Nybakat = Vardagslyx
Nu i helgen bakade jag kall-jästa bröd som man då jäser i kylskåpet under natten, tar fram på morgonen och gräddar direkt på hög värme, mums! Dom var sååååå goda! :) Och så smidigt! Att göra allt jobbigt dagen innan så kan man få nygräddat bröd på morgonen på ett kick, bästa vardagslyxen tycker jag :)
Här ser ni även mina nya älsklingar till min samling, jag pratar förstås om mina Greengate-muggar (detta eviga tjat om greengate, I know...) De tre understa i stapeln är de nya tillskotten, oj vad jag kommer dricka massa juligt i dessa under världens bästa tid på året, de är sådär perfekta, älskar dom :)
Här nedan följer receptet för bröden som är hämtat från tidningen Hembakat, nr 4 2012.
12 st
15 g jäst
1 ½ dl kallt vatten
½ sl mjölk
1 tsk salt
1 msk solrosolja
1 dl grahamsmjöl
6-6 ½ dl vetemjöl
Kvällen:
:
1. Smula jästen i en bunke, häll vatten och mjölken över jästen och lös upp den.
2. Tillsätt salt, olja, grahamsmjöl och vetemjöl. Blanda till en deg och arbeta den i ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Degen ska vara fast så ta mer mjöl om det behövs. Låt jäsa i ca 45 min under bakduk.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 12 bitar och forma till bullar.
4. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Täck med plastfolie och låt dem jäsa i kylskåp under natten.
Morgon:
Sätt ugnen på 250 grader. Ta ut plåten ur kylskåpet och låt frallorna stå i rumstemperatur medan ugnen värmer. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12-15 min.
Klart!
Nu kan du njuta en helt underbar frukost med nybakat bröd, det var ju det jag sa - vardagslyx på hög nivå ;)
Kommentarer
Postat av: Helly
Ja, hembakat är verkligen lyx. Fint du gjort! :)
Postat av: Maries strålande jul
Vilket bra recept och bilderna är ju SÅ fina!!
Svar:
Emelie Larsson
Postat av: Linnea
Hej!
Jag blev sugen på att göra dina frukostbullar men blev lite osäker på hur mycket mjölk man skall tillsätta?
Svar:
Emelie Larsson
Trackback