My Christmas Eve

 
MASSA PAKET!
 
 
SARAH VAR SÅ HIMLA BRA OCH MYSIG SOM JULVÄRD,
HÄR TÄNDER HON LJUSET LAGOM TILL KALLE ANKA
 
 
KALLE ANKA SÅKLART! :)
 
 
ÅRLIGA JULBILDEN I SOFFAN SÅKLART
JAG OCH MINA FINA SMÅSYSKON ♥
 
 
LILLEBROR SOM TOMTE NUMMER UNO
 
 
LILLASYSTER SOM TOMTE NUMBER TWO
 
 
ALLA MINA PAKET! :D
 
 
En liten bildkavalkad från min julafton :)
I år var den väldigt annorlunda mot hur vi brukar fira, vanligtvis så åker vi till mormor efter Kalle Anka, tar med oss alla julklappar dit, äter mat vid fem-tiden, sen kommer Tomten ca halv sju och sen nån gång vid nio-tiden så brukar vi åka hem igen, trötta och utmatta.
 
I år dock så var vi hemma nästan hela julafton,vi hälsade på mormor en sväng på förmiddagen men sen var vi hemma hela långa dagen och tänk vilken lugn och skön dag vi hade! :) Och nytt för i år var att vi inte hade vår årliga Tomte som vi haft ända sedan jag föddes. Nej i år turades min lille-bror, min lilla-syster och min pappa om att vara Tomte. Brorsan började, men han såg inte så bra genom masken så det var svårt att  läsa på paketen, sedan var det syrras tur och hon höll på att dö av överhettning i den där masken så det slutade med att pappa fick ta över :)
 
Och kolla bara hur mycket paket jag fick! Ja jag måste ha varit otroligt snäll i år också, förstår faktiskt inte vad jag gör ;) Fick i alla fall massa fint, så mycket att jag knappt kommer ihåg allt, men om jag ska föröska minnas så fick jag ju som sagt en morgonrock av mamma och pappa och av dom fick jag även en fin tröja, en bakbok, en julbok, finfina glasvaser som man kan ha som ljuslyktor också i olika storlekar, presentkort på en lokal butik, ett supersnyggt armband, en romantisk komedi-film, pengar av mormor, av svärmor och svärfar ett nagellackskit, mascarakit, massa sugarpastesaker/verktyg, en macarons-matta, ansiktskrämer och av älskling en gryta i rosa emalj från leila, scullcandy-hörlurar, oh touch-vantar till smartphone (men det har jag redan, tji fick han! ^^) och presentkort av min sambos brorsa, ja herre jösses ni hör ju! Jag kommer verkligen inte ihåg allt, har säkert glömt nåt men jag får väl kolla i lådan sen ^^
 
VAD VAR DET BÄSTA DU FICK I JULKLAPP? :)
 
 

Julens dukning

 
 
 
 
 
 
GOD JUL ALLA FINA LÄSARE!
 
Nu har julafton varit och vi hade en ganska intressant julafton, vi köpte saker den ena redan hade, vi fick inte igång vissa av klapparna, det surades en del och det skrattades massa, men när kvällen väl var här så var alla väldigt nöjda och glada! Och tur är väl det! :) Då började helt plöstligt sakerna att funka och man kunde tro att vi aldrig hade haft ett enda problem på hela dagen.
 
Här har vi årets dukning made my moi :) En sucker för naturmaterial som jag är, så inte helt otippat att et blev det klassiska granriset, äpplen, kanelstänger och silver :)
 
Idag är en lugn dag och jag tänker inte hoppa ut min morgonrock på hela dagen! (som jag by the way fick igår i julklapp, såååååå mysig!) ^^ Nej jag ska sitta i den hela dagen och käka massa julgodis och jag längtar redan efter resterna av den otroligt goda julmaten som vi åt igår, mammas revebensspjäll var to die for! :)
 
Eftersom det här är en julblogg så kanman ju tro att det är slut med bloggandet nu men jag ska försöka hålla i till nyår i alla fall, så titta gärna in :)
 
Kram på er alla! ♥
 
 
 
 

Snabbaste julpysslet

 
Ont om tid? Men du vill ändå julpyssla? Ja men då är det väl klart som korvspad att du ska pyssla lite! :)
Här har jag gjort som ett hjärta som man kan hänga upp i granen eller på en krok om man hellre vill det och fylla upp med massa gotta! :)
 
Du ritar bara ut två cirklar i önskad storlek, jag använde en vanlig burk som mall, vik sedan cirklarna på mitten och för ihop dom mot varandra och limma, avsluta med ett fint band eller snöre och limma dit det också.
 
