Varm choklad med lätt lakritston

 
Varm choklad, hot cocoa, finns det något bättre? 
Jag är tyvärr varken kaffe eller tedrickare så att få mysa sig med en kopp med varm choklad när det är kyligt ute är något som jag unnar mig nu på höstkanten ändra fram till årsskiftet. Strunt samma att det är väldigt onyttigt, det är också väldigt gott och idag har jag lekt lite med smakerna och testat på lite nya smaksättningar, många mycket lyckade måste jag tillägga.
 
I den chokladen ni ser ovanför så är det faktiskt en hint av lakrits i, choklad och lakrits är väldigt gott tillsammans och om man som mig gillar lakrits, då kommer man älska den här chokladen! Lakritssmaken ska inte ta över tycker jag, utan bara vara en lätt ton, men det där varierar man såklart hur man vill efter tycke och smak.
 
Recept (till 1-2 koppar)
2 msk farinsocker
1 msk kakao
3 dl mjölk
1 nypa lakritspulver
½ dl grädde
 
Vispa grädden, inte för hårt! Fluffig och lättvispad ska den vara. Därefter värmer du mjölken. Under tiden blandar du farinsocker, kakao och lakritspulver i din kopp. När mjölken är varm slår du i en skvätt mjölk och blandar ihop alltsammans till en "smet", häll därefter i resten av mjölken, toppa med lättvispad grädde och pudra över lite kakao så blir det både snyggt och gott :)

Nygårda ekologisk julmust

 
 
 
Igår när jag var på affärren så uppenbarade sig årets första, för mig i alla fall, julmust och det var nästan ett hallelujah-moment ni vet! Nygårdas julmust hade de fått in på coop och jag blev glatt överraskad när jag dels såg den klassiska men även en lagrad julmust och en ekologisk julmust, tummen upp säger jag! Dessa ska jag provsmaka när andan faller på, än kan jag inte säga att jag har enormt sug efter julmust men bara för att vara på den säkra sidan köpte jag med mig ett gäng pepparkakor och toffifee hem, jul deluxe om ni frågar mig.
 
Den ekologiska julmusten är en av Nygårdas nyheter för i år och den finns i begränsad upplaga, så vill man kunna avnjuta en ekologisk julmust på julafton så bör man göra sina inköp tidigt. Jag tycker det är extra roligt när de kommer med ekologiska alternativ, ett steg i rätt riktning så att säga, tummen upp för Nygårda! Hoppas den smakar gott också, återkommer med en recension inom kort! 

Grönt och guld är årets trendfärg

 
Bildresultat för blossa årgångsglögg 2016
 
Jag blev så full i skratt när Blossa släppte sin årgångsglögg tidigarei år, inte över smaken för den var lika konstig och udda som tidigare år, utan jag började fnissa lite åt flaskans utseende, eftersom jag redan i somras bestämde mig för att årets tema hos mig skulle vara just denna mörkgröna färg tillsammans med guld. 
 
Inte blev det mindre roligt när Arbrå ångbageri släppte sin färg på årets burk till pepparkakorna, grönt och guld. Ja men jackpott säger jag! De burkarna är nog de finaste jag sett från dem, helt perfekta. 
 
Mitt enda problem i dagsläget är att jag hittills inte har sett några gröna kulor från något företags pressbilder, vilket förvånar mig eftersom grönt ät en riktigt het färg just nu. Det kanske dyker upp i affärerna framöver, jag har inte riktigt kommit på hur jag ska lösa det problemet annars. Vackrast tycker jag det är att blanda olika nyanser av grönt i granen så som en riktigt djup mörkgrön tillsammans med limegrönt och en mer mellangrön variant om ni förstår vad jag menar? Åh det kommer bli så fint! Jag har kikat lite på ebay efter gröna kulor och andra utländska sidor men det är ändå dåligt utbud på just gröna kulor. Ett alternativ är att köpa en sprayfärg och spraya gamla kulor, men det är ju inte lätt att hitta de perfekta gröna nyanserna.
 
Ja vi får väl se vart det här leder, är det ett mission impossible mån tro? 

Stilren glöggkanna i glas och mässing

mio-julen-7
 
tilde-karaff-mio
 
Älskar denna glöggkanna eller vad man nu ska kalla den. Att hålla glöggen värmande med värmeljus i form av en skål, kittel eller gryta är ju ingen nyhet direkt, jag äger själv en extremt julig variant i rött och vitt som jag älskar, men rött och vitt kan bli lite mycket ibland och då kan det vara kul att ha ett alternativ, den här tycker jag är urläcker! Stilren och modern med en känsla av skandinavisk design, ja den känns faktiskt lyxig tycker jag. Denna ska jag ha i år och så är det med den saken. Den kommer finnas på Mio och kosta 199 kronor, antar att den landar i butikerna i slutet på oktober. 
 
