Christmas cake deluxe - Polkatårta

(null)
 
(null)
 
(null)
 
 
Tårta tårta tårta! Det finns nog inget som jag tycker är så roligt som att dekorera tårtor, jag tycker tyvärr inte att det är lika roligt att baka dem längre haha, det tar så lång tid med alla bottnar och fyllningar, men jag antar att det är väl värt mödan eftersom den här rackaren blev så god. Vill man så kan man ju fuska med köpbottnar och färdig fyllning, det kan ju behövas en hel del krislösningar inför julafton :)
 
Tricket för att få riktigt höga och fina tårtor är att ha en kakform om ca 15 cm i diameter samt att grädda varje botten för sig, alltså inte att grädda en stor botten som man sen delar i 3-4 bottnar, utan varje botten gräddas i en egen form så får den perfekta kanter.
 
Här har jag slängt in allt som är gott, det är polkafluff, chokladmousse och sinnessjukt goda chokladbottnar och krisp från polkagrisar, mums!
 
Polka-tårta
 
TÅRTBOTTNAR
5,5 dl vetemjöl
5 dl strösocker
3 dl kakao
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1,5 msk vaniljsocker
1,5 tsk salt
3 st ägg
3,5 dl mjölk
2 dl rapsolja
3 dl kokande vatten
 
POLKAFLUFF
150 g polkagrisar
5 dl vispgrädde
Eventuellt röd karamellfärg
 
CHOKLADMOUSSE
100 g mörk choklad (55%)
1 msk mjölk
1/2 dl strösocker
3 ägg
3/4 dl creme fraiche
 
VANILJSMÖRKRÄM
300 g smör
4 dl florsocker
3 msk vaniljsocker
4 msk grädde
 
GÖR SÅHÄR:
 
TÅRTBOTTEN
Sätt ugnen på 150 grader, varmluftsfunktion. Smöra och mjöla kanterna på 4 springformar, 15 cm i diameter. Täck bottnarna med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ner vattnet.Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Känn med en sticka att bottnarna är genomgräddade. Låt dem svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna.
 
POLKAFLUFF
Hacka polkagrisaarna och lägg i en kastrull tillsammans med vispgrädde. Värm på svag värme tills polkagrisarna har smält. Tillsätt karamellfärg. Ställ in blandningen i kylskåpet över natten. Dagen därpå vispar du upp fluffet med elvisp till önskad konsistens.
 
CHOKLADMOUSSE
Separera äggen noggrant och lägg vitorna i en skål och gulorna i en annan skål. Smält chokladen i ett vattenbad, tillsätt mjölken och hälften av strösockret, ta därefter av kastrullen från värmen. Vispa vitorna tillsammans med resternade strösocker till en fast maräng. Vänd därefter i en äggula i taget i chokladblandningen och blanda noggrant. Blanda i creme fraiche och vänd sedan ner den vispade marängen. Låt stå i kylskåpet i ca 2-3 timmar.
 
VANILJSMÖRKRÄM
Vispa smöret tills det blir vitt. Tillsätt därefter resterande ingredienser och eventuell färgsättning och vispa tills det blir fluffigt. 
 
MONTERA TÅRTAN
Lägg en tårtbotten på en tårtbricka eller det fat du ska servera på. Spritsa en kant lämgst ut på tårtbotten, det kommer fungera som en mur och gör så att fyllningarna inte kan rinna ut. Lägg på chokladmousse. Nästa tårtbotten, spritsa en kant med smörkräm, och fyll på med polkafluff och lite krossade polkagrisar. Upprepa båda stegen. När tårtan är fylld plastar du in den med plastfolie som du lindar hårt och många varv runt tårtan, detta för att tårtan skall sätta sig och bli rak och fin. Låt gärna sitta så över natten, i alla fall några timmar om du behöver göra det samma dag. Sen är det bara att breda på smörkrämen och dekoera som du vill.
 
Som jag sa, många steg, men väl värd väntan! Hoppas du vågar dig på att prova :)

Kommentarer
Postat av: Jul hos Linda

Men vilken underbar tårta, wow! Jag visste inte att du fortfarande bloggade - jag har ofta tänkt på din blogg de senaste åren men kunde inte för mitt liv komma på vad den hette. Nu råkade jag se adressen i en länklista på en annan julblogg och jag blev SÅ glad! :) Vad roligt att få ta del av din jul igen!

Svar: Nä men åh, wow vilken fin kommentar, tack snälla du! Välkommen hit till mitt lilla krypin igen :) <3
Kontakt: [email protected]

2020-11-10 @ 19:00:38
URL: http://https://julhoslinda.com
Postat av: Ingvild

WoW, for en alldeles nydelig kake ♥

Svar: Tack så jättemycket! 😊
Kontakt: [email protected]

2020-11-14 @ 20:01:22
URL: http://julegleder.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0