Sen är det klart! Det tar inte mer än tio minuter att göra ett hjärta och knappt det, så tänk er hur många ni kan göra! Sen har ni kanske barn eller syskonbarn eller vänner som hjälper till att pyssla fram massa hjärtan :)
 
 

Dan före dopparedan

 
Kolla min nya fina fina klocka/bjällra som jag köpte häromdagen, jag är förälskad! ^^ Var länge sen jag hade en förälskelse för nån julsak nu så det var väl tur att det fick komma en till sån innan julen är över ;) Ser mycket fram emot att få pynta med den nästa år, men än ska den inte packas ner, nej nej, den ska få vara uppe ett bra tag till! :)
 
Gillar den gamla känslan och det tjocka och grova läderbandet som den kan hänga i, tänk er denna mot lite granris och kanske några julröda äpplen bredvid :) SNYGGT! :)

Emelie. du är som den där Ernst!

 
 
 
 
 
Jag är inte död, jag lever! Har bara haft otroligt mycket att göra, surprise surprise! ;) För att kompensera för de senaste dagarnas frånvaro så blir det en liten bildbomb nu! :) Oboy om jag har julstämning alltså! Den infinner sig aldrig riktigt förrän jag kommer hem till mamma och pappa och mina fina syskon, det spelar ingen roll hur mycket jag pyntar eller bakar eller tittar på julfilmer eller lyssnar på julmusik - julstämningen kommer först på riktigt när jag är hemma i mitt barndomshem :) Konstigt att det alltid ska vara så :)
 
Idag har jag köpt världens finaste julkofta till mig själv, skämde bort mig riktigt rejält alltså! :) Sen har jag och mamma julbakat det sista, gjort julfint, mamma håller på och gör janssons och revbensspjäll och griljerar julskinkan, det doftar ljuuuuuvligt! :)
 
Och här har jag julpyntat altanen hemma hos päronen, tog lite hjälp av min lillasyster och hennes BFF som tyckte det var roligt att hämta granris och granar och de kom med världens finaste kommentar:
 
- Emelie, det känns verkligen som att du är Ernst! Tindra, vi är med i "jul med Ernst!"
- Tycker ni om Ernst? Frågar jag då (man måste ju försäkra sig om att de gillar honom så att det inte var negativt sagt!) ;)
- Ja gud ja, vi ÄLSKAR Ernst!
 
Jo man tackar ja! Finaste kommentaren idag, LÄTT! :D
 
 

Glöggeliglögg

 
 
Ikväll har jag gjort egen glögg av skansens glöggkryddor som vi fick i goodiebagen när vi var där på bloggträffen :) Är riktigt nöjd! Denna skall min mormor få, bland annat. Har även gjort eget knäckebröd idag, chokladkola och i morgon ska jag göra fikonmarmelad, gjorde marmeladen till henne förra julen och hon gillade den så mycket, så i år blir det ett mysigt litet kit, ja nästan en goodiebag av godsaker som jag ska lägga i en vacker korg och slå in i cellofan. Kommer även lägga i saffransskorpor, kardemummaskorpor, smörkola och lite julte, allt har jag gjort alldeles själv! :)
 
Det måste hon väl ändå gilla! :) Hoppas hoppas!

Saffransskorpor

 
 
 
 
 
 
Igår gjorde jag lite saffransskorpor, riktigt goda blev dom :) Tycker det är så himla roligt att baka, i morgon hade jag tänkt göra knäckebröd om jag hinner, annars får det bli någon annan dag :) Receptet på saffransskoporna är Leilas.
 
Ikväll vankas det musikquiz, kul! Hoppas på att spöa skiten ur alla, moaaahahaahahahaha!!! Innan dess väntar en god middag ute, det kallar jag vardagslyx det ;)
 
 

Älskade tulpaner

 
Åh... jag fullkomligt älskar tulpaner! Förut har jag alltid tyckt att tulpaner är en vårblomma som man tar in till påsk men efter att ha kollat igenom alla mina jultidningar för att leta inspiration så har jag sett att många har tulpaner, å jag gillar't! :)
 
I och med att jag inreder mycket med skogen till jul i form av kottar, granris och mossa så kan det ju lätt kännas tungt, men med ett fång tulpaner så piggas stämningen upp! :) Så just nu pryder lite vita och röda tulpaner vårt hem å dom är så fina, speciellt de julröda, kan sitta och titta på dem hur länge som helst utan att tröttna haha :)
 
En annan anledning till att köpa dom redan nu vid jul är ju att du förlänger tiden att njuta av dom eftersom de slutar säljas typ vid påsk och då får man vänta en oändlighet innan man kan köpa dom igen, precis som man får vänta en oändlighet tills det är jul igen :) Ja, det stämmer ju i och för sig när man är barn för då känns ju ett år som evigheternas evighet men när man är vuxen har jag märkt att man står där som ett fån och inte fattar nånting - hur kunde året gå så snabbt? Var det inte nyss jul?
 
