Choklad-Macarons

 
 
 
 
 
Igår bakade jag, förutom det hemliga, choklad-macarons med caramel-fyllning. Det var andra gången i mitt liv som jag gav mig på ett försök i att göra dessa, de blev bra mycket bättre nu, riktigt goda faktsikt! :) Men som man säger - övning ger färdighet så därför ska jag baka dom om och om igen! :)
 
En julig variant man kan göra är ju att fylla dom med pepparkaksfyllning, gör caramellen enligt recept och smula ner pepparkakor eller julkryddor :)
 
Receptet är lånat från fina bloggen Call me Cupcake
 
Chokladmacarons
ca 35 st hela

•100 gram skållade och malda mandlar
•100-110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
•4 matskedar socker
•185 gram florsocker
•15 gram kakao

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kakaon och kör alltihop en extra gång i mixern.

2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 14 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.

6. Klicka ut eller bred fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp.

Salted butter caramel

•100 gram strösocker
•150 ml vispgrädde
•85 gram saltat smör
•En nypa havssalt (valfritt)

1. Värm socker försiktigt i en rymlig kastrull utan att röra. När sockret börjar smälta, bli brunt och bubbla, rör förstiktigt några varv med en sked. Se till att allt socker smält innan du tar bort kastrullen från värmen. Värm grädden i en annan kastrull.

2. Tillsätt smöret till det smälta sockret, skuret i bitar. Var försiktig så att det inte kokar över eller skvätter upp på dig! Till en början skär det sig, så sätt tillbaka kastrullen på låg värme på spisen och rör tills smeten blir jämn.

3. Tillsätt grädden, lite i taget. Var förstiktig här med, eftersom det bubblar riktigt mycket! Låt koka några minuter, ta sedan bort kastrullen från värmen och låt svalna en stund innan du häller upp i en ren burk. Var inte orolig om karamellen är lös, den kommer stelna i kylen. Förvara burken i kylen. Om den känns för hård när du ska använda den så låt den stå framme i rumstemperatur en stund.



 

Kommentarer
Postat av: Kamilla

Men smarrigt! Måste testa, jag har aldrig bakat macarons, så det blir nog spännande...

2012-11-04 @ 22:12:19
URL: http://sotjul.blogspot.se/
Postat av: Emmas julblogg

De såg mumsiga ut och en fin burk blev det också! :)

2012-11-05 @ 20:15:05
URL: http://emmasjulblogg.tumblr.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0