötrist kurslitteratur så det var kul att det kom lite nöjesläsning för en gångs skull ;)
 
Det blev två böcker till min lilla tjej och en till mig själv, haha vem försöker jag lura? Jag kommer ju ha mer roligt med de där böckerna än min dotter, i alla fall de närmaste åren. Helt underbara böcker om ni frågar mig! Har bara hunnit bläddra igenom dem snabbt men jag älskar dem redan, det kan jag säga. Barnkammarboken gör en ju aldrig besviken och att det finns en med just bara julsånger måste ju ändå bara bli full pott! Astrid Lindgrens jul behöver väl ingen närmare förklaring, jag bara vet att jag kommer älska den där boken och har redan lyssnat på hennes härliga röst i första kapitlet av boken. Den tredje boken bara skriker mitt namn för att den är så klockren så vi kommer nog komma riktigt bra överens, välkommen till familjen!
 
 
 

Duka i varma färger till julen - Rött, grått och guld

 
 
 
 
 
 
 
 
Hej på er!
Mitt tema i år som jag ska ha är ju rött, grått och guld, detta är något som främst gäller i julgranen egentligen och vardagsrummet, det är inte direkt så att hela hemmet kommer gå i de färgerna. I alla fall så ville jag testa att duka med de färgerna och titta bara så fint det blev, känner mig riktigt nöjd! Det är varmt och härligt! Har haft vitt, vitt, vitt i så många år nu så det kan vara roligt att göra nånting annat, även om jag måste medge att mitt hjärta nästan stannade häromdagen när jag var på Åhlens och såg hur de hade dukat en vintervit dukning med silverdetaljer. Nåväl, det ena utesluter ju inte det andra så duka kan jag ju göra lite hur som när jag vill :) 
 
Fullkomligt älskar mina tallrikar och bestick som jag fick av min darling när jag fyllde år för två veckor sedan. Hade önskat mig det så det var ju perfa att han faktiskt lyssnade på vad jag ville ha för en gångs skull hihi. Det är den mest perfekta grå färgen på tallrikarna och besticken skimrar i en underbar mässing.
 
På tallrikarna ligger det lingonkransar som jag band ihop tidigare idag och det är ett tips att ge sig ut i skogen nu innan snön kommer och plocka på sig, förvara det sedan i frysen. Kransarna ligger där och väntar på att få komma upp om några veckor :) De kommer jag hänga i ett fint band någonstans, inte riktigt bestämt vart än.
 
Trevlig helg och Halloween till er! ♥

DIY - julkulor med äggskal

 
 
 
 
Det här med pyssel är ju någonting som ligger mig nära om hjärtat och julkulor är ju något som klappar lite extra. Hade en idé redan förra året om att göra julkulor med krossat äggskal, hade nämligen gjort det på påskägg och det ger en rolig och härlig textur. Kan ju låta lite konstigt att dekorera med äggskal men det är ett perfekt sätt att ta reda på äggskal när du bakar sockerkaka eller steker ägg på morgonen, då sparar du äggskalen, sköljer ur dem ordentligt och låter torka.
 
Måste även tillägga att bilderna inte riktigt gör dem rättvisa, de blänker mer guldigt i verkligheten och glittrar härligt! :)
 
Så, hur gör man då?
 
Du behöver:
Gamla kulor du inte använder
Hobbylim
Pensel
Äggskal
Sprayfärg
 
How to do it:
1. Finkrossa äggskalet i en bunke.
2. Pensla en kula med lim över hela kulan och strössla på med det krossade äggskalet. Tryck till lite så att det fastnar och täcker den mesta ytan av kulan.
3. Låt torka
4. Spraya med valfri färg och låt torka.
 
Färdigt! :)

Inspirerande juldukning

 
Källa Pinterest
 
Fullkomligt älskar den här dukningen! Önskar så att jag kommer ha en gammal lada på min gård i mitt framtida hus så att man kan duka upp till sådana här festligheter vid jul, åh... Det vore så mysigt. Älskar mixen av det råa och rustika trät mot de mässingfärgade ljusstakarna och de julröda äpplena, helt fantastiskt underbart om ni frågar mig. Toppat med tygservetter/kökshanddukar och gröna kvistar uppå, full pott! Den här bilden inspirerar mig så otroligt mycket och jag kan titta på den hur länge som helst utan att tröttna :)

En God Jul med en god kola

 
Det blir ingen jul för mig, eller mina familjemedlemmar, om inte min änglakola finns med bland gottebitarna. Det är egentligen inget särskilt juligt över den, det är en underbar chokladkola helt enkelt, men det tycks väl vara så i de svenska hemmen att man gärna vill ha någon form av kola med. Jag är likadan. Om inte änglakolan står där så vettu tusan om det blir något julfirande, då känns det som att vi lika gärna kan packa ner allt pynt och fortsätta med det vi gjorde innan julpyntet kom upp, vilket ju i mitt fall skulle vara att planera julen haha. Men en "vanlig", icke julgalen person kanske hade pysslat med annat, ja vad vet jag.
 