Även glöggmuggarna med guldhjärtan på är fina, men något som jag verkligen älskar på den översta bilden är de fina skålarna som pepparkakorna och mandlarna ligger i! Åh måste nog lägga vantarna på de också hihi :)

En förtrollad jul

 
Om det är någonting jag själv uppskattar och alltid har uppskattat så är det adventskalendrar och julkalendrar i alla dess former, såklart så är julkalendern en stor favorit och än idag, trots eller tack varje mina snart 26 år. så är det bland det mysigaste jag vet. Ni vet när man kliver upp tidigt och det är kallt, men man vill egentligen ligga kvar under täcket som är sådär perfekt varmt, men man vill ju inte missa någonting så man kliver upp ändå. Ögonlocken håller på att falla igen på en för tröttheten tar över, men så tänder man granen och julstjärnorna i fönstret, man börjar känna den där mysiga stämningen och lugnet som bara kan infinna sig så tidigt på morgonen. Det ultimata är ju om man lyckas göra sig en kopp med varm choklad som man avnjuter  uppkrupen i soffan i sin morgonrock och med en stor gosig filt på benen. Nu. Nu kan julkalendern för dagen börja.
 
Den där känslan vill jag att min dotter ska känna och jag tror jag har gjort ett hejdundrande jobb för ni ska bara veta hur mycket min 2-åring gillar julen, redan! Om jag ber henne gå iväg till sin garderob och hämta vilket plagg hon vill, då väljer hon alltid samma plagg, det spelar liksom ingen roll hur högt eller lågt det här plagget ligger, eller hur långt in i garderoben det ligger, hon letar tills hon hittar det och det är hennes julklänning. En röd sammetsklänning med vita spetsdetaljer, ja helt enelt julklänningen som hon hade ifjol under december. Hon älskar den. När hon hittar den utbrister hon alltid: "Titta mamma, julklänningen! Som Tomten!" Och mitt hjärta smälter, oj vad det smälter och oj vad jag älskar den lilla minimänniskan.
 
De senaste dagarna som gått har hon velat lyssna på ett julmedley som börjar med "Nu är det jul igen" och ber alltid om att jag ska sätta på den och så ska vi dansa tillsammans, vilket vi gör och ni ska bara veta hur roligt vi har det. Grannarna måste dock tro att vi blivit skvatt galna när vi spelar julmusik, högt bör tilläggas, i september och sjunger och dansar för glatta livet, men vad gör väl det? Nelly frågar i alla fall varje dag efter: "Mamma, nu är det jul igen, mamma dansa", och ja, varför inte?
 
Nu blev det väldigt mycket text här men vad jag egentligen ville skriva var om denna adventskalenderbok där mna läser ett litet kapitel varje dag ända fram till julafton, mysigt och en perfekt avslutning på dagen.  Såhär skriver de själva om boken:
 
För femte året i rad kommer adventsboken alla längtar efter - en högläsningsbok i 24 kapitel som räknar ner till julafton. Börja första december och läs ett kapitel om dagen ända fram till jul.

När Yusuf flyttar hem till Martha ställs allt på ända. Först känns allt bara jobbigt, Yusuf är tyst och tråkig och håller sig mest bara för sig själv. Och när han stjäl Marthas hamster och tar med den ut i skogen tappar hon tålamodet helt. Han är nog faktiskt inte riktigt klok! Men allt förändras när Yusuf en dag övertalar Martha att följa med honom ut i skogen. Där väntar en magisk värld och ett uppdrag som bara de kan lösa. Det blir början på en förtrollad jul.

En stark och stämningsfull berättelse om sagans mäktiga kraft skriven av Siri Spont (författare till bland annat Utan djur så dör jag och Emres dagbok), med fantastiska illustrationer av Alexander Janson. En aktuell och spännande adventsberättelse som utspelar sig i julskimrande förortsmiljö och i djupaste skogar.

Saffransdonuts

 
 
Men dra mig baklänges! Det här är årets hit om ni frågar mig, saffransdonuts, Makalöst goda och ett perfekt alternativ eller komplement till lussebullarna. Tycker man att det är för tidigt för att baka lussebullar nu så kan man ju smygstarta med de här oklassiska saffransbullarna.
 
