Rudolf Cupcakes

 
 
Ja snart är det ju äntligen jul - barnens högtid! Och då är det klart att vi måste ha barnsligt goda och roliga cupcakes som passar såväl den lille som den vuxna, alltså dessa är löjligt goda och ja, väldigt enkla och inte särskilt tidskrävande att slänga ihop, vilket såklart är ett stort plus för den som inte har så mycket tid i köket :) Receptet är det ingen mindre än Mr. Roy Fares (who else?) som står för.
 
How to make them
 

Cupcakes

120 g vetemjöl (2 dl)

180 g strösocker (2 dl) 

3 g bakpulver (0,5 tsk) 

5 g bikarbonat (1 tsk) 

3 g salt (0,5 tsk) 

3 g vaniljsocker (1 tsk) 

60 g kakao (1,5 dl) 

55 g ägg (1)

120 g vegetabilisk olja (1 dl + 2 msk) 

225 g hett vatten (2,25 dl)

 

Chokladfrosting

200 g mörk choklad, 70 % 

300 g osaltat smör, rumstempererat 

150 g florsocker (2,5 dl) 

10 g vaniljsocker (1 msk) 

2 g salt (0,25 tsk) 

ev flingsalt, att strö över

Du behöver även pretsels, vita chokladknappar och röda nonstop-godisar (tips! Plocka nonstop i lösviktsgodisen så kan du plocka bara röda)

 

Cupcake 

Sätt ugnen på 170 grader. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Vispa samman ägg och olja lite lätt i en annan bunke. Vänd ner de torra ingredienserna med en slickepott. Tillsätt lite i taget av hett vatten och blanda till en slät smet.  Lägg cupcakeformar i en cupcakeplåt. Fyll formarna till 3/4 med smet och grädda mitt i ugnen i 17–18 minuter. Prova med sticka att cupcakesen är genomgräddade, låt svalna helt. 

Chokladfrosting 

Hacka choklad och smält försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och salt fluffigt i en bunke. Om frostingen känns för lös kan den stå i kylen i 10 minuter och stelna till lite. Spritsa frosting på varje cupcake och strö över flingsalt om du vill.

 

Eftersom man bara spritsar en liten klick frosting på cupcaken, så gjorde jag så att jag gröpte ur cupcaken och fyllde den med frosting, så man får mer klet i sin cupcake, det är ju det som är det goda! :) 

 

Pettson och Findus - Juligheter

 
 
Åh vilken underbar nyhet! En av de bättre i år om ni frågar mig! Pettson och Findus - Juligheter har premiär 25 november och filmen ser ut att vara en riktig stämningshöjare. Jag tror att detta kommer bli premiärfilmen för min dotter på bio, tänk så mysigt! Den här bara måste vi ju se, hon älskar Pettson och Findus så jag tror faktiskt hon klarar av att sitta stilla hela filmen, kan ju helt klart sluta på ett annat sätt men det återstår att se :)
 
Handlingen
Två dagar före julafton blir Pettson och Findus insnöade på den lilla gården. Snart har de ätit upp all mat och inte kan de ta sig ut för att hugga ner en julgran. Findus är rädd att det inte kommer bli något julfirande, men Pettson lovar att det ska bli den bästa julen någonsin! Nästa dag är vädret bättre och de lyckas ta släden ut i skogen. Men Pettson gör illa foten och de får återvända hem tomhänta. Grannarna Beda och Gustavsson erbjuder sig att hjälpa dem, men Pettson envisas med att tacka nej. När Findus gör ett sista försök att rädda julen håller han på att ställa till det ordentligt. Till slut får han Pettson på bättre tankar och tillsammans bygger de en alldeles egen julgran. Plötsligt knackar det på dörren och när de öppnar tror de inte sina ögon: Där står deras snälla grannar med famnen full av godsaker. Äntligen kan vännerna fira den bästa julen någonsin!