Någon som känner igen sig? :)

Knäckäpplen

 
 
 
 
Idag har jag gjort knäckäpplen, första gången faktiskt. Har varken gjort dem tidigare eller ätit dom, så det blir spännande att se hur de smakar! :) Och om de mot förmodan inte skulle falla mig i smaken så är dom ju otroligt vackra att titta på ;)
 
How to make them:
 
5 dl strösocker
2 ½ dl vatten
2 dl ljus sirap
 
Du behöver även grillpinnar, glasspinnar eller klubbpinnar.
½ dl hackade hasselnötter
 
Tvätta äpplena ordentligt och torka dem sedan med papper så att de blir så torra som de bara kan bli. Stick i pinnarna. Koka sedan upp socker, vatten och sirap i en tjockbottnad kastrull tills tempen nått 154 grader eller doppa en träpinne och när du lyfter den så skall smeten stelna direkt och vara glansig. Det tar ca 15-30 minuter.
 
När smeten är klar doppar du äpplena i den, låt överflödig smet rinna av och doppa sedan i en skål med hasselnötter så att du bara får dom lite på ytan. Låt stelna på bakplåtspapper.
 
Tips! Man kan ha i lite droppar röd karamellfärg om man vill ha en mer röd känsla på det hela :)
 
 
 
 

Chocolate chip cookies

 
 
 
 
 
Idag har jag bakat chocolate chip cookies och de blev verkligen gôôôôôôrgooooooa som man säger på värmländska ;) Riktigt saftiga och frasiga och sega på samma gång, just the way I like it! :)
 
Ikväll är det Äntligen hemma julspecial, myyyys! Älskar verkligen alla dessa julspecialer som alla program gör till jul, man blir nästan aldrig besviken. (peppar peppar ta i trä!). Jag får sån otrolig julstämning när de sänds, då åker glöggen fram och massa hembakat julgodis samt en bra inredningstidning, bästa! :) Ikväll klockan 20:00 på tv4 går det.
 
Receptet på kakorna är Leilas.
 
  • 125 g mjukt smör
  • 1 dl råsocker
  • 1 ekologiskt ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl havregryn
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
  • Skal av 1 lime
  1. Vispa smör och råsocker krämigt och rör i ägget.
  2. Blanda vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.
  3. Hacka chokladen grovt, riv limeskalet och blanda i degen.
  4. Forma degen till en rulle (cirka 5 cm i diameter) och rulla in den i bakplåtspapper eller plastfolie. Frys den sedan i cirka 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 180 grader.
  6. Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda kakorna gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
 
 

Hjärta

 
Minns ni att jag gjorde en stjärna av videkvistar? Ja, jag slog till och gjore ett hjärta också :) Fint i sin enkelhet tycker jag. Tänk att det bara är sex dagar kvar till julafton, galet! Vad fasiken hände känner jag.
 
I lördags när jag hade glöggmys så hade fina Sara med sig MASSA olika julkryddor till mig i form av bland annat saffran och julkryddor, så idag tänkte jag baka saffransskorpor och pepparkakskola :) Kanske gör jag en fin lussekrans också, vi får se vi får se :)

Mmm... världens bästa doft!

 
Jag har sagt det förut och jag säger det igen - nejlikor med apelsiner är världens godaste juldoft! ♥

Christmas

 
God afton kära läsare! :)
Första semesterdagen idag, härligt! :) Har handlat klart de sista julklapparna och tränat :)
 
Om jag ska erkänna en sak så har jag lite smått panik över att julen snart är över, varför varför varför kommer den så fort i år?! Jag har liksom inte hunnit med att tänka eller känna efter, fast jag började julpynta redan den 20 november. Det känns som att tiden stått stilla i mitt huvud, som att jag legat i koma och sen har jag vaknat upp flera veckor efteråt, nej hualigen! Känns som att det är så mycket som jag hade velat göra, inte för att jag måste, absolut inte, men för att jag VILL. Jag hade velat pyssla mer, jag hade velat baka mer, jag hade velat ha fler glöggpartyn, fler mysstunder med mina vänner, men man hinner väl inte allt antar jag...
 
I morgon kommer i alla fall min fina vän Gustafsson hit och vi ska julpyssla tillsammans, dricka glögg och äta massa hembakat julgodis :) Längtar ♥

Jag vill att Tomten ger mig bara hårda paket!

