Knäckäpplen
Har aldrig gjort sånna här knäckäpplen men i år ska jag ta mig tusan testa! :)
6-8 stycken
6-8 små röda äpplen
5 dl strösocker
2 ½ dl vatten
2 dl ljus sirap
ca ½ dl hackade hasselnötter
Du behöver 6-8 grill- eller glasspinnar
Gör såhär:
Tvätta äpplena ordentligt och torka dem helt torra. Ta bort stjälken och stick en pinne i äpplet så den sitter ordentligt.
Koka upp socker, vatten och sirap i en liten, tjockbottnad kastrull.
Rör om ordentligt tills allt socker har löst sig.
Låt sockerlagen koka tills den är 154 grader eller prova lagen genom att doppa en träpinne i den. Smeten ska genast bli hård och glasartad runt pinnen. Det tar 15-30 minuter.
När knäcken är lagom hård, ta av kastrullen från värmen och doppa försiktigt äppelklubborna i den heta smeten. Vrid äpplena i smeten så att de täcks helt, låt sedan överflödig smet rinna av.
Tänk på att lagen är väldigt varm!!!
Doppa äpplena i hackade nötter och ställ dem att stelna på ett bakplåtspapper.
TADA!
Läckra och vackra knäckäpplen :)
Receptet kommer från JULGODIS - för stora och små sockerbagare av Johanna Westman.
6-8 stycken
6-8 små röda äpplen
5 dl strösocker
2 ½ dl vatten
2 dl ljus sirap
ca ½ dl hackade hasselnötter
Du behöver 6-8 grill- eller glasspinnar
Gör såhär:
Tvätta äpplena ordentligt och torka dem helt torra. Ta bort stjälken och stick en pinne i äpplet så den sitter ordentligt.
Koka upp socker, vatten och sirap i en liten, tjockbottnad kastrull.
Rör om ordentligt tills allt socker har löst sig.
Låt sockerlagen koka tills den är 154 grader eller prova lagen genom att doppa en träpinne i den. Smeten ska genast bli hård och glasartad runt pinnen. Det tar 15-30 minuter.
När knäcken är lagom hård, ta av kastrullen från värmen och doppa försiktigt äppelklubborna i den heta smeten. Vrid äpplena i smeten så att de täcks helt, låt sedan överflödig smet rinna av.
Tänk på att lagen är väldigt varm!!!
Doppa äpplena i hackade nötter och ställ dem att stelna på ett bakplåtspapper.
TADA!
Läckra och vackra knäckäpplen :)
Receptet kommer från JULGODIS - för stora och små sockerbagare av Johanna Westman.
Kommentarer
Trackback