Julens hetaste pyssel

 
Vill du göra julens hetaste pyssel och få maximal julstämning med minimal ansträngning? Då ska du satsa på att göra en av dessa julbilar! Man har sett dem lite överallt de senaste åren men House Doctors variant förra året gjorde att det fullkomligt exploderade, deras variant är något lyxigare och därmed såklart dyrare, denna ovan kostade inte många kronor. Det du behöver är en bil, denna är köpt på TGR för 30 kronnor om jag inte minns fel, kan ha kostat 40 kr också och sen en gran, dessa finns lite varstans, såg att det fanns på Panduro men just denna är köpt i ett 4-pack för 25 kronor på Nille. Limma fast granen med limpistol eller knyt ett snöre runt granen i bilen. Jag är bra sugen på att pyssla ihop små små små julklappar och trycka in i bilen också hihi, men det är ett pillergöra som heter duga så vi får se hur det blir med den saken :)
 
Men visst blev den fin?! Så julig så jag blir faktiskt lika exalterad som ett litet barn på julafton, det här är en riktig stämningshöjare vill jag lova :)
 

Christmas Cake - Forest edition

 
 
Hej fina ni!
Tänk vad tiden går fort, nu är det snart dags att plocka fram julsakerna och det riktigt kliar i fingrarna på mig! Helst skulle jag vilja plocka fram sakerna i morgon för jag har så mycket nytt som lligger i sina påsar och väntar, och därmed tar upp all plats i sovrummet, vilket gör att det såklart, med tanke på det stora antalet påsar som finns där inne, är stökigt, och är det stökigt så blir det riktigt dålig Feng Shui! Så, för att alla ska vinna på det så borde jag packa upp alla de nya fina julsakerna som väntar där inne för att 1. Rensa sovrummet, luftigt sovrum = en god natts sömn och 2. Jag skulle bli löjligt glad av att hänga upp julstjärnonrna, så det blir ju faktiskt dubbel lycka, win win liksom, hmm... får nog ta mig en till funderare trots allt på det där med att vänta en vecka till eller inte :)
 
Det vi ska prata om nu är denna Christmas Cake! Den är så fantastiskt god och den innehåller smaker som i alla fall jag förknippar med julen och det är mörk choklad med mint, kan det bli bättre? Det här är min mammas favorittårta av alla de tårtorna som jag satt ihop genom åren och hon brukar kalla den för after eight-tårtan, inte för att det är after eight i men smaken påminner såklart så ni förstår att om ni gillar after eight, ja då kommer ni älska den här tårtan! 
 
Recept
 
Du kommer även behöva några Marianne-karameller som skall krossas grovt. 
 
Tårtbottnarna är faktiskt ett recept av min guru i köket - Roy Fares, de här är perfekta!
 
330g vetemjöl (5 ½ dl)
510g strösocker (6 dl)
120g kakao (3 dl)
15g bikarbonat (1 msk)
7g bakpulver (1 ½ tsk)
10g salt (1 ½ tsk)
10g vaniljsocker (1 msk)
165g ägg (3, rumstempererade)
350g rumstempererad mjölk (3 ½ dl)
180g vegetabilisk olja (2 dl)
350g varmt bryggkaffe (3 ½ dl)
 
 Sätt ugnen på 155 grader. Smörj och mjöla 4 bakformar, 21–22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt slutligen kaffet och blanda väl. Fördela den tunna smeten jämnt i formarna (ca 410 gram smet i varje) och grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Känn med sticka att bottnarna är genomgräddade. Låt bottnarna svalna. Får inte alla formarna plats samtidigt går det bra att låta en av dem stå och vänta tills de två första är färdiggräddade.
Låt alla bottnar svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. Om det behövs skär till översidan något på bottnarna så att de blir raka.
 
Fyllning - Mintchokladmousse
 
150 g vispgrädde (1,5 dl)
150 g mörk choklad (70 %)
30 g äggula (2 st)
30 g strösocker (2 msk)
15 g vatten (1 msk)
Några droppar pepparmyntolja
 
Vispa 1 ½ deciliter grädde och ställ in den i kylen. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp 1 ½ deciliter grädde och häll den i bunken. Låt stå lite och blanda sedan med slickepott ihop till en slät tryffel. Häll i pepparmyntoljan efter smak. Låt stå i rumstemperatur. Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp socker och vatten och vispa med elvisp på maxhastighet genast ner sockerlagen i en tunn stråle i äggulorna. Vänd ner tryffeln och därefter grädden. Spritsa en cirka 1 cm bred kant smörkräm längs kanten på vardera botten och bred ut moussen innanför. Lägg ihop bottnarna och täck hela tårtan med smörkräm. Dekorera med spritsad smörkräm och låt stå i kylen i minst 3 timmar.
 