Det är egentligen inga konstigheter utan väldigt enkelt. Du tar din favoritdeg på lussebullar, jag brukar använda mig av Roy Fares saffransdeg som man bakar med fördeg, den ger enligt mig de saftigaste bullarna. Följ receptet på din deg. När den jäst färdigt sticker du ut rundlar, jag använde mig av ett glas och en spritstyll för att göra hålet i mitten. OBS! Släng inte det som du sticker ut i mitten, utan fritera dem också efter jäsning så blir det små mumsiga minibollar.
 
Fritering!
kan du göra i en vanlig kastrull men oljan får inte bli för varm. Värm upp oljan (frityrolja eller rapsolja) till ca 165-180 grader (inte högre än 180!) använd gärna en termometer hela tiden så du har kontroll över värmen. Därefter lägger du i bullarna och friterar ca 1 minut på varje sida. Låt donutsen rinna av på hushållspapper en kort stund innan du rullar dem i socker och kanel.
 
Mums! 

Christmas Cake med kolasås och fikon

 

 
 

Julbakning, det är bland det bästa jag vet, att baka över lag är bland det bästa jag vet, och av de anledningen kommer det bli väldigt mycket bakning på den här bloggen, kanske mer än vanligt, men vad gör väl det? Julen handlar ju om att frossa i massa godsaker right? ☺️ så om jag ska hinna testa allt som jag vill i år så är det hög tid att jag börjar nu!

Bakade denna tårta häromdagen och egentligen är det inte just innehållet jag vill fokusera på just nu utan mest utseendet, det här är jul för mig. Hade en idé om att jag ville göra en tårta med kolasås och fikon av anledningen att det är så vackert!

Innehållet tänkte jag visa i en annan form en annan dag och då får ni receptet, men jag kan säga såhär att det här är bland det godaste receptet jag komponerat - någonsin! Och det säger en hel del med tanke på hur mycket jag bakar haha.

Men då kanske ni tänker: hur kan människan lägga ut en så smaskig tårta men varken recept eller beskrivning på hur man gör den?! Lugn bara lugn. Receptet kommer, idag fokuserar vi på utseende så du kan egentligen ta din favorittårta och dekorera den på detta vis, det är då en vaniljsmörkräm, salt kolasås, fikon och pekannötter. Enkelt, men ack så vackert.


Julshow på Nöjesfabriken 2016 med Johan Östling och Björn Ling

 
Även i år sätter Johan Östling och Björn Ling (fd. Starrin) upp en julshow på Nöjesfabriken i Karlstad. Det blir en hejdundrandnde fest vill jag lova! Tänk, jag har tänkt att gå på deras julshow varje år i hur många år som helst, men så blir det alltid att jag glömmer av det och kommer på i sista sekund, men i år ska jag i alla fall göra ett försök att komma iväg! Tycker de är så härliga och helt fantastiska komiker. Jag var ute vid Ica Maxi på midsommarafton i somras och skulle snabbt in och köpa lite till middagen innan vi skulle åka vidare mot mamma och pappa. Kommer ut från affären så har jag parkerat precis bredvid Björn! Han höll på att packa in sig och kidsen i bilen och jag blev ju alldeles starstrucked ja haha, kunde knappt röra mig.
 
Såhär skriver Nöjesfabriken själva om showen:
 
Äntligen lackar det mot jul. För tolfte året i rad bjuder vi på Nöjesfabriken in till julbord med show. Julfirandet på Nöjesfabriken har blivit en värmländsk nöjestradition. Vi hälsar er åter igen varmt välkomna till årets gladaste och mest galna tillställning – Jul på Fabriken 2016 – en helt ny dundrande julshow med ett pärlband av välkända disco- och rockhits. Detta kryddat med en stor portion humor.
 

I år startar vi julen tillsammans med våra alldeles egna nöjestomtar Johan Östling och Björn Ling (fd. Starrin). Med sig har de Therése Lööf och Mia Ternström som under årens lopp arbetat med många av våra stora svenska stjärnor. Dessutom kommer 80-talets stora hjärtekrossare Shakin´Fredrik Willstrand att gästa showen och Sveriges kanske mest rutinerade showband står för musiken. Men det är, framför allt, ni kära publik som gör kvällen till vad den blir. Så stryk julslipsen och putsa dansskorna – Välkommen att starta julen 2016 hos oss på Nöjesfabriken.

 

 

Julen hos IKEA 2016

 
Hö är så vackert att använda i sin inredning vid jul
 
 
 
De här glasen är underbara! Älskar speciellt de raka, enkla som man kan servera glögg i eller varm äppelmust toppat med äppelskivor och kanelstänger.
 
 
Ja men här vill man ju bara slå sig ner och avnjuta en riktig brakmiddag!
 
 
 
 
 
 
 
Älskar de här prickiga papperna och tejpen! Det är så fint att göra vimplar av tejp, även om det har några år på nacken så är det lika fint ändå, still going strong så att säga.
 
