Fira jul på Hogwarts i London

 
Ja men alltså jag döööör! Det här är bara så häftigt!
 
Läste precis (här är artikeln) att Warner Bros Studios i London bygger upp den stora festsalen och inreder den exakt som den är under julen i den första filmen Harry Potter och de vises sten. Alltså tänk er! Den maffiga julgranen! De långa borden, de varma färgerna, all den goda maten, åh... jag dör...
 
Jag älskar Harry Potter, älskar! Jag kan se filmerna hur många gånger som helst utan att tröttna och böckerna är helt fantastiska. Så det här vore ju bara så häftigt att få uppleva! För närmare 3000 kronor bjuds du kanapéer och fördrink, följt av flammande julpuddingar och skinka. Plus alla tillbehör som finns med vid julmiddagen i Harry Potter och de vises sten.
 
Kanske en aning saftigt för min plånbok då jag numera är student, det kostar ju att resa dit också samt att bo någonstans, men fasiken alltså vilken julklapp!
 
Hur många mer än jag hade velat åka på detta? :D
 
 

Chokladcupcake med kolafrosting och chokladdoppade pekannötter

 
Oj det där måste ha varit en av de längre rubrikerna jag har skrivit haha, men jag bara måste dela med mig av receptet på dessa cupcakes som jag gjorde tidigare idag. Receptet på själva cupcaken är från Roy Fares bok United states of cakes (I loooooove that book!) och resterande slängde jag ihop som ett litet experiment som ble väldigt lyckat :)
 
Det är alltså en chokladcupcake fylld med kolasås, toppad med kolafrosting och chokladdoppade pekannötter.
 
Cupcake
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl kakao
1 ägg
1 1/3 dl vegetabilisk olja
2 1/4 dl hett vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Vispa samman ägg och olja lite lätt i en annan bunke. Vänd ner de torra ingredierna med en slickepott. Tillsätt vattnet lite i taget och blanda till en slät smet. Fyll formarna med 3/4 dl smet och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter (Beroende på vad du har för ugn, håll koll!). Låt svalna helt.
 
Kolasås
3 dl grädde
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk smör
2 tsk vaniljsocker
1 liten nypa salt
 
Blanda grädde, strösocker och sirap och låt koka ihop tills den tjocknar något, tar ca fem minuter. Ta av från värmen och blanda i smör, vanijsocker och salt. Låt svalna i kylen. (Men denna kolasås är supergod att servera varm till glass! Tips tips!).
 
Kolafrosting
150 g smör (Viktigt att det är just smör, ej margarin!)
200 g philadelphiaost
3 1/2 dl florsocker
1 dl kolasås (mer eller mindre efter hur mycket smak du vill ha)
 
Vispa smöret vitt och fluffigt, tillsätt philadelphiaost, florsocker och kolasås. Vispa tills den är slät och fluffig. Om den är lite för lös kan den stå i kylen ca 15 minuter.
 
Sätt ihop din cupcake
Börja med att göra ett hål i cupcaken med ex. en äppelurkärnare eller sked, fyll med kolasås, spritsa på frosting med valfri tyll och toppa med chokladdoppade pekannötter. Om man vill kan man även rippla över lite kolasås, både snyggt och inbjudande!
 
De chokladdoppade pekannötterna hittade jag bland naturgodiset, om man ej hittar detta så går det att göra själv, jag tog dock en genväg, en annan snabblösning är att köpa färdig kolasås så får man ett moment mindre, smakar lika bra ändå :) Vill man jula till denna cupcake lite extra kan jag tänka mig att det är gott att blanda i ex. kardemumma eller någon annan julig krydda.
 
Enjoy your cupcake! ♥
 
 

Lussebullebak

 
Mmm... I helgen bakade jag och mamma lussebullar haha, nej ni kan vara lugna, vi har inte blivit galna och egentligen hade vi inte ett jättesug efter lussebullar, men jag testbakade massa recept inför julen och då slank de liksom med, som en stämningshöjare :) riktigt gott var det i alla fall och gissa om det blev julstämning i huset av saffransdoften!
 
I år ska jag faktiskt försöka testbaka så mycket som möjligt i god tid, det är alltid såååå mycket jag vill baka till jul, både nya spännande kreationer och gamla godingar, men om man nu börjar med detta i slutet av november/början av december så hinner man ju inte! Och då infinner sig den där julstressen som jag gärna vill hålla utanför min dörr. Så därför börjar jag i riktigt god tid med att testa och de jag gillar får återvända till julen :)
 
Trevlig kväll på er! 
 

