Granen står så grön och grann i stugan

 
Hej på er!
Ja, min gran har ju stått grön och grann i min stuga, eller ja lägenhet, väldigt länge nu. Det är det första julpyntet jag plockar upp för att den sätter tonen för allt annat som ska upp, så jag har haft min gran uppe ända sedan mitten av november, vilket har varit otroligt mysigt :)
 
Just i år tycker jag att den blev himla härlig alltså. Älskar mina fina kulor i rött, grått och guld, älskar mina klappar som ser sådär lyxigt amerikanska ut och jag älskar att granen står vid min öppna spis även om jag inte får elda i den. Det enda jag inte är nöjd med är själva granen i sig, den är ju inte lika vacker som en äkta kungsgran, givetvis, men om man vill ha den uppe så länge som jag vill så finns det inte så mycket att välja på, det är liksom plast som gäller då. Jag har i flera år sagt att jag ska köpa en fin plastgran, eftersom det är det enda jag kommer ha med tanke på hur länge jag vill ha den uppe, så kanske man skulle investera i en riktigt riktigt fin plastgran, ni vet för en sån som ligger på 3000-5000 kronor. Vanisnne! Kanske många tänker. Fast jag tänker såhär, en äkta kungsgran kostar ca 500-700 kronor för den storleken jag vill ha, du kan ha den i några veckor sen får du kasta den, nästan bokstavligt som att kasta pengar i sjön, om jag däremot investerar dem i en snygg plastgran som jag kan ha år efter år efter år, så är det en väl värd investering, sex års äkta kungsgranar motvsarar summan, lägg de pengarna på en plastgran som jag kan ha i kanske 20 år eller mer, Smart va?
 
Man måste kunna argumentera för sina lite mer onödiga köp! Men det här tycker jag är en tillräckligt god anledning till att nästa år köpa en skitsnygg disneygran, tycker inte ni? ;)

Slå in ditt julgodis fint och ge bort till någon du tycker om

 
Ja nu när jag har bakat så mycket i flera dagar och delat med mig av några smarriga recept så tänkte jag att jag skulle visa typ det enklaste sättet som finns att slå in ditt godis på, som du sedan kan ge bort till någon du tycker om. Bra va? :D
 
Det är kort och gott en helt vanlig påse, vikt i det underbara omslagspappret som jag köpte på Panduro för några veckor sen, fick en hel del frågor om vart det var ifrån. Beskrivningen till påsarna hittade jag på fina Annas julblogg för några år sedan och den har hängt med mig ända sedan dess, jag använder dessa påsar till allt, året om, och det är så perfekt eftersom man kan använda vilket papper man vill och på sätt få variation samt göra dem i den storlek som passar ens behov för tillfället.
 
Jag har toppat påsen med lite grankvistar, en tag med egengjord dymoetikett samt en guldklämma som håller allt på plats. Ja jag skulle bli glad om någon vänlig själ kunde komma med något såhär fint i alla fall :)
 

Daimtryffel - to die for

 
I fredags så bakade jajg daimtryfflar efter ett recept jag fann i en gammal Hembakat-tidning, från kanske två-tre år tillbaka. Ja de såg väldigt goda ut så det var givet att jag skulle testa att göra dem i år, med lite små ändringar bör tilläggas. De blev underbart goda! Mörk, härlig choklad med lite knaster och knäcksmak från daimen, mums! :)
 
Man kan rulla den direkt i kakao om man vill, vilket jag också gjorde med några stycken, men jag vet inte vad det är med mig och kakao, men jajg får liksom panik när den lägger sig på tungan, nä usch jag klarar verkligen inte av det. Jag gillar hellre att doppa den i mörk choklad, men det där är ju en smaksak. Det går ju snabbare att rulla den direkt i kakao.
 
Tryffelsmeten kan ju såklart även användas som fyllning i praliner om man gör det.
 