I alla fall. Den här kolan är ingen nyhet för er veteraner här inne, den har hängt med både två, tre och fyra år men den är sååååå god så den förtjänar att få cred om och om igen, bästa receptet som jag mixtrat fram. Den har en fyllig chokladsmak och en tydlig smak av sirap vilket jag gillar, man kan inte bara äta en utan man måste ha en  till och en till och en till... Mums :)
 
Varje gång jag kommer hem till mina föräldrar så utbrister min mamma:
- Åh då kanske du kan göra din goda änglakola! Jag får aldrig till den så bra som dig Emelie.
 
Då bör jag tillägga att:
1. Min mamma är duktig i köket.
2. Hon är jätteduktig på att baka.
3. Är den här kolan svår att göra? Svar nej. Busenkel och den kokar kort tid. Det är helt enkelt något med den här kolan som min mamma inte får fason med men man kan inte vara expert på allt som hon brukar säga.
 
Om du går till det här inlägget så finns receptet på denna underbara kola som ni bara måste göra! Och man kan ju välja hur man vill ha den, om man vill ha den i stänger som ovan eller i klassisk kolastorlek. Sen kan man när kolan precis kokat färdigt slänga i lite krossade polkagrisar, för det är också supergott! Eller rostade nötter, exempelvis pekannötter, lite flingsalt kanske eller bara hotta upp den med en julig krydda som kanel eller ingefära. Bara fantasin som sätter gränserna.
 
Psssst... Jag har märkt att olika varianter av digitala termometrar visar olika temperatur när kolan enligt mig är färdig. Med en jag köpt på IKEA ska den visa 124 grader, med en jag köpte på ICA ska den visa 129 grader, så håll koll och gör ALLTID kulprov! Alltid! Lova det! :) Och om den är för mjuk när ni kollar första gången så låt den koka lite längre, här snackar vi inte minuter utan kanske 20 sekunder för det går så fårt på slutet.

Julkalender: Choklad eller lakrits

 
Lakritskalender från Johan Büow, hittas här.
Valrhona_Julekalender_Rod-2015.jpg - Chokladkalender Röd 2015 - Heminredning på nätet hos Inreda.com
 
valrhona.jpg - Chokladkalender Röd 2015 - Heminredning på nätet hos Inreda.com
 
Julkalender från Valhrona, hittas här (finns i både vitt och rött utförande)
 
Åh jag har sådan beslutsångest! Ett riktigt i-landsproblem kan tyckas och ja jag håller med, det är ett riktit i-landsproblem men jag måste ändå få nämna det. Jag vill ha en julkalender till mig själv i år, en fin och lyxig julkalender som bara jag får njuta av, och kanske Alex haha ;)
 
Men nu till frågan, vilken ska man välja då?
Lakrits eller choklad?
 
Båda hade ju varit perfekt för då behöver man ju inte välja, hihi, men jag tycker nog att det blir lite saftigt att punga ut närmare 600 kronor för båda, så en får räcka gott och väl. Rent spontant kan jag nog tycka lakrits, jag är typ största lakritsälskaren som går i ett par skor, men jag kan vara lite kräsen med vilken lakrits jag stoppar i munnen, jag vill inte att de blandar i en massa konstiga smaker i den som hallon eller citron, jag vill ha den ren om man säger så. Sen om den är söt eller salt spelar ingen roll, älskar båda! :)
 
På chokladfronten är det väl egentligen likadant, jag gillar den ren, fast nötter och sånt funkar ju alltid, eller choklad med kola, men  jag tål verkligen inte när de blandar in fruktiga smaker i choklad, usch. Valhrona-chokladen känns extra lyxig tycker jag och den smakar verkligen som choklad ska göra.
 
Vilket dilemma haha!
Vilken kalender hade ni valt? :)
 

Äppelrosor

 
Dessa äppelrosor kanske inte är sådär superjuliga, men de smakar ändå äppelpaj och innehåller både kanel och kardemumma, sen är de ju bedårande vackra också, vem vill inte ställa fram dessa på glöggpartyt? :) Det bästa är att det ser mycket svårare ut att göra dem än vad det faktiskt är :) Pluspoäng!
 