 
 
 
Idag har jag ägnat mig åt lite paketinslagning, en av de roligaste sakerna jag vet kring jul :) Var inne på fina Madeleines blogg min vita jul och tittade och blev lite inspirerad av hennes otroligt fina och kreativa paket, så därför bestämde jag mig för att också ta tag i saken :)
 
Å nu till en viktig sak, något som vi måste prata allvar om. Det är helt enkelt oacceptabelt att slå in en skiva eller en bok eller ett tennisracket som det är, det är så avslöjande! Och hur roligt är det på en skala 1-10 att veta vad som finns i paketet bara genom att kolla på formen? Nä nä nä... sånt sysslar vi inte med, okej? :) Man lägger helt enkelt saker som avslöjar sig själva i en låda, dels för att det inte ska avslöjas och dels för att du kan slå in mycket snyggare paket då ;)
 
Så, nu har vi rett ut det och det var väldans skönt tycker jag :) Något annat som är mindre skönt är min fruktansvärda träningsvärk, jag känner mig handikappad, jag kan knappt gå för att det värker i mina muskler! Men det positiva i det är ju att då vet man att man verkligen gjort någonting ;)
 
 

Jul jul strålande jul

 
 
Åh nu har jag kommit in i riktig julstämning! Igår hade vi glöggmys med vänner och spelade sällskapsspel och hade det jätteroligt :) Å nu har jag semester och är ledig ända fram till 29/12! Tänka sig, vad skönt att slippa kliva upp i ottan för att gå till jobbet i morgon och i övermorgon och så dagen efter det och massa dagar efter det hihi :)
 
Igår dekorerade jag den fina ljusstaken med lite granris och röda ljus och några av mina fina julkulor i silver, mmm... Me like :) Den blev riktigt julig nu tycker jag, fin som tusan.
 
Å nu mina vänner ska jag och min karl se på orginalet av Mysteriet på Greveholm, Alex har ALDRIG sett den riktiga versionen! Jag trodde han skojade med mig big time när han sa det, men tydligen inte. Asså seriöst, vara tillsammans med en julfantast och han har aldrig sett den, det är helt enkelt oacceptabelt! ;)
 
Mot soffan! :D
 
 

Ikväll smäller det, äntligen!

 
Åh, ikväll är det Jul med Ernst, äntligen säger jag!!! Det finns ingen som får mig i så mycket julstämning som Ernst, han är mannen med känsla för jul alltså. Längtar som tusan! Ikväll klockan 20:00 i tv4 får vi åter se honom julstöka dagarna före jul :)

Rocky Road

 
 
 
Snabba fula bilder på rocky road men så fick det bli mellan alla kolor jag kokade och alla andra bakverk jag bakade, det fanns ungefär en ledig tid på 3 minuter, snabbt snabbt snabbt!
 
Det var i alla fall första gången jag gjorde Rocky road, ja hör och häpna! Det var faktiskt gott, kändes lyxigt, men man orkar ju ta mig tusan inte mer en bit, sen är man proppmätt! :)
 
Jag bakade på Leilas recept minus pistagenötter.
 
Ingredienser
 
600 g mörk choklad 70%
2 påsar dumlekolor
2 nävar mini-marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
 
Smält chokladen i ett vattenbad. Blanda samman alla ingredienser. Häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper och låt stelna i kylskåpet, skär upp till rutor/stänger. Klart!
 
 
 

Ätbara klappar

 
 
Om man ska bort till någon på glöggparty eller någon mysig middag så är det ju alltid trevligt att ta med något till värdinnan/värden. Här har vi knäck i kolaform som man kan lägga i en fin glasburk med en enkel etikett runt. Eller så kan man göra den andra varianten att man skär knäcken i två stänger som man sedan slår in i cellofan, enkelt och snyggt och framför allt - alltid uppskattat till tusen!
 
Något annat enkelt är ju de brända mandlarna som jag skrev om för några dagar sedan, de kan man lägga i en fin strut och avsluta med ett lackmärke, juligt och enkelt och :)
 
Ja jag skulle i alla fall bli superglad om jag fick något av detta, man ser att någon tänkt till lite men för den sakens skull inte ansträngt sig för mycket så att det känns jobbigt :)

Sankta Lucia

 
 
 
 
 
 
Jag fullkomligt ÄLSKAR Lucia! Det är en av de finaste dagarna på året :) Alla lussetåg som går med sina fina ljus, man sjunger julsånger som jag älskar, alla är glada, det bjuds på fika i alla vrår och hörn och det är så fint med självaste Lucia, i sina vita skrud med det röda bandet runt midjan och den fina kronan av lingonnris med ljus, åh!!!
 