Kola- & jordnötspajer

 
 
 
Hej ej på er denna fredag!
äntligen helg, herre jisses vad skönt. Jag och Nelly ska åka upp till mina föräldrar och syskon över helgen, ska bli mysigt med lite familjetid, får se om vi hittar på något juligt, min mamma är nästan lika jultokig som jag, det är liksom inget snack om vart mina julgraner kommer ifrån haha :)
 
Nåväl. Som jag nämnade häromdagen så bakade jag jättegoda kola- & jordnötspajer, små söta skapelser så jag tänkte att jag delar med mig av receptet till er :) det är från boken Choklad av Elisabeth Johansson.
 
Ingredienser
 
Botten
75 g smör
0,5 dl florsocker
1,25 dl vetemjöl
0,25 dl kakao
1 msk vatten 
 
Fyllning
50 g smör
1 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
0,5 dl sirap
1 msk kakao
1 dl salta jordnötter
 
Ganache
125 g ljus choklad
1 dl grädde
 
Gör såhär
 
Blanda ihop smör, florsocker, mjöl och kakao. Blanda i vattnet. Lägg degen i en påse i kylen och låt ligga minst 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Baka ut degen och fodra pajformarna. Grädda 6-8 minuter. För bästa resultat, fyll formarna med torkade gula ärter som tas bort när man gräddat färdigt.
 
Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Rör i grädde, socker, sirap och kakao. Låt koka till 119-121 grader. Det är viktigt att inte kolan kokar för länge för då blir den stenhård. Rör om då och då. Ta av kastrullen från värmen och låt kolan svalna en aning, fördela jordnötterna i pajformarna. Häll kolan över och låt svalna helt.
 
Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och häll över chokladen, rör tills all choklad smält. Häll ganchen över kolan och låt stelna. Hyvla eventuellt över choklad och servera!
 
 
 

Beskrivning: Hur du pärlar en julkula

 
 
 
 
Sådär! Nu har jag försökt sätta ihop en beskrivning på hur du gör julkulan med pärlor. Det är inte helt lätt att fota varje steg men jag ska försöka skriva en sån detaljerad förklaring som möjligt. Jag kan i alla fall säga såhär - det ser svårare ut än det är, helt ärligt. Så det här kommer du fixa galant, är du med? Då kör vi! :)
 
Angående pärlorna så är det bra att ha två färger, detta för att du ska veta vilken pärla du ska gå in i, alternativt att man använder mindre och större pärlor, ni kommer förstå varför när ni läst beskrivningen. Sen behöver du inte ta en megalång tråd från början, för du anar inte hur mycket tråd det faktiskt kommer behövas, så ta därför lite kortare som är lättare att hantera, exempelvis 40-50 cm och sen när tråden börjar ta slut knyter du bara på en ny längd, knutarna kommer inte synas för de blir dolda av pärlorna.
 
Du behöver:
Pärlor
Nål
Sax
Tråd (jag använder sytråd men du kan använda smyckestråd också)
 
1. Det första du ska göra är att lägga fyra pärlor plus en, alltså 4+1, exempelvis fyra guldpärlor, en glaspärla, sen fortsätter du så tills du har totalt nio stycken sektioner med 4+1. 
 
2. När du gjort dina nio sektioner så knyter du tråden så att det blir en cirkel.
 
3. Nu ska du göra första raden och nu ska du öka med en pärla. Nu kommer en sektion bestå av 5+1+5, alltså fem guldpärlor + en glaspärla + fem guldpärlor. Därefter trär du igenom nålen i glaspärlan.
 
4. Såhär ska det se ut om du gjort rätt!
 
5. Sen upprepar du samma procedur tills du kommit runt cirkeln och det är nu det kan bli lite bökigt, men du trär in nålen i glaspärlan precis som innan, plus att du går igenom guldpärlorna och kommer ut vid den andra glaspärlan, detta gör man för att komma ner ett steg så att man kan påbörja en ny rad.
 
6. Såhär ser det ut när du gått runt ett varv och notera vart tråden kommit ut, då vet du att du gjort rätt.
 
Så detta är stegen du behöver känna till. Nu är det bara att fortsätta och för varje ny rad så ökar man med en pärla (eller två beroende på hur man ser det) men alltså första raden 5+1+5, andra raden 6+1+6, tredje raden 7+1+7 osv... Så håller man på tills man känner att man är klar, såklart beroende på hur stor kulan är som du skall använda, men en normalstor kula kräver 11-12 st (11+1+11). Sen fäster man som vanligt och sedan är det bara att sätta den på julkulan. Då kommer den bara hänga på kulan liksom och då gjorde jag så att jag knöt ihop det under själva kulan för jag ville att det skulle sitta tajt runt kulan, man kan också fästa ett hängsmycke eller liknande i botten.
 
Det här är själva grundprincipen, du kommer märka hur enkelt det är, och roligt! Sen när du kan det här så kan du göra ditt egna mönster genom att lägga till eller ta bort pärlor, strunta i att öka osv.
 