Smörkräm
400 g osaltat smör, rumstempererat

700 g florsocker

4 msk mjölk

Någa droppar pepparmyntolja efter smak

Några droppar färg om så önskas

Vispa smöret vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker, mjölk och pepparmyntolja. Vispa till en jämn smet. Blir den för lös så kan du tillsätta lite mer florsocker och blir den för hård så kan du tillsätta några droppar mjölk. Avsluta med några droppar färg.

 

Montera tårtan

Vänd tårtbottnarna upp och ner, detta hjälper till att få en fin höjd på tårtan. Spritsa en kant med smörkräm, detta hjälper till som ett stopp så att inte fyllningen kan rinna ut. Fyll det första lagret med chokladmousse och strössla sedan över krossade Marianne-karameller. Lägg på nästa tårtbotten och upprepa proceduren tills du lagt på den tredje och sista tårtbotten. Om du vill få en rak och fin tårta med skarpa kanter så rekomenderar jag att du virar in tårtan i massa plastfolie, hårt, och sedan sätter tårtformen runt om eller en anslagsring, och kyler den över natten så tårtan och fyllningen hinner sätta sig. Vill man äta den samma dag så går det självklart också, det blir bara lite knivigare att få raka kanter :)

Spackla tårtan med smörkräm först en tunt lager och stoppa in i kylskåpet ca 15 minuter så att smörkrämen hinner stelna. Ta sedan ut tårtan och täck den med ytterligare ett lager smörkräm, stoppa in i kylen ytterligare 15 minuter och såhär kan man hålla på tills man är nöjd, men 2-3 lager brukar räcka gott och väl tycker jag :)

Sen är det bara att dekorera och sen hörrni, dags att smaka mästerverket! Mums! 

Hoppas verkligen att ni testar denna tårta nu, den är mycket enklare än vad man kan tro vid första anblicken när man läser receptet. Tårtbottnarna går hur snabbt som helst att göra och smörkrämen likaså. Det kan vara chokladmoussen som kräver lite mer kärlek men är absolut inte svår att göra. 

Lycka till! 

 
 

Julig Saffranskrans

 
 
 
 
 
 
Idag hade vi ledig dag jag och min lilla tjej, så skönt såhär mitt i veckan. Nelly tycker att det är jätteroligt att baka och frågar nog näst intill varje dag: Mamma och Nelly baka kaka? Alltså det är så sött så jag dör söthetsdöden varje gång! Tänk att min lilla älskling gillar att baka lika mycket som jag? :) eftersom vi var lediga idag och för att min kropp håller på att explodera av julkänslor, som för övrigt kom med all snö som vi fått här i Värmland, så var det givet att bakningen skulle gå i julens tecken.
 
Vi började med en saffransdeg och det blev både lussebullar och denna krans ovan. Ta valfri saffransdeg, jag rekommenderar något från konditorerna Roy Fares eller Magnus Johansson - de har koll på det där med degar! Saftiga som få! Fyllningen är en enkel baserad på smör, socker och vaniljpulver, men man kan såklart smaksätta med vad man vill, exempelvis kanel, kardemumma, rivet citrusskal m.m.
 
För att den ska bli sådär härligt "randig/tvinnad", så kavlar du ut degen till en rektangel, bred på fyllning, rulla sedan ihop till en rulle likt med när du gör kanelbullar eller rulltårta. Dela därefter degen på mitten på längden, så att det ser ut som ett par byxor, fläta sedan degen och knyt ihop till en krans. 
 
Dekorera med något juligt band och den är redo att ges bort i gåva till någon du tycker om, eller varför inte bara mumsa i dig hela kalaset själv hihi? :)

RSS 2.0