Cheferna på jobbet lussade till och med för oss, haha! Det tyckte jag var supermysigt, att de faktiskt la tid på att klä sig så fint och gå runt och sjunga :)
 
Idag har jag därför gjort min första tårta av sugarpaste och dagen till ära blev det en Lucia-tårta, ni ser det va? :) Det vita är linnet, röda bandet i midjan är ju självklart det röda bandet runt tårtan och kransen och ljusen föreställer då självaste kronan, är riktigt nöjd faktiskt! Sen är det klart att det blev lite små skavanker, det är ju inte lätt första gången, men det var en bra början i alla fall :)
 
Äta tårtan får vi göra i morgon då min fina Alex fyller år! ^^
 

Änglakola - och hur man kokar en kola perfekt

 
Här har jag gjort lite kola och jag är så himla nöjd med den! Nu har jag räknat ut exakt hur många grader kolan ska ha för att vara PERFEKT och jag menar verkligen perfekt ;)
 
Sådär perfekt när den är mjuk och seg och krämig på samma gång samtidigt som den absolut inte fastnar i tänderna, för är inte det bland det värsta som finns? Jobbig kola som sätter sig stenhårt på tänderna, hualigen! Testade för säkerhets skull om det vara olika grader beroende på vad man hade för ingredienser i men det verkar vara samma - men jag vill nog tillägga att det självklart kan skilja sig.
 
För att kolan ska bli perfekt ska den koka till 124 grader, hur lång tid det tar beror på vilka ingredienser du har. Jag skulle koka en kola på ett av Leilas recept och det stod att koktiden var 15-30 minuter, det kändes som ett jäkligt stort intervall tycker jag, vad som helt kan ju hända där emellan, varför inte bara skriva ut temperaturen? Jo självklart för att som som inte har en stektermometer skall kunna koka kolan och det tar olika tid beroende på spis, men skriv båda då! :)
 
SÅ, perfekta temperaturen - 124 grader. När den nått den tempen så gör du ändå ett kulprov för att verkligen kolla så allt stämmer, alltid alltid alltid kulprov oavsett om du använder stektermometer eller inte, okej? Deal? :)
 
Här får du receptet på min supergoda Änglakola som gick åt som smör på julmiddagen hemma hos chefen ikväll och som alltid är en favorit bland mina vänner :)
 
100 g smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker (ÄKTA vaniljsocker!)
 
Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka på låg värme. (Jag har en gammal spis med 6 olika "steg" och då kokar jag på fyran, har man en med 12 steg så kokar jag på sjuan)
Koka tills kolan når 124 grader, det tar ca 5-8 minuter. Ta bort kastrullen från värmen, gör kulprov, häll sedan upp i en avlång form på bakplåtspapper, ganska liten så du får tjocka kolor, låt stelna i RUMSTEMPERATUR! Skär sedan upp i rutor, innan du skär har du på lite neutral olja på kniven för då får du fina snitt i kolan.
 
Och nu mina vänner, nu till det nästan absolut viktigaste!
 
Har du någonsin köpt en kola som stått i kylskåp?
Nä, jag trodde nästan det, och om du har det kan den inte ha varit särskilt god. Kola och knäck ska absolut INTE stå i kylskåp för sirapen tränger upp och du får en kola som är blöt och kletig som tusan, nej, i rumstemperatur ska den stå fint inslagen i bakplåtspapper! :)
 
Lova mig nu att göra ett tappert försök till att få till den bästa kolan, det är faktiskt inte så svårt som många får för sig! :) Lycka til fina ni!

Stjärna

 
Halloj vänner!
Dåligt med bloggande nu, I know... Förlåt! Men jag har verkligen inte haft en enda ledig stund över de senaste dagarna, jag har bakat non stop och försökt få i ordning hemmet ordentligt och massa, det har verkligen varit sluta jobbet vid halv fem och sen har jag stått upp utan att sitta ner en enda gång ända tills jag går och lägger mig vid elva, halv tolv-tiden, jag är helt slut!
 
Men positivt är att jag har två arbetsdagar kvar och sen har jag semester ända till den 29, tjoho!!! Längtar! :D
 
Här har jag i alla fall hunnit med att göra en stjärna av videkvistar :) Gjorde även ett hjärta och det blev så fint, de är så lurviga och goa de där videkvistarna, och framför allt söta! :)

Pepparkakståg

 
 
 
 
 
Idag har jag pysslat fram ett pepparkakståg! Det är något som gör det roligare med ett tåg än ett hus kan jag tycka, missförstå mig inte, jag tycker pepparkakshus är bland det finaste och mysigaste och framför allt mest traditionellt med julen, men tåget ger det hela en liten twist och ett plus är ju att man kan lägga goda godisar i vagnarna ^^
 