Vill ni ha en beskrivning på hur man gör dem? :)
 
 

Kom i julstämning med Ernst och Leila

 
Jag älskar ju både Ernst och Leilas julprogram och jag har tappat räkningen för länge sen på hur många gånger jag sett dom om och om igen. Det är perfekt att titta på när man behöver lite julstämning och det bästa är att de numer finns tillgängliga för alla på tv4play. Dom har ju såklart funnits där redan innan men då har det varit Premium-stämplat, alltså man har fått betala 99 kronor för att se det, men numer finns dom alltså tillgängliga för hela allmänheten, tjoho säger jag! Dock med reklam men hey, det är smällar man får ta ;)
 
Mer julstämning åt folket! :)
 

En riktig Pettson och Findus-jul

 
 
 
 
 
 
I julbloggsvärlden brukar vi ofta prata om att det vore så underbart att fira en riktig Barna i Bullerbyn-jul eller en jul à la Fanny och Alexander, det verkar vara idealet av jul för många av oss. Jag med kan jag erkänna. Astrid Lindgren visste verkligen hur man fångade upp julen och beskrev den på bästa sätt i både sina böcker och filmer, genuin julkänsla. Jag riktigt myser när jag ser juldelarna från hennes filmer. Denna kvinna alltså! Helt makalös. Fanny och Alexander har jag aldrig sett så kan tyvärr inte uttala mig om den filmen, alltså jag borde verkligen se den! Varje gång någon nämner den och jag säger att jag inte sett den så tror folk att jag skojar och så står man där med skäms-kudden haha. Får ta tag i det där i år ;)
 
Nåväl. Barna i Bullerbyn i all ära, men jag bara måste slå ett slag för Pettson och Findus, dessa bilder skriker julstämning för mig! Jag fullkomligt älskar dom och alla känslor bubblar i mig. Det är ju såhär en jul ska se ut enligt mig. Så mysig stämning, de packar upp julsakerna och julpyntar, julbaket, julbordet, myser framför brasan, öppnar julklappar, åh... Blir ju nästan lite kär haha :)
 
Har ni någon film eller saga som ni tycker förmedlar den där magiska julkänslan för er? :)
 
 
 
 
 
 

Spritsa peppisar

 
 
 
 
Jag älskar att baka och då främst tårtor. Jag jobbar alltid med sugarpaste, man kan göra så otroligt mycket och det är så roligt att göra blommor och figurer, man får liksom leka och det är så himla skoj tycker jag. Något jag börjat med på senare tid är att spritsa spetsmöster på själva sugarpasten, då med en smörkräm som är betydligt lättare och smidigare än kristyr. I alla fall, häromdagen blev jag så otroligt sugen på att spritsa, men jag orkade liksom inte göra en hel tårta först, så jag tog en promenad till närmaste Ica och köpte lite peppisar och började sprita, så kul!! :D
 
Ska spritsa järnet i jul haha. Om du också ska spritsa i jul så får du följande tips av mig:
 
1. Gör kristyren betyligt lösare än den du köper färdigi på tub, kristyren ska vara lätt och smidig att arbeta med, det ska inte vara jobbigt att trycka ur den ur spritspåsen. Vi ska alltså inte ha ett gympass i köket där underarmar står på schemat.
 
2. Appropå spritspåse, det är väldigt viktigt att ha rätt grejer. Jag rekomenderar engångs-spritspåse och absolut inte de som man kan återvända. Sorry miljön men så är det. Det är så svårt att få en spritspåse som man återanvänder riktigt ren sen tycker jag personlligen att de inte är bra heller.
 
3. Använd en tyll med ett pyttelitet hål för snyggast resultat!
 
4. Spritsa: Är du högerhänt? Då ska högra handen vara längst ner på påsen, alltså närmast tyllen. (Vänsterhänta tvärtom såklart!). Där kristyren tar slut i påsen, där vrider man om ordentligt så att det blir ett tryck i påsen och att det inte läcker ut någon kristyr i fel ände. Sen trycker man med handen längst ner och gör sina mönster.
 
Det var väl allt, börja spritsa vettja! :)
 
 

Favoriter från IKEA

 
 
Julens produkter har anlänt till IKEA och det är klart att man spanar in utbudet! Dottern är tyvärr sjuk idag och så mycket som hon vilat idag har hon väl knappt vilat tillsammans sedan hon föddes, haha, skämt åsido, är man hemma och tar hand om ett sjukt barn som vilar så finns det tid för att surfa runt efter nya julprodukter.
 
