Årets julkalender: Hotell Gyllene Knorren

Inspelningsstart för julkalendern Hotell Gyllene Knorren

Snart är det jul igen och inspelningen av årets julkalender Hotell Gyllene Knorren har startat. Familjen Rantanen har impulsköpt ett hotell som ligger lite bortom allfarvägen. Måns Gahrton och Johan Unenge har skrivit manus utifrån sina populära böcker med samma namn. I huvudrollerna återfinns bland andra välbekanta Maria Sid och Peter Engman. Regisserar gör Mikael Syrén.

Familjen Rantanen har fått nog av livet i storstan. Mamma Ritva (Maria Sid) och pappa Roger (Peter Engman) gillar inte sina jobb, storasyster Isadora (Linnea Firsching) tycker att allt är tråkigt och lillebror Ingo (Buster Isitt) får inte ha något husdjur i lägenheten. Därför blir alla glada när det visar sig att Roger har köpt ett gammalt charmigt hotell i Östra Glesbygden, Hotell Gyllene Orren. Det blir en chans för hela familjen att börja om och de lämnar staden med drömmar om det idylliska livet på landet.

Det visar sig snart att säljarna av hotellet, familjen Grossman, inte har sagt hela sanningen. Till exempel att den nya motorvägen inte passerar hotellet, eller att de själva startat ett nytt och lyxigt hotell vid motorvägen. Ett hotell som tar alla potentiella gäster från Hotell Gyllene Orren.

Familjen Rantanen tänker få sitt hotell att fungera! Men det är inte så lätt att övertyga de få gäster som kommer om hotellets förträfflighet. Särskilt inte om man inte har någon mat, eller om det sover en gris i gästens säng, eller när mystiska gäster smyger omkring med kartor och rykten går om spöken på rum 13. Men tillsammans kämpar de för att få hotell Gyllene Orren (eller Gyllene Knorren, som det kommer att kallas när den övernattande lokaltidningen hittat en gris i sin säng) på fötter. På vägen skaffar sig Ingo ett hemligt husdjur och Isadora finner en vän i konkurrenten Grossmans son Tony (Axel Karlsson).

Manusförfattarna Måns Gahrton och Johan Unenge har skrivit böckerna som manus bygger på. Liksom deras tidigare bokserier (Eva & Adam, Ronny & Julia, Livet enligt Rosa) så har böckerna om Hotell Gyllene Knorren blivit läsarsuccéer.

Mamma Ritva spelas av Maria Sid som spelat Annika i populära Livet i Fagervik. Peter Engman har gjort en lång rad dramaroller i SVT, senast i Sthlm där han spelade huvudrollen i ett av de fristående avsnitten. Regissören Mikael Syrén har många strängar på sin lyra och har tidigare bland annat regisserat delar av Livet i Fagervik och Kvarteret Skatan.

Julkalendern Hotell Gyllene Knorren produceras av SF i samproduktion med SVT, Filmregion Stockholm-Mälardalen, Chimney Pot och Stream & Co.

I rollerna:
Roger Rantanen - Peter Engman
Ritva Rantanen - Maria Sid
Isadora Rantanen - Linnea Firsching
Ingo Rantanen - Buster Isitt
Henning Grossman - Simon Norrthon
Amelia Grossman - Karin Bergquist
Tony Grossman - Axel Karlsson
m.fl

Källa

Så... vad tror vi om detta då?
Alltså, vad hände med alla klassiker? Kan ingen skapa en sådan julkalender igen?! Jag anser faktiskt att julkalendrar inte ska vara till för enbart barnen, den ska vara till för alla, stora som små :)

Men jag tror faktiskt att det här kan bli den bättre på många många år. Ingen har väl glömt den förskräckliga julkalendern Skägget i brevlådan? Den tog nog priset för den värsta av dem alla, den hade ju ingen julstämning alls! Vi får hoppas på julkänsla och spännande äventyr i år. Måns Gahrton och Johan Unenge har ju faktiskt gjort mycket bra, Eva & Adam var ju helt klart min favorit i tonåren och julkalendern Ronny & Julia är det ju de som skapat, så detta kan nog bli bra. Jag hoppas i alla fall! :)




Kommentarer
Postat av: Steph

Saknar Mysteriet på Greveholm, det var grejer!

2010-09-21 @ 21:45:59
URL: http://cidien.blogspot.com
Postat av: En Tomtenissa

Jag håller med dig fullständigt om julkalendern! Den ska inte vara bara för barn! Alla som görs nu för tiden är fåniga (passar bara småbarn), har nästan ingen julstämning och så vidare. Annat var det när jag var barn, på 90-talet. Julkalendrar som Mysteriet på Greveholm, Jul i Kapernaum och Sunes Jul går fortfarande lika bra att titta på, trots att jag är 22.



På den tiden var det spänning, mycket julmys och snö, och de passade alla åldrar. Det saknar jag verkligen =(

2010-09-22 @ 08:56:29
Postat av: Emelie - Jul i tomteverkstan

Svar till En tomtenissa: Precis! Underbara 90-tal! Jul i Kapernaum har jag sett men jag var så liten så jag minns inget. Jag minns dock julaftonavsnittet (av någon konstig anledning?) men alla säger att den är så bra så jag borde verkligen se den! Annars fullkoligt älskar jag Sunes jul, det är nog den bästa av dem alla och Mysteriet på Greveholm, När karusellerna sover, Pelle Svanslös var också bra, men det är som du sa, nu är allt så barnsligt och ingenting har julstämning... Fattar inte varför för det är ju det man vill ha och det är väl därför det heter JULkalender!

2010-09-22 @ 11:15:04
URL: http://julitomteverkstan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0