Jag minns när jag var yngre och hade varit i skolan. När jag kom hem så stod mamma och bakade, kände direkt att det var pepparkaksdoft och undrade om hon gjorde ett pepparkakshus. Nä... sa hon, fullt fokuserad på det hon gjorde. Det såg så spännande ut så jag satt kvar och bara kollade när hon skapade fram ett pepparkakståg, hur mysigt som helst minns jag att det var :) Därav har det blivit att jag försökt göra ett varje år, men känner liksom att jag aldrig har tid att göra ett, eller plats. Och varje år så ångrar jag att jag inte gjorde ett, så i år tog jag mig tid :)
 
Jag ska inte ljuga, det är lite pilligt att göra, mer än när man gör ett hus, men det kan det vara värt, det är ju inte svårt, det tar bara lite tid :)
 
Om du är sugen på att göra ett pepparkakståg du också så har jag tagit kort på mina mallar som jag gjorde av bakplåtspapper och måtten och hur många du behöver av varje ser du här nedan :)
 
 
"Vinkeln" är själva tågets sidor.
15 x 15 cm
Antal 2 st
 
"Fönstret" Du behöver bara ett fönster men måtten är detsamma för plattan som blir själva "huven" till tåget, då skippar du bara att skära ut ett hål, utan gör endast en fyrkant. 
8 x 7 cm
Antal 2 st
 
"Kvadraten" Är kortsidan till vagnarna + tak på tåg + främre delen av tåget.
8 x 8 cm
Antal 6 st
 
"Rektangeln" Långsidorna till vagnarna + bottnarna till vagnarna + baksidan av tåget
15 x 8 cm
Antal 7 st
 
"Hjul"
Använda e vanlig kryddburk
Antal 12 st
 
Lycka till! :)
 
 
 
 

Roligt julkort

 
 
Årets första julkort har landat hos mig och det var ju inte vilket som helst, eller från vem som helst heller för den delen! :) Fina och underbara Disney (kallar min vän amanda för det för att både hon och jag TOKÄLSKAR disney-filmerna ^^) har skickat detta roliga julkort till mig, fyndigt tycker jag! Och kanske framför allt gott? ;) Jag har inte smakat dessa än så det blir spännande :)

DIY - Ljusstake i mossa

 
 
 
 
När panduro hade sin rea i höstas så köpte jag denna vita ljusstake för en tia, jag visste egentligen inte vad jag skulle göra med den, men jag tänkte att jag kommer väl på nånting ;) Efter lite tänkande och inspiration från Ernst så fick det bli till att klä in den i mossa :) Det ser lite ruffigt ut, eller haha, ja jag vet inte vad jag ska säga. Tyckte den blev söt på nåt sätt, vill man inte ha den inne så kan man ju ha den ute på ett bord vid entrén till huset :)
 
1. Ta vilken ljusstake som helst eller snickra ihop en själv.
 
2. Klä in den med plastfolie, detta för att mossan inte ska smutsa ner ljusstaken.
 
3. Klä in med mossa och använd bindtråd eller sytråd.
 
4. Dekorera med vad du vill. Man kan ju göra ett hjärta av rönnbär eller nypon som man hänger på t.ex :)

Men vem var det som dök upp?!

Bild lånad härifrån
 
Åh va roligt att "LIllan" var på besök i dagens avsnitt av julkalendern! :) Och den gamla läraren som "Ivar" hade förra gången, nu blev det genast MYCKET bättre! :D Man får sånna nostalgikänslor, underbart! :) Nu hoppas jag bara att Ivar kan dyka upp också, jag hade världens crush på honom när jag var mindre och den höll väl i sig bra många år ;) Inte för att jag tror att han kommer vara med men... man kan ju alltid hoppas! ^^
 
Idag har jag haft världens bästa mysdag med hjärtat. Vi har handlat julklappar, ätit god lunch på stan och varit på julmarknad i Mariebergsskogen och där var det en kör som sjöng christmas-carols, levande julkrubba och massa ljus överallt, love love! En riktigt fin dag faktiskt :)
 
 

Brända mandlar

 
 
Mmm... Brända mandlar som är alldeles nygjorda och fortfarande varma är sååååå gott! :) Detta är pappas favoriter så det brukar alltid bli så att man får göra en sats som jag lägger fint i en burk och ger honom när jag är och hälsar på honom och resternade familj i december, nu hade jag ingen burk så jag gjorde en strut istället, funkar minst lika bra ;)
 
Och vet du vad det bästa är?
Det är så otroligt jäkla enkelt! :D
 
How to do it
 
250 g mandlar
3 dl florsocker
1 dl florsocker till separering.
 
Blanda mandlarna med 3 dl florsocker i en stekpanna. Rör om hela tiden, det kommer inte smälta på ett tag men du måste vara beredd när det gör det så att du inte bränner sockret. Rör helst om med en trägaffel. När sockret smält och mandeln "knäpper" så är den klar. Ta bort från plattan, låt vila ca en minut. Häll sedan på 1 dl florsocker och separera mandlarna från varandra genom att bara röra om så släpper dom varandra. Om det fortfarande är kletigt så häll på mer florsocker tills mandlarna är en och en :)
 
Klart!
 