Du behöver:
1 dl grädde
50 g smör
250 g mörk choklad (70%)
100 g färskost
100 g daim (2 x dubbeldaim)
 
How to do it
Hacka den mörka chokladen. Värm grädde och smör i en kastrull tills smöret smält och grädden kokar. Ställ kastrullen åt sidan och rör i chokladen tills den smält helt, vispa med en handvisp om det behövs. Rör i färskosten och låt svalna ca 15-20 minuter. Hacka daimen fint och tillsätt i chokladsmeten. Låt smeten svalna ca en timme i rumstemperatur. Sedan ska tryffeln rullas till bollar, jag tyckte den var för lös för att kunna forma som jag ville efter en timme i rumstemeparatur, så jag ställde in smeten i kylen ca 10-15 minuter, då fick den perfekt konsistens för att rulla och forma som jag ville. När du format bollarna så rullar du antingen i kakao, eller så ställer du in tryffeln i kylen och smälter choklad över ett vattenbad, tempererar, och doppar tryffeln. Låt stelna. Klart!

Natten går tunga fjät...

 
Glad Lucia på er alla! ♥
Tidigt i morse klev jag och Nelly upp för att se på luciafirandet på tv, det är bland det mysigaste jag vet. Nog för att jag är en person som hatar att kliva upp på morgonen. Jag är en sån där dryg jävel som snoozar typ 40 minuter från det att klockan ringt, minst, gärna längre. När jag väl bestämmer mig för att kliva upp så är jag så gott som död och ingen människa skulle kunna få kontakt med mig, alltså jag fattar inte när jag blev sån här? När jag var yngre så var jag så morgonpigg! Men för att återgå till ämnet, när det vankas luciamys så är det ganska enkelt att kliva upp. Jag älskar hur det är alldeles mörkt ute och de enda ljusen som finns är de från granen och några levande ljus på bordet. Åh så mysigt vi hade det och Nelly kollade hela programmet faktiskt :)
 
Senare under dagen när pappan i huset kom hem från jobbet så lussade vi lite för honom. Nelly älskar att sjunga tipp tapp, eller ja Tomtarnas julnatt för att vara korrekt, så den kördes ett x antal gånger haha :) Blinka lilla stjärna är också väldigt omtyckt av vår musikälskande lilla tjej.
 
Hoppas ni haft en underbar lucia och tredje advent! Tänk, snart är det jul! 
 
 
 

Polkagristryffel - ät som dem är eller doppa!

 
 
 
God kväll!
Om ni bara visste hur mycket jag har julbakat de senaste dagarna, det mesta har varit nya recept som jag varit sugen på att testa, men såklart så har jag också bakat gamla favoriter, det blir ju lätt så. Jag är en sån person som alltid bakar samma, år ut och år in, och kanske gör en ny sort. Det är ju smart för man gör ju bara sina favoriter som man verkligen tycker om, men just i år kände jag för att i alla fall testa lite nya recept och så fick det väl gå åt fanders i värsta fall :)
 
Det här är inte direkt något nytt recept för minttryffel har jag gjort tidigare, och grundreceptet är detsamma, men jag har toppat med krossade polkagrisar samt satt dem på en pinne, eller ja papperssugrör, och det är ju lite roligare kan jag tycka! Då kan man antingen äta dem precis som dem är, som en klubba, eller så värmer man lite mjölk som man sedan doppar tryffeln i och då får man en underbar, god, varm choklad. Det ska i alla fall jag göra i morgon när det vankas luciafrukost. :)
 
Recept
200 g mörk choklad (70%)
50 g mjölkchoklad
1 msk flytande honung
1 dl grädde
Några droppar pepparmyntolja
 
100-200 g mörk choklad (70%) att rulla tryffeln i
Krossade polkagrisar
 
How to do it
Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Värm grädde + honung tills det börjar koka. Häll grädden över den hackade chokladen och låt stå i någon minut. Rör sedan om till en slät smet och häll i pepparmyntoljan. Lägg på plastfolie så att den får kontakt med ytan på tryffelsmeten och låt stå tills den stelnat, helst i rumstemperatur till dagen efter, men om du har bråttom så kör in den i kylen 1-2 timmar.
 