Här ovan ser ni mina favoriter, en herrans massa presentpapper men de passade perfekt in i min plan för i år, då gäller det att passa på! :)
 
spana an in nyheterna på deras hemsida och sök på VINTER 2015 så hittar du deras julsortiment för i år :)

Julens nyheter från Fyrklövern

 
 
 
 
 
 
 
(Men alltså hur fint! Älskar inslagningen, snacka om att lägga ner tid, fick julstämning direkt!)
 
 I augusti så kom ett FedEx-bud och knackade på dörren och med sig hade han ett paket från Fyrklövern. Ett utskick med deras presskit då de släpper två nya motiv i den populära serien Disney Jul. Ni kanske undrar varför jag inte skrivit om detta tidigare? Olyckligt nog så var glasen krossade i paketet som jag fick så jag har fått vänta på nya glas. Ingen panik tänker jag, det var så många som skrev om detta för någon månad sen så det passar bra att jag skriver om det nu istället :)
 
Ni som hängt med några år kanske vet att jag älskar den serien och har själv en uppsättning tallrikar med sex motiv. Jag ska berätta om en liten jultradition som vi har i min familj. 2004 när serien lanserades så köpte min mamma ett varsitt glas till oss barn. Jag fick ett glas med motivet Askungen, min lillebror med motivet Musse och Pluto och min lillasyster med motivet Tomtens julverkstad. De där glasen dricker vi ur endast en gång om året och det är såklart på julafton, närmare bestämt exakt klockan 15:00 till Kalle Anka. Då dricks det iskall julmust ur de där glasen och det har varit vår tradition i 11 år, kanske verkar konstigt men det blir liksom ingen jul utan den traditionen.
 
Nåväl. Pressutskicket som jag fick innehöll två tallrikar och två glas, motiven på de nya tallrikarna är två av Disneys storsäljare Frost och Bilar. Jag har faktiskt gått och väntat på att Frost skulle komma som motiv ända sedan filmen blev en megahit, vore ju dumt att inte göra det menar jag. Sen går det ju inte att sticka under stolen med att barnen kommer älska de nya motiven :)
 
Som alltid så är motiven målade helt sagolikt vackert. Varenda liten detalj är perfekt! Det roliga med dessa tallrikar är att ju mer du tittar på dem ju mer kommer du se, små detaljer, färger du inte sett innan, spännande tycker jag :)
 
Glase får jag ju inte glömma heller! De är väödigt fina. Alltså riktigt riktigt tunna och prydda med guld, I love it. Man liksom känner när man håller glaset i handen att det är riktig kvalité som ligger bakom. Jag gillar att de är ganska neutrala och fina i sin form men sen att det finns en liten rolig twist över dem med lilla Tingeling på.
 
Här kan du spana in hela sortimentet från Disney Jul.

Christmas tree

 
 
 
 
(Bilder från Pinterest)
 
 
Jag älskar julgranar och juldekorationer, det är det jag lägger mest pengar och krut på varje år. Något jag har lite svårt för personligen är när det blir avskalat i granen, det kan vara väldigt snyggt hos andra men för mig så är det något som inte känns rätt. Jag vill att granen skall göra ett statement och ha extra allt! Så i år kommer jag gå all in på granen a la american style, kommer bli så snyggt :)
 
Amerikanerna har ju dock en tendens att ta i lite väl mycket, även för min smak och de kan kasta i både det ena och det andra i granen, så jag får nog bli något mitt emellan Sverige och USA, det är som granarna ovanför jag hade tänkt mig.
 
Hur klär ni granen? :)
 

Jullista

 
 
 
Jag brukar typ aldrig göra sådana här listor men jag tänkte att någon gång måste jag ju ändå slå till, så det gör jag med denna som jag hittade hos Johanna :)
 
Vad är det bästa med julen?
Det absolut bästa med julen är stämningen! Jag älskar hur det är så mycket glädje, spänning och förväntan som ligger i luften och hur man liksom laddar upp för julen med julmusik, julbak, julshopping, julpynta, julpyssla, tända ljus, äta pepparkakor, koka knäck, dricka julmust, se julfilmer, allt hör liksom ihop för mig. Ett enda stort lyckorus av julkänslor! 