Vad var det jag sa? Piece of cake! :)

Här var det lackat!

 
 
 
Ikvälll har jag lackat mina hittills inslagna klappar!
 
Ja men ni hör ju, jag är ju en riktigt rimmare jag också ;) Haha, kanske inte. Men lackat har jag i alla fall! :) Gillar det, det ser så otroligt fint ut och som om man verkligen lagt ner tid på paketet, inte för att jag tycker att det tar så lång tid att göra i och för sig, men det kanske inte den som får klappen vet om? Vill man att det går superdupersnabbt med duracell-fart så finns det ju också färdiga klistermärken som ser ut som lackstämplar :)
 
Kommer ni ihåg hur Madicken säger att hon vill spara lack i en burk för att kunna lukta på sommaren eftersom det doftar så gott? Jag förstår inte riktigt det... jag tycker inte det luktar gott, inte för fem öre. Fast det kanske luktade helt annorlunda på den tiden? :)
 
 

Drömmar

 
Här har vi då en till liten gran som fått flytta in hos oss :) Önskar verkligen att jag hade ett hus, herre jösses vad jag skulle gå crazy med pyntandet då alltså! Jag drömmer om ett stort, lantligt hus en liten bit utanför stan, kanske tio till femton minuter med bil, det är lagom :) Haha, ja i alla fall om man bort här i värmlandsskogarna.
 
Längtar verkligen efter huset, då kommer min och min sambos familj få komma till oss och fira jul så slipper vi ha dessa oändliga diskussioner om vart vi ska fira jul, vilket alltid resulterar i att vi delar på oss ;) Och högt i taket ska det va! Så att jag kan ha en gigantisk julgran som jag ska pynta med silverpatinerade kulor i glas, bara glas, ingen plast. Det har varit mitt mål så denna höst har jag samlat på mig massor med glaskulor, man måste ju liksom börja i tid om jag ska ha nog många när jag köper hus ;) Hade i alla fall tillräckligt för att fylla upp årets julgran, ingen plast så långt ögat kan nå! :D Jag kan liksom kosta på mig den lyxen eftersom jag inte har varken barn eller busiga husdjur ^^
 
Nej nu ska jag återgå till mitt varma vatten med salt, ja du hörde rätt. Varmt vatten med 7 kg salt (känns i alla fall som det) ska tydligen råda bot på halsont, det är lika äckligt varje gång men vad gör man inte? Mitt jobb är beroende av en röst som fungerar så man får bita i det sura äpplet, eller kanske salta? ;)
 
Ha en fin kväll kära läsare! ♥
 
 

Books

 
Jag har köpt mig nya böcker, det var verkligen på tiden tycker jag! :) Boken December har ju alla julbloggarna pratat sig varma om så efter att den hyllats nog bestämde jag mig för att köpa den :) Köpte även boken Sweet dreams och den känns såååå jag! Den innehåller otroligt fina bakverk (i alla fall verkar det så när jag snabbt bläddrat igenom den), det tycker jag passar finfint för en som vill bli konditor ^^ Har inte hunnit titta i den ordentligt än då jag haft mycket att göra (som vanligt) och nu har jag gått och blivit tokförkyld - igen... Så det är därför det har varit lite dött på bloggfronten, har liksom ingen inspiration heller, orkar inte ens visa att jag tagit upp granen! So... something is really wrong. Jag gissar att det är den förbannade förkylningen som gör att jag känner mig som en död mullvad, but... that's just a guess ;)
 
Jag lovar att komma med en full julrapport om vad som händer här hemma när jag är pigg nog att kunna stå upp i 10 minuter utan att känna mig svimfärdig, håll ut så länge! :)
 
 
 
 

Första advent

 
 
Första advent, du är så välkommen så! :) Mysigt det är när första ljuset brinner, det ger en riktigt harmonisk känsla :) Idag har jag varit på julmarknad på Alsters Herrgård strax utanför Karlstad, har faktiskt aldrig varit på den innan och trodde väl mer eller mindre att det skulle vara lite skol-klass-marknad över det hela, men jag blev faktiskt otroligt positivt överraskad :) Den var hur mysig som helst! Och idag har vi haft riktig vinterkyla, snö som ligger på backen och strålande sol, en perfekt dag helt enkelt :)

Bulljuset

 
 
 
Ja här har ni det omtalade bulljuset! :) Jag antar att namnet avslöjar sitt syfte, såhär gjorde man alltså förr i tiden, man satte ett ljus i bullarna för att det skulle bli mer festligt. Tyckte det var lite knasigt första gången jag hörde om det men sen tänkte jag hey! Vi har ju ljus i tårtan när någon fyller år, och det är ju minst lika konstigt egentligen ;) Dessa supergoda saffransbullar gjorde jag idag, yammi! Gjorde även grekiska lantbröd bakat på surdeg - dubbelyammi på det! :)
 
Receptet på saffransbullarna är ett av Leilas och ni finner det här.