 

 Oj oj oj, IKEA släppte sina pressbilder för julen 2016 för några dagar sedan och jag har suttit och tittat på dem hur mycket som helst, jag måste säga att IKEA really nailed it this year, vad gäller pressbilderna. Bilderna andas jul och mysig stämning och det känns som att det faktiskt finns många godbitar också bland produkterna, plus plus! Många av mina papper i år kommer komma från IKEA, de passar in hur jag tänkt mitt tema i år alldeles ypperligt, tänk att det kan slumpa sig så bra! :)

Det här är inte allt som IKEA har att bjuda på, tänkte att jag delar med mig av några andra godbitar i ett annat inlägg, kan bli för mycket att ta in annars. Var och varannan julbloggare har väl redan sett de här bilderna men jag tänker på er som inte är lika julgalna som vi andra så kan det vara roligt att få se dem hihi :)

 
 
 
 
 

Julspaning med Isabelle McAllister

160614_PLANTAGEN_JUL3750
 
 
plantagen julen 2016
 
160615_PLANTAGEN_JUL3933
 
 
160615_PLANTAGEN_JUL3990
 
160615_PLANTAGEN_JUL4112
 
160616_PLANTAGEN_JUL4474
 
Hej på er!
Just nu sprudlar jag av inspiration, den flödar hej vilt dagligen inför julen och Pinterest är ju typ världens farligaste hemsida om man tänker efter, vilket beroende det framkallar! Jag kan sitta flera timmar dagligen, och ja, jag skäms kanske lite över att säga det, men jag älskar att inspireras av vackra bilder som andra åstadkommer, helt fantastiskt.
 
Hittade dessa bilder för några veckor sen och herre vad underbara de är! She nailed it så att säga och den jag pratar om är Isabelle McAllister som haft ett samarbete tillsammans med Plantagen och detta är då hennes julspaning 2016. Jag kan inte slita min blick ifrån bilderna, de är ju helt underbara! Den grå väggfärgen är helt perfekt, undrar om man kan skriva till henne och få färgkoden till den haha, så svårt att hitta rätt grå nyans tycker jag. Har länge velat måla ett rum här hemma grått men vi bor i en hyresrätt och här är allt vitt, så jag tror inte det blir så populärt tyvärr. Det får helt enkelt vänta till framtida husköp, snälla Tomten jag önskar mig... ;)
 
Åter till bilderna. Gillar särskilt köksbilden med den lilla vimpeln och ett fång av blomster som ligger i diskhon, tyckte det var lite roligt att göra ett Peace-tecken av granris också, ett lite roligare och moderna alternativ till den traditionella kransen. 
 
Den här julen hade jag tänkt skippa allt vad rött heter och köra på guld, glas och grönt blandat med naturfärger, men de här bilderna får mig ändå att längta efter röda amaryllis i mässingkrukor, så ja, vi får se hur det blir med den saken helt enkelt :)
 
Har ni funderat på hur er jul ska se ut i år gällande färg eller tema? Tell me! ♥

Härmed förklarar jag...

The Enchanted Home: By Invitation Only........Christmas Cocktails!!:
 
(Bild lånad från Pinterest)
 
... julverkstaden öppnad 2016! Ja men jag tänkte som så att det är hög tid att kicka igång denna julblogg, jag går redan runt och tänker på julen 24/7 och lyssnar på julmusik då och då när lusten för det kickar in, Leilas julavsnitt har jag redan kollat igenom allihop - två gånger! Jag älskar dem, tycker de är så mysiga och ger en riktig julsätmning, älskar ju att baka också så det är väl kanske inte så konstigt :) och vågar jag ens säga att jag bakade lussebullar i fredags? Oops! Fick bara sånt sug efter saffran så då fick det bli lussebullar och lite andra experiment.
 
Appropå Leila, huuuuuur roligt är det inte att hon släpper en julbok nu i oktober?! Den boken har jag längtat efter i flera år! Ja, alltså att hon ska skriva en specifik julbok såklart, och äntligen! Äntligen säger jag! Kommer hänga på låset till bokhandeln den dagen och köpa den bums, springa hem igen (läs ta bilen), göra i ordning en kopp med varm choklad och sen njuta av läsningen och de underbara bilderna i boken, som jag såklart förutsätter att det är :)
 
Är så laddad inför den här hösten och jag har så många idéer på både bak och pyssel som jag hoppas att ni vill ta del av, känner mig mer laddad än på många år faktiskt! Så är ni redo att förebereda er inför julen 2016? Härligt! Dååååååå köööööör viiiiii!!!

RSS 2.0