Christmas Cake - Forest edition

 
 
Hej fina ni!
Tänk vad tiden går fort, nu är det snart dags att plocka fram julsakerna och det riktigt kliar i fingrarna på mig! Helst skulle jag vilja plocka fram sakerna i morgon för jag har så mycket nytt som lligger i sina påsar och väntar, och därmed tar upp all plats i sovrummet, vilket gör att det såklart, med tanke på det stora antalet påsar som finns där inne, är stökigt, och är det stökigt så blir det riktigt dålig Feng Shui! Så, för att alla ska vinna på det så borde jag packa upp alla de nya fina julsakerna som väntar där inne för att 1. Rensa sovrummet, luftigt sovrum = en god natts sömn och 2. Jag skulle bli löjligt glad av att hänga upp julstjärnonrna, så det blir ju faktiskt dubbel lycka, win win liksom, hmm... får nog ta mig en till funderare trots allt på det där med att vänta en vecka till eller inte :)
 
Det vi ska prata om nu är denna Christmas Cake! Den är så fantastiskt god och den innehåller smaker som i alla fall jag förknippar med julen och det är mörk choklad med mint, kan det bli bättre? Det här är min mammas favorittårta av alla de tårtorna som jag satt ihop genom åren och hon brukar kalla den för after eight-tårtan, inte för att det är after eight i men smaken påminner såklart så ni förstår att om ni gillar after eight, ja då kommer ni älska den här tårtan! 
 
Recept
 
Du kommer även behöva några Marianne-karameller som skall krossas grovt. 
 
Tårtbottnarna är faktiskt ett recept av min guru i köket - Roy Fares, de här är perfekta!
 
330g vetemjöl (5 ½ dl)
510g strösocker (6 dl)
120g kakao (3 dl)
15g bikarbonat (1 msk)
7g bakpulver (1 ½ tsk)
10g salt (1 ½ tsk)
10g vaniljsocker (1 msk)
165g ägg (3, rumstempererade)
350g rumstempererad mjölk (3 ½ dl)
180g vegetabilisk olja (2 dl)
350g varmt bryggkaffe (3 ½ dl)
 
 Sätt ugnen på 155 grader. Smörj och mjöla 4 bakformar, 21–22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt slutligen kaffet och blanda väl. Fördela den tunna smeten jämnt i formarna (ca 410 gram smet i varje) och grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Känn med sticka att bottnarna är genomgräddade. Låt bottnarna svalna. Får inte alla formarna plats samtidigt går det bra att låta en av dem stå och vänta tills de två första är färdiggräddade.
Låt alla bottnar svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. Om det behövs skär till översidan något på bottnarna så att de blir raka.
 
Fyllning - Mintchokladmousse
 
150 g vispgrädde (1,5 dl)
150 g mörk choklad (70 %)
30 g äggula (2 st)
30 g strösocker (2 msk)
15 g vatten (1 msk)
Några droppar pepparmyntolja
 
Vispa 1 ½ deciliter grädde och ställ in den i kylen. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp 1 ½ deciliter grädde och häll den i bunken. Låt stå lite och blanda sedan med slickepott ihop till en slät tryffel. Häll i pepparmyntoljan efter smak. Låt stå i rumstemperatur. Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp socker och vatten och vispa med elvisp på maxhastighet genast ner sockerlagen i en tunn stråle i äggulorna. Vänd ner tryffeln och därefter grädden. Spritsa en cirka 1 cm bred kant smörkräm längs kanten på vardera botten och bred ut moussen innanför. Lägg ihop bottnarna och täck hela tårtan med smörkräm. Dekorera med spritsad smörkräm och låt stå i kylen i minst 3 timmar.
 
Smörkräm
400 g osaltat smör, rumstempererat

700 g florsocker

4 msk mjölk

Någa droppar pepparmyntolja efter smak

Några droppar färg om så önskas

Vispa smöret vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker, mjölk och pepparmyntolja. Vispa till en jämn smet. Blir den för lös så kan du tillsätta lite mer florsocker och blir den för hård så kan du tillsätta några droppar mjölk. Avsluta med några droppar färg.

 

Montera tårtan

Vänd tårtbottnarna upp och ner, detta hjälper till att få en fin höjd på tårtan. Spritsa en kant med smörkräm, detta hjälper till som ett stopp så att inte fyllningen kan rinna ut. Fyll det första lagret med chokladmousse och strössla sedan över krossade Marianne-karameller. Lägg på nästa tårtbotten och upprepa proceduren tills du lagt på den tredje och sista tårtbotten. Om du vill få en rak och fin tårta med skarpa kanter så rekomenderar jag att du virar in tårtan i massa plastfolie, hårt, och sedan sätter tårtformen runt om eller en anslagsring, och kyler den över natten så tårtan och fyllningen hinner sätta sig. Vill man äta den samma dag så går det självklart också, det blir bara lite knivigare att få raka kanter :)

Spackla tårtan med smörkräm först en tunt lager och stoppa in i kylskåpet ca 15 minuter så att smörkrämen hinner stelna. Ta sedan ut tårtan och täck den med ytterligare ett lager smörkräm, stoppa in i kylen ytterligare 15 minuter och såhär kan man hålla på tills man är nöjd, men 2-3 lager brukar räcka gott och väl tycker jag :)

Sen är det bara att dekorera och sen hörrni, dags att smaka mästerverket! Mums! 

Hoppas verkligen att ni testar denna tårta nu, den är mycket enklare än vad man kan tro vid första anblicken när man läser receptet. Tårtbottnarna går hur snabbt som helst att göra och smörkrämen likaså. Det kan vara chokladmoussen som kräver lite mer kärlek men är absolut inte svår att göra. 

Lycka till! 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0