Skansen

 
 
I julverkstaden testade vi på ljusstöpning, något jag aldrig tiidgare gjort :)
 
 
Fantastiska julgranskulor och årets jultomte
 
 
Korvstoppning på Gubbhyllan
 
 
Herre jösses vilken dag vi hade när vi var på Skansen för att träffa alla julbloggarna och gud va härligt det var att äntligen få träffas! :) Det var länge sen jag var så nervös som jag var den dagen men allt släppte liksom när vi träffades, vilken lättnad! :) Skansen hade ordnat några helt makalösa timmar åt oss, så otroligt snälla och underbara människor!
 
Bloggarna som var där har skrivit ganska mycket detaljerat om vad vi gjorde så jag tänkte väl dra en kortare version så kan ni läsa hos dom om ni är nyfikna :) I alla fall så gick vi först till Julverkstaden där vi möttes av glögg och två stiliga damer som berättade hur man stöper ljus och vad man ska tänka på, självklart fick vi testa lite och så fick vi varsitt "skolljus" som dom kallar det och varsitt "bulljus", detta bulljus kommer ni få se i morgon och då kommer ni också förstå innebörden av namnet ;)
 
Efter ljusstöpningen vandrade vi runt på Skansen bland alla gamla och otroligt vackra byggnader, fick även se inspelningsplatsen för introt till julkalendern Tjuvarnas jul, myspys säger jag! Efter lite vandrande besökte vi glasblåseriet och jösses vilken vacker affär med otroligt vackra saker. Blev lite smått kär i julkulorna ^^
 
Vi lämnade den otroligt varma byggnaden och fortsatte ner mot restaurang Gubbhyllan där vi fick se hur man stoppar korv och Helena och Erika var tappra och gjorde ett försök dom också, otroligt duktiga var dom faktiskt, naturbegåvningar ^^ När den var klar fick vi provsmaka, dock inte dom som vi hade stoppat eftersom de måste ångas och kokas i flera timmar, men samma sort.
 
Sedan var det dags för några att åka hem med tåg och för oss andra som skulle vara kvar i Stockholm i några timmar till så åkte vi in till stan igen och drack lite goda drinkar och hade det supermysigt! Man ville liksom inte gå därifrån, ja jag hade i alla fall kunna sitta kvar och babblat i flera timmar till ;)
 
Och kolla bara vilka fina goodiebags vi fick! Vi fick Skansens egna senap och glöggkryddor, bulljus och skolljus och ett usb-minne med en mysig julvideo som de har knåpat ihop. Fick en otroligt vacker jul-löpare från Spira inredning, på Gubbhyllan fick vi egengjord glögg och korven som vi hade fått smaka där, från Apoteket fick vi deras ekologiska te och ekologiska kaffe, en underbar handcreme som luktar helt fantastiskt och en mascara, av Slöjddetaljer fick vi en julstämpel och vitt sidenband, från Blossa fick vi självklart glögg, och från Darling things fick vi den populära washitejpen :) Ja men ni ser ju, hur fantastiskt är inte det!
 
Och ännu mer fantastiskt!
Nu får du som läsare 10% rabatt hos Darling hings i deras webbshop när du uppger koden "Tomten" i kassan, giltigt fram till 2012-12-20. Ja men det är väl två tummar upp på den va? :D
 
 
 
 

Första december

 
 
Herre jösses, är det verkligen redan december? Galet! Jag har inte riktigt hängt med känner jag, tiden går på tok för fort and I don't like it. Men men, jag får väl försöka stanna upp lite så jag hinner njuta ordentligt :)
 
Jag satt i alla fall bänkad framför tv:n i morse för att kolla på julkalendern. Det var dock inte lätt att ta sig upp, vi hade företagsfest igår och det blev sjukt sent, men jag pallrade mig upp lik förbannat ;)
 
Så vad tyckte jag?
Dåligt, Gillade inte första avsnittet alls, det var tråkigt. Men jag gillade att all den gamla musiken var med för den är så bra, men som min sambo sa, första avsnittena brukar vara tråkiga, så jag håller hoppet uppe fortfarande, för jag vet att det kommer bli en bra julkalender :) Första avsnittet av den första versionen är ju inte speciellt bra det heller om man tänker efter.
 
Vad tyckte ni om första avsnittet av årets julkalender? :)

RSS 2.0