 
Hoppas det var till någon hjälp och att det blir massa kulor gjorda för er! :)
 
Kram

Röda favoriter från Greengate

 
Jag älskar Greengate och har gjort i många år, de träffar liksom alltid rätt. Just den här julen har jag väl tänkt att jag inte ska köra på så mycket vitt och rött, eller inget alls faktiskt, jag har haft det i så många år och jag är en person som gillar att förnya mig, men... När Greengate kommer med SÅHÄR fina nyheter i den färgskalan så kan jag ju inte mer än att smälta, I love it! Blir ju hur sugen som helst på att ha rött och vitt. Jag är helt kär i förklädet så det kommer jag köpa oavsett, kommer bli perfa till allt julbakande, synd bara att det inte fanns i barnstorlek till dottern, älskar när vi kan matcha varandra hihi :)
 
Och på tal om bakande så har jag gjort en supergod chokladkolapaj med jordnötter och mjölkchokladganache, tänkte att jag försöker lägga ut receptet så snart som möjligt för den blev verkligen så god och julig. Jul för migär  choklad, choklad, choklad, nötter, choklad, choklad, mer choklad, mint, kola, choklad, choklad, choklad och mer choklad, ja men ni fattar, it's all about the chocolate ;) jag gillar inte de klassiska julkryddorna så då blir det så istället.
 
Och sist men inte minst! Ni var några som ville ha beskrivning på hur man gör pärlmönstret till julkulan och det ska ni få, jag måste bara få hjälp av sambon att fota eftersom jag behöver båda mina händer, så den är på G, håll till godo. 
 

A green christmas

 
(Källa: Pinterest)
 
Hej på er!
Det här vädret som råder nu gör verkligen att jag längtar till julen, eller tiden innan julen, när man får börja med allt julstök och mysa till hemmet lite extra! Det är skönt nu om kvällarna när man kan tända ljus igen, älskar det! Sitter hemma och pluggar och regnet det bara öser ner, men jag har julat till det lite med julmusik, tända ljus och chokladkola, oops... ;) men pluggandet går bra mycket bättre faktiskt! (Försöker i alla fall intala mig själv det hihi)
 
Tog en välbehövlig paus från alla böcker och slängde ihop ett inspirationskollage med bilder från Pinterest åt er med gröna nyanser, ser ni så fint! Jag är allt bra sugen på att ha detta tema i år för det är inte direkt något jag någonsin haft, tycker det är så snyggt och juligt men samtidigt lugnande, vilket många människor skulle behöva få sig en dos av runt jul - lugn. 
 
Vad brukar du ha för färgtema hos dig på julen? :)
 

Årets första julfynd

 
Fyndade dessa underbara julkulor i glas häromdagen för ynka fem kronor styck! Ja men ni hör ju, jag är chockad över att jag inte gick helt bananas inne i butiken haha :) stjärnor i guld och en jättefin grå nyans, helt perfekt är den. Sen röda, runda kulor. Har några av dem sen tidigare men tänkte att jag passar på :) kommer ni ihåg att jag skrev om två möjliga färgteman denna julen? Det ena var guld, silver och grönt i olika nyanser och den andra var guld, grått och rött, haha jag tror att jag kanske har bestämt mig med tanke på mitt senaste fynd ;) dock så kan man ju ändra sig! :)

Blossas årgångsglögg


Nu har de äntligen släppt vad årets smak blir, Earl grey, och jag är inte direkt förvånad, hade faktiskt tänkt lite åt det hållet för att sedan tycka att det var en superkonstig idé att blanda glögg med te, men det var ju roligt att gissa rätt i alla fall! :)

Men hörrni. Det kanske blir bra det här, glögg med earl grey, ja jag vet en som jublar just nu i alla fall och det är min sambo. Han är både en kaffe- och te-drickare av rang och det är just earl grey som han hinkar i sig. Nu gillar ju jag varken glögg eller te så för mig hade det kvittat vad det än hade blivit, men nu är det ju såhär att flaskan är to die for så jag kommer köpa den så kan jag behålla flaskan och sambon får dricka något som jag tror kommer bli en hit för honom. Win win liksom :)

I love pinterest

 
 
Ja som rubriken säger så älskar jag at hänga på pinterest. Det finns så galet mycket inspiration att hitta där! Kan sitta hur länge som helst och bara insupa alla vackra bilder, sånt här gillar jag, får alltid en oerhörd lust att pyssla eller fixa med någonting hemma efter att ha tittat lite.
 
Slängde ihop ett litet kollage åt er, jag tänker att det får bli sånna här typ av inlägg ett tag framöver i brist på egentagna julbilder att visa upp :) men vad gör det bär det finns sååååå många fina bilder?
 
Love it! 