Rulla tryffeln till bollar, låt dem stå i kylen ca 15 minuter och stelna till sig lite, under tiden smälter du chokladen över ett vattenbad, helst temerperar du chokladen för att den ska bli sådär underbart blank och fin, och doppa sedan tryffeln i chokladen, låt stelna.

Julens underbara blommor

 
 
 
 
Hemma hos mig finns det inte en enda tomte, jag vet inte varför egentligen, jag hittar aldrig någon riktigt fin. Antingen är de för plastiga, eller så ser de billiga ut, eller så matchar inte färgerna mitt tema. Jag är på jakt efter den perfekta tomten som inte tar för mycket plats, utan mest flyter samman med den övriga inredningen. Jakten fortsätter...
 
Något jag däremot har tonvis med under jul är blommor och växter. Jag älskar julens blommor! Favoriterna är hyacinter, alltså inget slår hyacintdoft, jag fullkoligt älskar den och utan den skulle det inte vara jul. Amaryllis och julros är också några av favoriterna. Dessa tre växter har jag kombinerat i en julgrupp på skänken, fast på ett lite nyare vis. Varje blomma sitter i en egen glasvas och sen har jag ställt ihop dem, blev riktigt snyggt, dock lite svårt att fånga det på bild. Egentligen står det en stor spegel bakom (tror den skymtar på någon bild) men just när jag tog dessa foton fick jag ta bort den och ställa dit lite halmkransar. Det var i och för sig också jättefint, men det blir på tok för tomt på övriga väggen så nä, spegeln får åka tillbaka.
 
Det fiffiga med att ha spegeln bakom är ju att blommorna speglas så det ser ut som att det är dubbelt så många och det gör det hela ännu maffigare och finare! :)

Jordnötsfudge

 
 
 
Igår julbakades det lite efter att jag hade hämtat hem dottern från förskolan. Hon tycker det är så mysigt att vara med mig i köket och ingen är gladare än jag för det. hon sitter på bänken och är med och vispar och rör runt i bunkarna, så himla mysigt. Så igår tog vi på oss våra förkläden och startade julmusiken sen gick vi loss på julgodis. Igår testade jag ett nytt recept som jag fann på Jennys matblogg, jordnötsfudge. Den blev god, helt okej. Man orkar dock knappt en, jag vet inte om det är jag som är löjlig men efter min graviditet så blir jag lite halvt illamående av jordnötssmak, vilket gör mig en aning irriterad för innan så ÄLSKADE jag allt som hade med jordnötter att göra., kunde liksom smälla i mig flera snickers om dagen. Någon annan som varit med om samma sak? Inte kanske just med jordnötter men något annat ni gillat innan och sen inte gillat?
 
I alla fall, här kommer recepet

2 dl grädde
1 1/2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl jordnötssmör / slät eller med bitar
50 gram mjölkchoklad
1 dl salta jordnötter

How to do it
Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull och låt sjuda upp till 120 grader. Ta bort från plattan och rör ner jordnöttsmör och choklad till smeten är bland och fin. Vänd ner jordnötterna och vänd om innan du häller upp i en liten form som är bakplåtsklädd. Jag toppade även min fudge med lite hackad jordnötscrunch.
Låt stelna i kylskåp innan du skär upp den i lagom stora munsbitar.


Att slå in julklappar - maffigt och lyxigt

 
 
 
 
Något jag älskar är att slå in paket. Det är lite som med bakning för mig, jag blir avslappnad och får ge utlopp för min kreativitet, plus att det är otroligt kul. I många år så har just mina julklappar varit inslaget väldigt enkelt med brunt papper, ibland med något fint mönster på, men alltid med den äldre, mer gammaldags känslan, omvirat av grovt hampasnöre och rött lack med någon krankvist på, och det är så snyggt! Jag älskar den looken och det kan för mig också kännas lyxigt. Jag blir lycklig när jag får ett sånt paket. Det är som Ernst säger, i det enkla bor det vackra, och det är så sant som det är sagt. Men eftersom jag haft just den stilen i några år nu så kände jag att i år vill jag göra raka motsatsen och gå all in på lyx och glamour à la Hollywood. Så i år är det glansiga, mönstrade papper med maffiga band i guld och grönt. Alltså ni ska se så fint det glimmar under min gran! Ett praktexemplar.
 
