Emelies Chokladhattar

Choklad är bland det viktigaste av allt i juletider tycker jag, ingen choklad - ingen jul.
Här nere ser ni ett recept på en av mina favoriter :)
Det är chokladkola med mörk choklad runt om som gör att man riktigt känner hur julen tar tag i en!

Emelies Chokladhattar

150 g mörk choklad av god kvalité

Kolasmet:
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk kakao

Du behöver dessutom 30 stycken ischokladformar eller knäckformar (tar du knäckformar så formas de mer som hattar) Om du vill kan du även använda silverkulor eller dylikt som garnering.

Gör såhär:
Bryt chokladen i mindre bitar och smält den i ett vattenbad på spisen. OBS! Inte på för hög värme för då blir chokladen grynig och kletig.

Fyll ischokladformarna/knäckformarna med den smälta chokladen och vänd dem därefter upp och ner så att det mesta av chokladen rinner ut. (Tanken är att det ska bli som ett tunt lager och sedan ska man lägga i kolasmeten)
Ställ chokladen svalt och låt den stelna.

Blanda alla ingredienserna till kolasmeten i en kastrull och koka tills den känns lite tjock 5-12 minuter (gör ett kulprov)

Låt kolasmeten svalna något innan den ska hällas upp i chokladformarna. När det är klart ställer du dem för att svalna en stund.

Tag resten av den smälta chokladen och bred ut ett tunt lager choklad uppe på alla formarna så att kolan stängs inne. Garnera med silverkulor/strössel och när allt stelnat plockar du bort formarna.

Klart!
Nu har du ditt första chokaldrecept inför julen.
Både enkelt, gott och väldigt fint att lägga upp när du får besök :)

Tips!
Om du vill att själva kolan ska smaka kraftigare (som risenkolorna) kan du ta 2-3 msk kakao istället för bara 1 och en nypa salt som förhöjer chokladsmaken.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0