Maffig chokladtårta

Idag fyller min älskling år och i och med det så har jag ju självklart bakat en tårta! :)
En chokladtårta med massa massa choklad och nötter, mums! Alex älskar den tårtan och han ville så gärna ha den nu när han fyllde år, så självklart bakade jag den åt honom. Alla strömsundsbor känner väl igen den här tårtan som pms-tårtan, bara för att det är så jävla mycket choklad! ;) Den är förbaskat god!

Här är receptet :)

Ingredienser

200
200 g smör
3 3 dl ljust muscovadosocker
1 1 dl ljus sirap
4 4 st ekologiska ägg
5 5 dl vetemjöl
1.5 1.5 dl kakao av god kvalitet
3 3 tsk bakpulver
2 2 tsk vaniljsocker
1 1 nypa salt
3 3 dl mjölk
200 200 g mörk kvalitetschoklad 70%
smör till formen

Peanutbutter frosting (till 1 tårta):
1.5 1.5 dl mjukt jordnötssmör
8 8 dl florsocker
1 1 dl kakao av god kvalitet
2 2 tsk vaniljsocker
300 300 g Philadelphiaost
2 2 msk varmt kaffe
Saltade jordnötter, pistagenötter, pekannötter, cashewnötter och hasselnötter till garnering
Röda cocktailbär, silverkulor eller guld non-stop till dekornation

Det är viktigt att formarna är max 24 cm i diameter om man vill få en riktigt hög och fin tårta. Det går givetvis bra med 26 cm i diameter men tårtan blir lägre och ger ett plattare intryck.
Har man inte 3 teflonformar kan man grädda bottnarna i omgångar istället.
Tänk bara på att smeten blir jämt fördelad.

- Receptet är beräknat till 1 tårta.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör, muscovadosocker och sirap krämigt.

3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.

4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt.

5. Vänd försiktigt ner mjölken och de torra ingredienserna i äggsmeten.

6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.

7. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i smeten.

8. Fördela smeten i 3 smörade 24 cm i diameters kakformar med löstagbar botten. Se till att smeten bredes ut jämt över formen.

9. Grädda i mitten av ugnen, i cirka 15 minuter. Låt svalna och lossa försiktigt från formarna.

10. Peanutbutter frosting: Rör försiktigt ihop alla ingredienser.

11. Låt sedan frostingen stelna till lite i kyl eller frys.

12. Bred frostingen på tårtan och garnera med nötter och bär.



Glömde ta en bild på tårtan idag!
Så här är tårtan som jag gjorde när jag hade mitt chokladföretag :)
Hade fått den som beställning av en kund, därav den fina lådan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0