Rosetterna, eller vad man nu ska kalla dem, alltså de i guld, de är en liten specialare som kräver lite fingerfärdighet, jag fann en underbar kanal på youtube förra året Robeson design, hon är helt galet duktig och jag älskar att kolla igenom hennes videor. Kika in där vettja så lär ni er hur ni gör rosetten och mycket mycket mer! :)

Pimpa kolan eller knäcken - Hej Rudolf!

 
Ja nu har jag ju visat den här kolan (änglakola) så många gånger så gör jag det en gång till så tröttnar ni nog på att hänga här haha, men däremot så har jag ju inte visat hur man kan pimpa den på ett roligt sätt! Nu när det vankas glöggpartyn och adventsfika så kan det ju vara trevligt att ta med någon liten gåva till värden eller värdinnan, och det behöver ju inte alls vara mycket, det räcker med något litet. Då kan man exempelvis göra en sån ursnygg Rudolf att ta med, garanterat uppskattat, sött i dubbel bemärkelse ;)
 
Gör din favoritkola eller knäck, men skär i långa stänger istället för små munsbitar. Vira ett papper runt och klistra på det du vill, man kan ju göra den som en snögubbe eller tomte eller vad som helst, men just idag så blev min chokladkola en Rudolf, och det passade bra tycker jag :)
 
Nej nu ska jag iväg och hämta hem min lilla tjej så ska vi åka och handla de sista julklapparna, i eftermiddag ska det julbakas ännu mer så jag hoppas jag kan lägga upp några roliga och smarriga recept här sedan! ♥
 
 

Schweizernötfudge




Hej alla fina! Andra advent idag och det må jag säga sitter riktigt fint för idag har jag passat på att jubaka massa göttigt godis, en hel del nya saker faktiskt så det ska bli spännande att smaka :) något jag gjorde häromdagen som var nytt för mig var schweizernötfudge och jag hittade den hos Jennys matblogg fast med några små ändringar, det blev så gott! Riktigt krämigt och kolaaktigt med lite chokladsmak, mums :)

Jag är ju inte sämre än att jag delar med mig av receptet ;)

Ingredienser 
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
1 msk honung
150 g choklad, i detta fall schweizernöt

How to do it
Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull och koka till 124 grader, gör kulprov för att se att kolan är fast och fin. Rör sedan ner honung och smör och bryt sedan chokladen i bitar och lägg i smeten, rör om tills allt smält samman. Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper, låt stå i rumstemperatur.

Tips! Ta hellre en mindre form än en stor, man vill ha höga och fina fudge! Detsamma gäller när du gör kola. Och viktigt! Det måste stå i rumstemperatur. Lycka till!

Första december

 
Det är den första december, och det i sig är ju helt underbart. Trots att jag vaknade upp och mådde sämre än igår så hade jag ändå lite pirr i kroppen, tänk att den bästa månaden på hela året är här! Jag känner mog lite stressad, inte för att jag måste göra en massa saker men för att jag vill göra massa saker. Jag vill hinna baka MASSVIS med olika saker, gamla godingar men också nya, det slutar alltid med att det bara blir De gamla sorterna i brist på tid. Jag vill hinna pyssla för det är bland det mysigaste jag vet, men så var det ju det där med tiden. Sen mitt i allt får man ju inte glömma bort att njuta också! 24 dagar till julafton. 24 dagar på mig att hinna med dessa saker, och det borde ju gå. Får sätta mig ner och göra en lista på allt jag vill göra och få någon slags struktur på det :)
 
På morgonen nu har Nelly fått öppnat det första paketet i som adventskalender och såhär blev den när alla paketen kom upp. Måste säga att den blev snyggare än jag trodde :) I det första paketet fick Nelly en pyjamas från Newbie, så fin! 
 
Nej nu ska denna sjukling pyssla om sig själv lite och sova en stund. Kram på er!

RSS 2.0