Vilken jul föredrar du? Den röda traditionella? Den svartvita moderna? Eller romantiskt vitt & silver? Eller något helt annat? 
Oj oj oj, ja som ni kanske vet så är jag ju en riktigt vel-pelle som vi säger här i Värmland så det är olika från år till år. I många många år har rött varit helt uteslutet hos mig och det har varit vitt, vitt, vitt och åter vitt med silver som dominerat, men nu är jag sugen på en murrig och varm jul så i år blir det massvis med rött! :)

När börjar du julpynta samt klä granen? 
Jag vill ju gärna att julen skall vara så länge som möjligt, för mig är ju julen innan själva julafton, så jag börjar faktiskt julpynta OCH klä granen i mitten av november. Den vise kan ju räkna ut att det då aldrig blir en levande gran hemma hos oss (tyvärr, det är så mycket finare), men det är smällar man får ta. Vill så gärna njuta av den magiska granen med de vackra ljusen och dekorationerna så länge som möjligt, Men så fort vi ringt in det nya året så kastas den ut illa kvick tillsammans med övriga juldekorationer

Dekorerar du hela hemmet eller bara enstaka rum? 
Jag vill nog gärna ha en touch av jul i alla rum, sen kanske jag inte går lika mycket bananas i badrummet som i vardagsrummet exempelvis, det har nog mest med att göra att mitt badrum är i minsta laget så endast funktion får plats där inne, vänta bara tills jag har ett hus, då jäklar ska vi se om detta ändrats.

När vill du att första snön ska falla? 
I november blir lagom. Vill gärna ha snö när jag börjar pynta.

Vet du vad du önskar dig i julklapp i år? 
Oh ja. I år har jag faktiskt en specifik lista till skillnad från alla andra år, tänkte göra ett inlägg om det men kan nämna några och det är en systemkamera, en klong-vas, en fåtölj, gråa tallrikar och mässingfärgade bestick.

Hårda eller mjuka paket? 
Haha jag vill att alla paket skall vara snyggt paketerade i fina lådor så hårda, MEN det får gärna finnas mjukt innehåll i form av kläder, plädar, kuddar. Det värsta jag vet är när folk slår in ett paket utan låda och det blir skrynkligt och så avslutar man med en liten bit presentsnöre, nä du, not my cup of tea.

Nämn dina favoriter:
fem julkalendrar från SVT: Mysteriet på Greveholm, Sunes jul, Pettsson och Findus, Pelle Svanslös, Barna Hedenhös uppfinner julen.
fem julfilmer: The holiday, Actually love, On the second day of christmas, Ensam hemma, Christmas With the Kranks.
fem julsånger: O helga natt, All I want for christmas is you, It's beginnig to look a lot like christmas, Nu tändas tusen juleljus, Gläns över sjö och strand.

Vem skulle du vilja se som julvärd i år? 
Min jul är komplett bara Ernst finns med, fast han har väl redan varit men man kan ju hoppas på en repris ;)

Vilken scen är bäst ur Kalle Anka klockan tre på julafton? 
Tomtens verkstad och Plutos julgran. 

Nämn något du inte kan vara utan på julen: 
Julmust, knäck, änglakola, julgran, julklappar (ja de måste ligga under granen annars är det ingen julstämning) juleljus, glöggdoft, min familj.

Ikeas jul 2015

 
 
 
 
 
Har smygtittat lite på Ikeas julsortiment och det faller mig faktiskt i smaken, jag själv är lite chockad för att även om jag gillar Ikea på alla sätt och vis så kan det ibland kännas för billigt och plastigt, visst hittar man väl alltid något guldkorn men det är aldrig liksom full träff, men i år tycker jag de lyckats bra av det jag sett! Det passar i alla fall mitt tema, mycket rött och grått och så slänger man in lite mässing i det, perfekt! :)
 
Jag blev faktiskt helt kär i de röd/vit-mönstrade tallrikarna, så snygga! Gillar glasen också, det är snyggt med rött glas till jul tycker jag. Det bästa är väl att eftersom det är just Ikea så kan man ju räkna med att komma undan ganska billigt, tror inte att man kommer få ge så mycket för varken tallrikarna eller glasen. Jättebra tycker jag för de där tallrikarna kommer nog endast användas i december, då vill i alla fall inte jag spendera så mycket pengar på tallrikar eller glas, eftersom det bara är en månad om året. Det gör jag däremot gärna om det är en, i mina ögon, klassisk servis som jag vet att jag kommer älska i många många år :)
 
Tycker faktiskt att Ikea har ryckt upp sig överlag den senaste tiden, de har kommit med många roliga kollektioner sedan i somras. Gillade SITTNING väldigt mycket, det fanns så mycket som jag ville ha, hade faktiskt kunnat köpa i princip allting men ville inte gå helt bananas så nöjde mig med servettringar, tygservetter i en jättefin grå nyans (jag vad annars liksom?) och underlägg i samma färg (ja jag har fått dille på grått) ;)
 
 

RSS 2.0