Pärla en julkula

 
Jag älskar julkulor och har på tok för många, kanske fler än jag egentligen vågar erkänna för mig själv (strategi för att få köpa fler hihi), jag vet egentligen inte varför men jag kan väl tänka mig att det är för att jag lägger mest krut på granen varje år. Jag personligen är ingen människa som har en massa tomtar ståendes på bord och i varje vrå, det är inte det att jag tycker det är fult, tvärtom tycker jag att det är väldigt mysigt men det passar sig liksom inte hemma hos oss, i vårt hem. Kanske konstigt men så är det. Därför går jag all in på julgranen för det är den symbol som jag förknippar mest med julen. Jag älskar julgranar helt enkelt! :)
 
Som jag skrev i det förra inlägget så skall jag försöka göra massa egna i år och pyssla fram dem på olika sätt. Just nu är jag inne i någon slags pärl-period, det pärlas för fulla muggar här hemma! När jag väl började var det svårt att sluta. Det fiffiga med detta mönster är att man kan sätta det på vilken kula som helst, det är bara att ta av och ta på, på så vis så är det ju enkelt att variera sig år efter år eftersom man sällan kör på samma färger, inte jag i alla fall, jag gillar att variera mig, men såklart så dyker favoriter alltid upp varje jul :)
 
Det som är synd är att bilden inte gör kulan rättvisa på något sätt, det var väldigt svårt att ta en bild, men ni kanske kan se det framför er så fin denna kommer bli mot de gröna granbarren? Jag har inte riktigt bestämt vad jag skall ha för färgtema i år, guld är givet för jag är inne i en riktig guld och mässingperiod nu, sen så får jag se om det blir guld, silver och grönt eller guld, rött och grått.
 
Om ni gillar kulan och vill veta hur jag gjort mönstret så kan jag försöka knåpa ihop en liten steg för steg-beskrivning? Hojta bara till i så fall! :)
 

Tomteverkstan öppnar NU!

 
Bjussar på en riktigt gammal bild i brist på nya ;)
 
Åh jag är så exalterad, det är den första september och nu är vi äntligen igång! Det typ pirrar och sprätter i hela kroppen av lycka och förväntan, ni vet ungefär som första skoldagen när man var liten? Man var nervös och förväntansfull. Hur skulle det bli? Skulle man hitta kompisar? Vad skulle man tycka om den nya läraren? Vad skulle man göra på rasterna? Vilken roll skulle man få?
 
Hej förresten!
Vad jag svamlar, men jag är så glad att äntligen vara igång igen och att just DU har hittat hit, kanske är du här för första gången och då hälsar jag dig ett extra varmt välkommen, eller så kanske du är en trogen följare och då är jag bara så glad att du fortfarande hänger kvar här hos mig :) Jag må kanske vara lite sen med att börja, har sett att en hel del andra julbloggare redan dragit igång och i ärlighetens namn så skulle jag ha kunnat börja för flera veckor sen för oj vad mycket julkänslor jag hade i det dystra juli-vädret. Pinterest gick varm då kan jag säga, men nu är vi äntligen här.
 
Mina två senaste år har varit riktigt riktigt dåliga, näst inill katastrofala skulle jag nog vilja påstå, det har aldrig varit min mening eller ambition, nej nej, tanken har varit minst ett inlägg om dagen och helst flera från oktober och framåt, men som alla vet så kommer livet emellan ibland, tyvärr. I år ska jag verkligen göra allt i min makt för att bringa dig så mycket julstämning som möjligt. Bland annat så tänker jag gå all in på julkulor i min pysselverkstad, ni som hängt med ett tag vet nog att jag älskar julkulor och det är faktiskt på dem jag lägger ner mest pengar varje jul (till mig själv alltså). I år tänkte jag försöka göra egna, eller nej låt mig omformulera mig, jag skall förändra en befintlig kula som jag egentligen hade tänkt att slänga bort. Med lite piff och lull-lull kommer de säkert bli mycket roligare :)
 
En annan sak jag tänkte på är att vi har blivit så otrooooooligt många julbloggare de senaste åren och helt ärligt hänger jag inte med. Vart kommer alla ifrån och vilka är ni? Kan ni inte snälla berätta! Jag älskar julbloggar och vill försöka läsa så många som möjligt, nu tittar jag bara in hos säkert 5-10 stycken av den enkla anledningen att jag inte vet vilka som finns, så kan ni inte berätta lite kort om er och varför jag ska titta in hos dig? :D
 
Alla ni andra läsare som alltså inte har en julblogg får gärna berätta vilka ni är också, ni kanske har någon annan blogg? Oavsett vad så vore så roligt om ni ville berätta lite om er själva! :) Känns så mycket roligare och trevligare om vi vet lite om varandra tycker jag :)
 
Kram på er! ♥

RSS 2.0